Ціни на горілку та коньяк змінено, а процедуру продажу автомобілів скорочено

Ціни на горілку та коньяк змінено, а процедуру продажу автомобілів скорочено

28.11.2012, 13:02

ДПІ у м. Чернівцях  доводить до відома суб'єктів господарювання, що з 25 листопада поточного року пляшка горілки повинна коштувати на менше 28,5 грн., а мінімальна ціна на коньяк становить від 38,9 грн., - повідомили www.buknews.com.ua  у відділі взаємодії із засобами масової інформації  та громадськістю ДПІ  у м.  Чернівцях.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012р. №1017 внесено зміни у додаток до постанови КМ України від 30.10.08 р. №957 "Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін", відповідно до якої мінімальна роздрібна ціна на горілку ємкістю 0,5 л та міцністю 40% становить 28 грн. 50 коп., а мінімальні роздрібні ціни на коньяки ємкістю 0,5 л та міцністю 40% складають: коньяк три зірки – 38 грн. 90 коп., коньяк чотири зірки – 43 грн. 90 коп., коньяк п'ять зірок – 49 грн. 40 коп.

Мінімальні роздрібні ціни на вина та вина ігристі не змінювалися.

Процедура продажу автомобіля скорочена

З метою спрощення процедури відчуження та реєстрації транспортних засобів на вторинному ринку 2 жовтня 2012 року Верховна Рада  прийняла Закон України “ Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів”.

А саме, з нового 2013 року фізичні особи, що мають намір продати свої легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди не зобов'язані звертатися до оцінника задля визначення доходу від продажу таких транспортних засобів. Такий дохід фізична особа зможе визначити самостійно виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу. При цьому, середньоринкова вартість буде визначатись щокварталу центральним органом виконавчої влади для кожної марки, моделі, таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних  транспортних засобів. Така інформація буде оприлюднюватися на офіційному веб-сайті Мінекономіки в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Крім того, внесено зміни до кількості транспортних засобів, що можуть біти проданими протягом  календарного року та не підлягають оподаткуванню.  Тобто, якщо у людини є у власності легкові автомобілі, мотоцикли та мопеди, в одному календарному році така людина  без оподаткування може продати (обміняти) три транспортних засоби – один автомобіль, один мотоцикл, один мопед. Зауважимо, що дохід від другого та наступного продажів таких само транспортних засобів підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Чернівецькі податківці, впевнені, що зменшення податкового навантаження на фізичних осіб сприятиме легалізації вторинного ринку продажу автомобілів. Та  наголошують, що вищезазначені зміни, якими спрощуються, скорочуються та здешевлюються процедури відчуження та реєстрації транспортних засобів запрацюють з січня 2013 року.

1