У Чернівецькій обласній лікарні провели перші лапароскопічні операції на нирці та органах сечостатевої системи

У Чернівецькій обласній лікарні провели перші лапароскопічні операції на нирці та органах сечостатевої системи

13.01.2021, 14:05
Додому – на другий день після комбінованої лапароскопічної операції на нирці 
 
Хірурги-лапароскопісти віртуозно демонструють малоінвазивні технології в дії. Фахівці обласного центру ендоскопічної урології, який базується в урологічному структурному підрозділі ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», продовжують удосконалювати майстерність щодо виконання складних оперативних втручань.
 
Цього разу операційна бригада у складі: керівника центру ендоскопічної урології, професора Валерія ЗАЙЦЕВА, лікарів Василя ЛИПКИ та Юрія БОГАТЧУКА, а також анестезіолога Сергія КУШНІРА, вперше виконала комбіновану лапароскопічну операцію на органах сечостатевої системи. Одночасно було проведено видалення складної парапельвікальної кісти правої нирки та перев’язування варикозно розширених вен лівого сім’яного канатика. Кіста нирки у пацієнта була виявлена не так вже й давно, проте за рік значно збільшилась й постійно спричиняла сильний біль. В основному, складність полягала в тому, що кіста розташовувалась у глибині ураженого органа, близько до головних судин, а сечовід був «припаяний» до її стінки. Видалення кісти в даному випадку вимагало відмінних знань анатомії та хірургічної техніки.
 
Завдяки високотехнологічній майстерності хірургів та сучасним лапароскопічним технологіям, дана операція пройшла успішно й без ускладнень.
 
Як пояснює Валерій ЗАЙЦЕВ, через ті самі невеличкі розтини пацієнт позбувся двох захворювань одночасно. Йому не довелось витримувати два наркози. Крім того, хворий майже не потребував знеболювальних препаратів. Наступного дня після операції він був вже вдома. Ще декілька років тому, якби хворого з аналогічними патологіями оперували за старими методиками, це були б дві операції. У лікарні пацієнт провів би щонайменше 10 днів, приймав би чимало антибіотиків і знеболюючих.
 
Професор відзначає, що саме паравельвікальні кісти є найбільш небезпечними, адже, внаслідок свого розташування, можуть тиснути на судинну ніжку нирки, ниркову миску й сечовід. Інша проблема кіст – в частині випадків вони можуть ставати злоякісними.
 
Зазвичай, про наявність кісти хворі дізнаються під час УЗД- або КТ-обстеження. У разі виявлення кісти нирки, потрібно хоча б раз на рік проходити обстеження для визначення стану цього стороннього утворення. Це необхідно для того, щоб попередити переродження тканини кісти у ракову.
 
Валерій ЗАЙЦЕВ каже, що видаляти кісту варто у тому випадку, якщо спостерігається її швидкий ріст (у 2 рази) протягом року, змінюється структура утворення (має внутрішні компоненти), а також якщо кіста великих розмірів (більше 50 мм), призводить до болю чи підвищення тиску.
 
Необхідність проведення оперування може визначити тільки лікар з відповідною кваліфікацією та досвідом за результатом проведених обстежень. Не займайтесь самодіагностикою й самолікування, це може бути небезпечно для здоров’я і життя.
 
Зображення може містити: 2 людини, люди стоять та капелюх
 
Зображення може містити: 1 особа, капелюх
Операційна бригада у складі: керівника центру ендоскопічної урології, професора Валерія ЗАЦЕВА, лікарів Василя ЛИПКИ та Юрія БОГАТЧУКА, а також анестезіолога Сергія КУШНІРА, вперше виконує комбіновану лапароскопічну операцію на органах сечостатевої системи. Одночасно було проведено видалення складної парапельвікальної кісти правої нирки та перев’язування варикозно розширених вен лівого сім’яного канатика.
 
 
Нагадаємо, до обласної лікарні надійшла сучасна ендоскопічна відеосистема, придбана у рамках транскордонного проєкту.
 
Нещодавно до ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» надійшла сучасна ендоскопічна відеосистема з дуоденоскопом та терапевтичним гастроскопом, яка була придбана у ході реалізації транскордонного проєкту «Підвищення якості медичних послуг щодо малоінвазивних процедур у прикордонному регіоні Румунія – Україна» в рамках Спільної операційної програми «Румунія-Україна».
 
Також за рахунок спонсорської допомоги було придбано аргоно-плазмовий коагулятор з електрохірургічним блоком.
 
Інноваційне медобладнання дасть змогу розвивати новий напрямок надання медичної допомоги в Чернівецькій обласній лікарні – інтервенційну ендоскопічну хірургію. Це напрям мініінвазивної хірургії, що дозволяє проводити радикальні операційні втручання чи інвазивні діагностичні процедури через лінійні розрізи та точкові проколи тканин, а також через природні фізіологічні отвори за допомогою ендоскопічного обладнання. Для даних операцій характерна мала травматичність, орагнозберігання, суттєве скорочення та полегшення післяопераційного періоду.
 
Зокрема, завдяки цьому обладнанню, в ОКЛ стануть доступні такі оперативні втручання, як інтервенційна ендоскопія з можливістю ендоскопічних операційних втручань на жовчних протоках, ендоскопічний гемостаз при шлунково-кишкових кровотечах, ендоскопічні втручання при ахалазії стравоходу (спазмі м'язової оболонки стравоходу чи недостатнє його розширенням при ковтанні їжі) та стенозі виходу зі шлунка, різного виду поліпектомій (видалення поліпів) шлунка, тонкої та товстої кишки, едоскопічне склерозування варикозного розширення вен стравоходу та багато інших оперативних втручань.
 
Зображення може містити: у приміщенні
 
Немає опису світлини.
1