У Чернівецькій обласній лікарні вперше провели операцію на відкритому серці і в присутності репортерів

У Чернівецькій обласній лікарні вперше провели операцію на відкритому серці і в присутності репортерів

16.10.2020, 15:42

Це спільна робота чернівецьких хірургів разом з фахівцями інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова. Ця подія стане початком розвитку кардіохірургії в області, пише ІА АСС. У Чернівцях, 16 жовтня вперше провели оперативні втручання на відкритому серці дорослій пацієнтці. Київські кардіохірурги спільно з хірургами Чернівецької обласної клінічної лікарні провели пластику та заміну клапанів серця.

Більше не доведеться важких пацієнтів транспортувати до столиці. У коридорі відділення торакальної хірургії обласної клінічної лікарні як завжди спокійно та тихо. Відразу і не скажеш, що за дверима два десятки висококласних спеціалістів проводять надскладну операцію на відкритому серці.

«Оперуються буковинці, і їх оперують буковинці, – розповідає Олег Чорний, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА, – я радий, що ми почали виконувати такі операції в області. Раніше доводилось важких пацієнтів перенаправляли у Київ».

На операційному столі – 41-річна пацієнтка. У неї набуті вади серця ще з дитинства.  Хірурги працюють швидко. Адже просто таки у їхніх руках у прямому сенсі – б’ється чуже серце. Багато залежить і від команди анестезіологів. Наскільки буде комфортно пацієнту під час і після операції.

«Наше завдання, по-перше, аби не боліло людину, а друге – забезпечити життєдіяльність організму за всіма параметрами, – коментує анестезіолог Костянтин Дроник, – як кажуть колеги з інституту Амосова – операція може тривати від 6 до 15 годин».

Репортерка "МБ" Анна Семьонова побувала на такій операції в ролі спостерігачки, пише molbuk.ua.

О десятій ранку приходжу в обласну лікарню. Мене зустрічають та проводжують в ординаторську. Із самого початку медсестра видає мені спеціальний одяг. Бахіли, маску, шапку на волосся та хірургічний халат.

- Давайте я вас одягну, - усміхнено каже жінка.

Йдемо до операційної. Дорогою у мене починають тремтіти ноги. Я хвилююся.

Перед операційною стоять п’ять лікарів.

- Це журналістка прийшла, - говорять між собою.

Зібравши всю волю в кулак, заходжу в операційну.

"Пік-пік, пік-пік", - чутно обладнання.

На момент мого приходу операція тривала приблизно годину, тому лікарі вже оперували жінку. Навколо операційного столу більше десятка лікарів. Всі спостерігають за процесом.

Фотографую усе, що можна: обладнання, лікарів, медсестер. Емоції переповнюють мене. Проте не забуваю про обережність, тому що один незграбний рух, може коштувати життя людині. Хочу сфотографувати серце та пацієнтку. Але мені не вдається, тому що медики обступили жінку. Зігнувшись йду по-під ноги медиків, щоби побачити, бодай щось.

- Це що там таке, - каже медик.

- Це я, - відповідаю піднявши голову догори.

Така моя поведінка розсмішила хірургів, то і не дивно, тому що для них це звична справа, а для мне таке вперше.

Відходжу аби не заважати. Починаю підстрибувати, тягнутися аби зробити вищий кадр.

-Одразу помітна журналістка, тримайте стілець, так буде зручніше, - каже медсестра.

Стаю на стілець та продовжую фотографувати. Панує тиша… Всі працюють чітко, немов годинник.

Бачу ще одне незвичне для мене обладнання.

-Це апарат, який повністю викачує кров із людського організму, і може замінити серце та легені. Коли його підключають, серце повністю зупиняється і лікар починає його оперувати, - пояснює лікар.

Апарат виглядає доволі великим з багатьма "трубками", які перекачують кров. Максимально близько підходжу до пацієнтки та бачу серце жінки.

"Тук-тук, тук-тук", - пульсує серце.

На вигляд маленьке, завжди думала, що воно значно більше. А воно за розміром, ніби маленький кулачок. В очах потемніло, і стало спекотно,  тому що ніколи раніше не бачила такого. Потихенько відходжу та стараюся прийти до тями від побаченого.

- Вам потрібно йти, тому що в операційній, багато людей,- каже медсестра.

Була там приблизно годину, а таке враження ніби одну секунду.

До цієї події готувались півроку. Вартість операції біля 100 тисяч гривень, але цього разу лікарня майже всі витрати взяла на себе.

«Планується провести дві операції. Дві жінки: 41 та 52 роки. Одна уже триває, пластика клапанів та заміна клапанів, – каже Сергій Цинтар, гендиректор Чернівецької обласної клінічної лікарні. – До речі, із 20 хворих, яких підготували і яким слід провести втручання – лише двоє хворі згодились, інші відмовились, є страх».

Раніше схожі втручання були неможливими через відсутність апаратури. Важливим членом команди є перфузіолог. Він контролює роботу апарату штучного кровообігу, коли кров качає не серце, а техніка. Апарат привезли з Києва. А незабаром повинні придбати і для Чернівців.

«Це рівень, який до досі був недосяжний для нашої лікарні. Це рівень інституту Амосова. Радіємо, що ми маємо такий здобуток, це наше ноу-хау», – розказує Вадим Соколов, хірург та медичний директор обласної клінічної лікарні.

Ця операція стане початком співпраці між Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова та обласною клінічною лікарнею та розпочнеться нова ера кардіохірургії на базі ОКЛ.

Джерело: https://molbuk.ua/chernovtsy_news/210337-serce-yak-kulachok-zhurnalistka-mb-pobuvala-na-kardiooperaciyi.html

https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/vpershe-na-bukovini-proveli-operaciyu-na-vidkritomu-serci-64554

Основне фото і відео ІА АСС

Фото в тексті molbuk.ua

1