Тимошенко каже, що не може припинити голодування

Тимошенко каже, що не може припинити голодування

03.05.2012, 20:11

Екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає голодування дієвим заходом для привернення уваги світової спільноти до подій в Україні.

Сім'я просить Тимошенко припинити голодування, але та каже, що влада перейшла межу, фото REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу перед Качанівською виправною колонією Харкова, де відбуває покарання Ю.Тимошенко, сказала її донька Євгенія Тимошенко.

«Звичайно, її життя під загрозою. Але вона вважає, що не може просто здатися, так просто зупинити протест, тому що зараз потрібні екстремальні заходи, щоб привернути увагу, щоб світ знав, що відбувається в Україні. Вони вже перейшли межу», - сказала Є.Тимошенко.

За її словами, родина просить Ю.Тимошенко припинити голодування, оскільки побоюється за стан її здоров’я. «Ми, звичайно, просимо її, щоб вона припинила голодування. Ми, перш за все, переживаємо за її життя та здоров’я», - сказала Є.Тимошенко.

США закликають уряд України звільнити Тимошенко  

США закликають уряд України звільнити екс-прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко та інших колишніх високопосадовців. Як повідомляє веб-сайт Місії США при ОБСЄ, про це заявив сьогодні посол США Ян Келлі на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

“Ми продовжуємо закликати уряд України припинити вибіркове правосуддя, звільнити Ю.Тимошенко та інших високих посадовців з колишнього уряду, які перебувають в ув’язненні, та відновити у повній мірі їхні політичні та громадянські права. Це особливо критично напередодні головування України в ОБСЄ в 2013 році”, - заявив посол.

Я.Келлі зазначив, що США отримали повідомлення про оголошення Ю.Тимошенко голодування, а також повідомлення українського Омбудсмена про можливе погане ставлення до Ю.Тимошенко з боку тюремників.

Посол також нагадав рішення судів щодо низки інших колишніх урядовців, у тому числі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука та колишнього т.в.о. міністра оборони Валерія Іващенка.

Він зазначив, що на сьогодні, крім Ю.Тимошенко, ще 13 членів колишнього уряду ув’язнені або обвинувачені у зловживанні владою та інших злочинах.

Захист Тимошенко підозрює, що її нова сусідка не є ув’язненою 

Захисник Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко вважає, що одна із співкамерниць Тимошенко не є ув'язненою. Як передає кореспондент УНІАН, таке припущення на брифінгу перед Качанівською виправною колонією висловив захисник Ю.Тимошенко, народний депутат України Сергій Власенко.

«На жаль, ситуація з новими сусідками повністю покрита мороком. Ми не знаємо, хто ці люди. Виходячи з тої конфіденційної інформації, яку ми маємо, одна з цих сусідок не є ув’язненою», - сказав С.Власенко.

Він не уточнив, на чому грунтується таке припущення, й порадив звернутися за інформацією про співкамерниць Ю.Тимошенко до керівництва Качанівської колонії та Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області.

«Я не знаю, у нас є полковник-брехунець, у нього питайте», - сказав С.Власенко.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня пенітенціарна служба поінформувала, що в камеру до Ю.Тимошенко перевели двох нових засуджених, які відбувають покарання за економічні злочини. «Одну з них засуджено за підробку банкнот, іншу - за заволодіння чужим майном", - йдеться в повідомленні.

Джерело у Кремлі: Росія намагалася врятувати Тимошенко від в'язниці 

Росія намагалася вплинути на рішення української влади щодо засудженої на сім років Юлії Тимошенко. 

 Про це повідомило РІА «Новости» високопоставлене джерело у Кремлі. "Чесно? Намагалися (вплинути). В рамках незалежної української судової системи. Говорили, що стосовно неї ведуться неправомірні дії", - сказало джерело.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Тимошенко до семи років в'язниці за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів між "Нафтогазом Україна" і "Газпромом" в 2009 році. Суддя визнав, що Тимошенко, займаючи пост прем'єра, видала без схвалення уряду директиви на переговори по газу в Москві, які належним чином не були оформлені.

"Вона мала всі санкції від (тодішнього президента України Віктора) Ющенка, і Ющенко говорив (президенту РФ Дмитру) Медведєву, що прем'єр має всі повноваження для підписання контрактів. Адже виходить, що ми теж уклали неправомочні контракти, а це невірно. Дії влади в відношенні Тимошенко, яка, як ми вважаємо, в рамках своїх повноважень підписала зрозумілі для нас угоди по зрозумілому для нас питанню, - звичайно, це накладає певний відбиток на відносини ", - сказав співрозмовник агентства.

Президент Медведєв називав судовий процес над Тимошенко внутрішньою справою України, але зазначав, що в українського правосуддя не повинно бути антиросійського підтексту.

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявляв, що не розуміє, чому екс-прем'єр України Тимошенко була визнана винною. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров називав справу Тимошенко політизованою, а вирок суду через законно діючий контракт по газу - неприйнятним. У заяві МЗС РФ також зазначалося, що в Москві вбачають антиросійський підтекст у справі Тимошенко.

1