Тимошенко б'є Порошенка на його полі

Тимошенко б'є Порошенка на його полі

31.08.2018, 14:44

24 серпня нинішній Президент України Петро Порошенко і лідер передвиборного президентського рейтингу Юлія Тимошенко зробили стартові вхідні заявки в президентську кампанію. Перший на військовому параді окреслив базову тему позиціонування з метою «застовпити» національно-патріотичну тему виключно за своєю персоною. При цьому вважаючи, що основний конкурент - Тимошенко - зосередиться лише на концепції суспільного договору в формі нової Конституції. Тобто, розрахунок президентських політконсультантів і спічрайтерів простий, як рецепт нескладного кондитерського виробу: тотальний розкол (сепарація) виборців на патріотів і «непатріотів», накачування публіки дезінформацією з метою приклеїти Тимошенко ярлик кандидата від «непатріотів» і посилення перспективи реваншу входженням в «інформпростір Медведчука». Який, до речі, з азартом виконує доручення Порошенка, про що вони самі говорили публічно.

І звичайно ж намічено зігнати вірну паству під заклик Президента «не розхитувати човен». Прихильники Порошенка в фанатичному змаганні між собою ретельно розганяли «думку», що Тимошенко чужі національні цінності. Мовляв, вона не говорить про мову, автокефалії церкви і армії.

Напевно, не говорить так, як говорить про них Президент - загальними фразами і з пафосними обіцянками. За які, напевно, знову доведеться вибачатися згодом.

Вершиною політманіпуляцій став пост в Мережі одного з найбільш затятих «порохоботів» про те, що начебто Тимошенко навіть не була присутня на військовому параді, хоча, як бачили багато, вона стояла разом з людьми і вітала Українську армію.

При цьому, вони, природно, не напишуть про те, як віддавали шану полеглим за незалежність України і урочисто співали Державний Гімн учасники презентації концепції нової Конституції на зборах, ініційованих Тимошенко.

І природно вони забули, що Герой України, автор Акту проголошення незалежності України, дисидент і безкомпромісний борець за свободу України Левко Лук'яненко був в команді Тимошенко і в 2010 р закликав голосувати саме за неї на президентських виборах.

Для людей уважних в цьому немає нічого дивного, оскільки леді Ю завжди позиціонувала себе як національний лідер і політик. І, звичайно ж, виборцям важливо знати позицію Тимошенко «про мир в Донбасі».

Не просто згадку про мир «на наших умовах», яка в промовах Президента стала останнім часом частою, а реальну стратегію досягнення переможного миру, яку найближчим часом представить кандидат в Президенти Тимошенко. Тимошенко чітко говорить про основу миру - національний інтерес. Не може бути мови про торгівлю територіями і зовнішньополітичним курсом в НАТО і ЄС.

Тимошенко не тільки в День Незалежності заявила про необхідність боротьби з російською агресією і повернення Криму і Донбасу, а й підтвердила стратегічну мету, з якою працював її уряд в 2005 і 2007-2010 рр. - приєднання до ЄС і НАТО.

Але це не просто повторення мантри або заїжджені фрази. Леді Ю говорила про сильну Україну, здатну повернути свою суб'єктність у нинішній світовій кон'юнктурі серед друзів і союзників, які, і потрібно це визнати, є також і нашими економічними конкурентами. А тому не повинні визначати курс України за українців.

Зауважте, це патріотизм не просто в шаблонних, а в реальних оцінках.

Тимошенко, вийшовши на електоральне поле Порошенка, б'є його нещадно. І це стане помітним в осінніх соціологічних опитуваннях, які, за оцінками багатьох спостерігачів, не принесуть нинішньому Президенту істотного приросту голосів.

Поки Порошенко вправляється в прощенні і заклинаннях, триває робота представників громадянського суспільства над проектом нової Конституції України.

Громадяни, захищаючи країну на фронті, проливаючи кров, повинні повернути собі право участі в управлінні державою.

Саме це ключова ідея нового суспільного договору. І це теж, в своєму роді, громадянський патріотизм - зуміти відповідально і самостійно визначити правила свого життя.

Олег Постернак, політтехнолог, член незалежного пулу експертів Інпол 
эксклюзивно для Политика&Деньги

http://inpolit.org/timoshenko-bet-poroshenko-na-ego-pole

Переклад з російської  

1