У браконьєра з Банилова-Підгірного конфіскували зброю і фінансово покарали за незаконно добуту олениху

У браконьєра з Банилова-Підгірного конфіскували зброю і фінансово покарали за незаконно добуту олениху

02.05.2018, 17:16

Конфіскація зброї, штраф та відшкодування збитків за незаконно добуту самку оленя – таке фінансове покарання понесе браконьєр з Банилова-Підгірного

 Вночі 25 квітня під час проведення спільного рейду з охорони мисливських угідь, працівники єгерської служби та лісової охорони Гільчанського лісництва ДП «Сторожинецький лісгосп» затримали браконьєра на місці незаконного полювання.

Спільний рейд очолював помічник головного мисливствознавця Сторожинецького держлісгоспу Руслан Анатолійович Рудий.

Браконьєром виявився мешканець с. Банилів-Підгірний (Сторожинецький район). При затримані він чинив лісівникам шалений опір, погрожував, направиляв на них заряджену зброю. Проте був вимушений виконати усі вимоги єгерів та державної лісової охорони: здав карабін разом з оптичним прицілом, глушником і магазином з патронами, а також близько 40 кг м’яса незаконно добутої ним дичини, які були при ньому.

Головний мисливствознавець ДП «Сторожинецький лісгосп» Сергій Іванович Чистов, який одразу прибув на місце пригоди, склав протокол за фактом браконьєрства. Під тиском неспростовних речових доказів порушник визнав свою участь у ньому.

Учасники рейду, знаючи, в якому кварталі держлісфонду пролунав постріл, тоді ж, о другій годині ночі, зафіксували докази незаконного полювання безпосередньо на місці його здійснення, де було знайдено залишки забитої тварини – однорічної самки оленя.

«Зараз полювання заборонене. Мисливський сезон закрито. Виявлений факт незаконного полювання у заборонений час, у забороненому місці і без дозволу на право його проведення обтяжує та обставина, що порушення відбулося на території природно-заповідного фонду, а саме – у зоологічному заказнику місцевого значення «Зубровиця». А це вже підпадає під дію ст. 248 Кримінального Кодексу, яка передбачає навіть обмеження волі. Окрім того у даному випадку було порушено ч. 1,2,3 ст. 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання».», – зазначає Сергій Чистов.

Складений у відповідності до чинного законодавства протокол по факту браконьєрства разом з вилученою зброєю та зібраними доказами лісівники передали співробітникам Сторожинецького відділу поліції ГУНП у Чернівецькій області, що за викликом державної лісової охорони оперативно прибули на місце пригоди.

Вилучені з місця правопорушення докази перебувають на експертизі.

Наразі співробітники Сторожинецького лісгоспу проводять розрахунок збитків, завданих браконьєром з Банилова-Підгірного. За порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання у браконьєра  вилучено зброю, він має відшкодувати державі збитки у 60 тис грн за вбиту самку оленя, у відповідності до затверджених законом такс, а також сплатити адміністративний штраф від ста до 200 мінімальних неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Це суттєвий удар по кишені браконьєра і повчальний урок іншим, хто ще думає порушувати закон», – наголошує Сергій Чистов.

З початку 2018 року це вже восьмий протокол за фактами браконьєрства, виявленими єгерською службою та лісовою охороною Сторожинецького держлісгоспу. За інформацією служби головного мисливствознавця ДП «Сторожинецький лісгосп», шість протоколів були складені за ч. 1 ст. 85 Адміністративного кодексу України. Один протокол розглядали у відповідності до ч. 2 ст. 85 зазначеного кодексу (повторне браконьєрство протягом року). Суми зазначених у протоколах фінансових відшкодувань і штрафів правопорушники сплатили у повному обсязі.

«Щоправда, дехто з правопорушників намагався через суд заперечити свою причетність до факту браконьєрства. Але марно. Всі суди, в яких ми брали участь, виносили рішення на користь державного лісогосподарського підприємства. Правопорушники не мали шансів виправдатись і заперечити неспростовні факти, задокументовані нами у відповідності до усіх вимог законів», – зазначає Сергій Чистов.

 Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ

1