У 'Батьківщині' кажуть, що через бездіяльність в.о. голови облради Маніліча питання діяльності фракцій в облраді досі не впорядковано

У "Батьківщині" кажуть, що через бездіяльність в.о. голови облради Маніліча питання діяльності фракцій в облраді досі не впорядковано

06.10.2011, 18:09

Впорядкування питання фракцій в обласній раді досі не сталося лише через бездіяльність і невиконання своїх обов’язків керівництвом облради, зокрема й в.о. голови облради В.Манілічем, який пройшов у депутати за списком ВО «Батьківщина», а згодом був виключений з лав партії за перебіжництво, - повідомили "BukNEWS" в прес-службі обласної організації партії ВО «Батьківщина».

 Наводимо хронологію розвитку подій. З метою оголошення на черговому пленарному засіданні Чернівецької облради про зміни, що відбулися у складі депутатської фракції партії ВО «Батьківщина», відповідне повідом­лення 14/02/2011 було направлене листом до голови обласної ради. В ньому в.о. голови Чернівецької обласної партійної організації ВО «Батьківщина» І.Мунтян інформував, що у зв’язку із виключенням з членів партії С.І. Віщук, В.М. Маніліча, В.В. Ткачука, В.М. Ткачука, І.О. Шилепницького, Президією Політради партії ВО «Батьківщина», на підставі п.2.9 Положення про депутатську фракцію ВО «Батьківщина» в Чернівецькій обласній раді, прийняте рішення про визнання правонаступною фракцію в складі депутатів В.А. Затірки, А.А. Кірєєва (згодом відмовився від підпису), І.М. Мунтяна, І.С. Паламаря, О.І. Пуршаги, С.Г. Фочук, Я.М. Шешура.

На сесії 29 березня 2011 року повідомлення про зміни в складі депутатської фракції партії ВО «Батьківщина не оголосили.

Натомість начальник юридичного відділу виконавчого апарату Чернівецької обласної ради зробив висновок, що депутатська фракція партії ВО «Батьківщина» повинна функціонувати в зареєстрованому складі. Проте він не взяв до уваги ч.2 ст.27 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», яка визначає, що порядок вступу до фракції та виходу з неї визначається самою фракцією. А оскільки всі зміни, яких зазнала депутатська фракція ВО «Батьківщина» в Чернівецькій обласній раді, були здійсненні на підставі Положення про депутатську фракцію, відмова в реєстрації правонаступної фракції є абсолютно не обґрунтованою та такою, що не відповідає чинному законодавству. Заступник голови облради надав відповідь, що право на утворення депутатської фракції у відповідній раді обумовлене повноваженнями депутатів місцевих рад та тим, що «депутатські фракції обласної ради формуються на партійній основі», що випливає з Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Це означає, що обов’язковою умовою участі конкретного депутата в фракції є його пряма приналежність (членство) до конкретної партії.

Але Постановою Президії Політради партії (документ додається), як вищим керівним органом, С.І.Віщук та названих вище осіб було виключено з рядів «Батьківщини». Без жодних на те підстав, виступи, інтерв’ю, публічні заяви С.І. Віщук робить, представляючись керівником депутатської фракції партії ВО «Батьківщина», мотивуючи це тим, що її було обрано шляхом голосування на засіданні фракції від 03.11.2011. Проте листом №13-35-8628 від 11 січня 2011 р. виконавчий секретаріат ВО «Батьківщина» відмовив у погодженні її кандидатури на посаду керівника депутатської фракції в Чернівецькій обласній раді та зобов’язав вирішити питання щодо персонального складу фракції партії ВО «Батьківщина», а також зобов’язав бюро Чернівецької партійної організації звернутись до Президії Політради партії з кандидатурою на посаду голови фракції.

На основі цього ще раз наголошуємо: партію Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» в обласній раді представляє фракція на чолі з Іваном Паламарем, до складу якої входять Іван Мунтян, Віктор Затірка, Олександр Пуршага, Світлана Фочук, Ярослав Шешур.

Всі інші особи не мають стосунку до Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

Більше того, С. Віщук лукавить, подаючи факти у вигідному їй, але неправдивому світлі. Зокрема, наголошує, що її обрали головою фракції. Насправді ж це «обрання» не має жодної юридичної сили, оскільки згідно з ч.1 статті 27 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутатська фракція утворюється шляхом об’єднання депутатів місцевих рад. Проте жодний із присутніх на момент засідання (3.11.2010 року) не мав статусу депутата місцевої ради, оскільки результати виборів були оголошені Чернівецькою окружною виборчою комісією лише 06.11.2010 р. Тобто зібрання проведене 03.11.2010 року не можна вважати засіданням депутатської фракції ВО «Батьківщина». С.І. Віщук поспішила із обранням себе головою фракції ще до того, як сама фракція почала існувати.

Окрім того, нею було порушено п.6.3.3 Положення про депутатську фракцію. Без отримання погодження від Президії Політради партії своєї кандидатури, як керівника депутатської фракції ВО «Батьківщина» в Чернівецькій обласній раді, вона направила лист-повідомлення на ім’я голови облради про взяття до відома та оголошення на пленарному засіданні сесії про утворення депутатської фракції ВО «Батьківщина» на чолі з керівником С.І. Віщук.

Часте повторення депутаткою Віщук слова «нелегітимність» є «обмовкою за Фрейдом», адже стосується насамперед її самої. То «на кому шапка горить»?

Після безкомпромісного очищення лав обласної організації партії ВО «Батьківщина» від пристосуванців, що зрадили ідеали партії та інтереси виборців, робота оновленої структури набирає обертів. Відбулися звітно-виборні конференції, практично у всіх районних та в обласній організацій обрані легітимні керівники, наводиться лад з фракціями в місцевих радах, повертається довіра людей. Прес-служба обласної організації партії ВО «Батьківщина» оприлюднила текст розмови з головою обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іваном Мунтяном про перші результати та найближчі потужні плани. 

На Буковині є політичні репресії проти ваших однопартійців?

Тиск є. Але влада все робить хитро – це телефонні дзвінки від знайомих, близьких, це натяки на проблеми на роботі чи проблеми у бізнесі… Багато хто враховує висловлені «побажання» і стає обережнішим у словах і діях. Але відкрито про це не заявляють.

Зараз лідер партії ВО «Батьківщина» перебуває під арештом. Що далі буде з партією?

Партія ВО «Батьківщина» готова до будь-якого повороту подій. У будь-якому разі кожній людині зі здоровим глуздом очевидно: влада зайшла в глухий кут зі своїми надуманими звинуваченнями Юлії Володимирівни, і просто зайняла позицію вичікування. Міжнародні візити, заплановані на цей період для президента Януковича, безперечно будуть рясніти запитаннями щодо політичних репресій в Україні. І Янукович хоче цього уникнути. Але ми, партійці, впевнені: взята владою пауза не допоможе приховати розвал замовної справи та ухилитись від неприємних питань. Нашого лідера підтримує весь світ – і Європейська народна партія, і керівники цивілізованих держав… Ми упевнені в тому, що справедливість є, якщо за неї боротися. Тому ми продовжуємо працювати. У нас діють громадські приймальні, допомагаємо людям розібратися з пенсійними питаннями, з юридичними колізіями. Наші лави поповнюються.

Люди продовжують вступати в партію?

Так, і немало. Членами партії стали багато хто з тих, які їздили з нами до Києва брати участь у безстроковій акції протесту проти диктатури. Ми постійно відправляли туди великі групи протестувальників, які мали велике бажання і можливість відстоювати демократію. Їдуть просто прихильниками, а коли повертаються – пишуть заяви і вступають у партію! Ми маємо біля Печерського суду розбитий намет, де постійно перебувають наші представники – на ньому є табличка «Чернівецька область». Там же ми збираємо тих буковинців, які приїздять на мітинги самостійно. Дуже багато підходять вихідців з Буковини, які нині мешкають у столиці. Висловлюють підтримку, допомагають чим можуть.

Ви член Політради партії, а як часто спілкувалися з лідером «Батьківщини»?

Останнім часом часто – незважаючи на суд, Юлія Володимирівна встигала керувати партією. Ті розмови стосувалися партійної роботи, нашої обласної парторганізації. А якось перед арештом виявилася можливість короткої бесіди просто в суді. Вона мене обняла, побажала результативної боротьби всім буковинцям. Хочу відзначити, що вона прекрасно тримається, і нам би всім такої мужності і стійкості, яка є в неї. Якби ця жінка не була такою сильною – влада не застосувала б такі радикальні методи у своїй боротьбі з нею. Чим більший спротив – тим сильніша працює машина репресій. Юлія Володимирівна на сьогодні єдиний справжній лідер в Україні, так трапляються раз на століття. І якщо доля дала нам такого лідера – це треба цінувати.