'Це проблема міської ради, а не мешканців': у ПАТ 'Чернівцігаз' підтвердили, що влада Чернівців умила руки від проблеми з обслуговування газових  мереж у домівках городян

"Це проблема міської ради, а не мешканців": у ПАТ "Чернівцігаз" підтвердили, що влада Чернівців умила руки від проблеми з обслуговування газових мереж у домівках городян

27.09.2019, 10:01

Віктор Горда зазначив, що коли у Чернівцях оголошували конкурс для управлінських компаній, то в його умови повинні були бути включені і послуги з обслуговування газових мереж.

 «На мій погляд, це проблема міської ради, а не мешканців, тому що саме органи місцевого самоврядування повинні опікуватися громадою. Де-юре зі своїх плечей органи місцевого самоврядування зняли цю проблему, але фактично ніхто не усвідомлює, чим це може закінчитися», – каже Віктор Горда.  

У газовій компанії кажуть, що ситуацій, коли доводиться відключати газ у Чернівцях багато, адже місто старе і внутрішньобудинкові мережі у незадовільному стані. Втім, зараз газовики опинилися один на один з абонентами, хоча між ними мали б бути управлінські компанії чи інші організації або люди.

У коментарі BukNews народна депутатка України Олена Лис повідомила, що "Так, ми знаємо про цю проблему міста! До нас звернулося багато містян. Розуміємо, що треба і будемо вирішувати на законодавчому рівні!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто має захистити споживачів газу? – Міська влада! Але вона самоусунулася і з неї треба нарешті спитати!

 Проблема з газопостачанням виникла через зміни у законодавстві, які остаточно вступили в силу торік. Чернівчанка Яна Брус розповідає, що до травня 2018-го року плата за обслуговування мереж, якими блакитне паливо транспортувалося до кінцевого споживача, була включена у загальний тариф  газопостачання. Отже, послуги з обслуговування мав надавати постачальник. Наразі ж закон передбачає, що обслуговування газових мереж мають здійснювати балансоутримувачі будинків, тобто управлінські компанії, ЖРЕПи, ОСББ і т.д.

«Оскільки в змінах до закону є певні колізії, які призводять до суперечок між надавачем послуг та управлінцями, питання потребує вивчення та прийняття правильного рішення для мешканців. Але постачальник, аби пришвидшити підписання угод на обслуговування газових мереж, під приводом аварійних витоків газу розпочав відключати вертикалі чи цілі під’їзди. Метод незаконний, оскільки кожен споживач має індивідуальний договір на постачання природного газу і жодним чином не має нести відповідальності за борги сусіда», - розповідає Яна Брус, чернівчанка та активістка.

Жінка впевнена, що механізм підписання актів розмежування, хто за що відповідає, потрібно доопрацювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чернівцівгаз» зробив цинічну спробу навіяти страх, – Яна Брус про проблеми з газопостачанням у Чернівцях

У ПАТ «Чернівцігаз»  звинувачення у тому, що вони примушують чернівчан укладати з ними угоду на обслуговування газових мереж, спростовують. Віктор Горда запевнив, що ПАТ «Чернівцігаз» не вимагає підписання угоди на обслуговування виключно з ними. Мовляв, наразі це не входить у число обов’язків газової компанії, але вона має на це ліцензію і може такі роботи виконувати.

За матеріалами https://acc.cv.ua/ 

1