'Це не парк, а якісь хащі!' Другановський розповів подробиці ранкової пробіжки із Зеленським по чернівецькому парку, план реставрації центру, будівництва садків та озеленення міста

"Це не парк, а якісь хащі!" Другановський розповів подробиці ранкової пробіжки із Зеленським по чернівецькому парку, план реставрації центру, будівництва садків та озеленення міста

17.10.2020, 11:56

Кандидат на посаду Чернівецького міського голови Віталій Другановський розповів про плани щодо наведення ладу у чернівецьких парках і скверах.

Віталій Другановський, зокрема, нагадав про нещодавній візит до Чернівецької області Президента України Володимира Зеленського, з командою якого мав змогу здійснити ранкову прогулянку-пробіжку ранковими Чернівцями, в тому числі до міського парку. 

- Тиждень тому, коли відбувався візит Президента України, під час ранкоовї пробіжки мав можливість потрапити до парку імені Тараса Шевченка у Чернівцях, - розповів Віталій Другановський. - На вузьких стежках ми трішечки відставали, подекуди доводилося преесуватися шеренгами через болото, яке траплялося нам по дорозі. Так сталося, що коли ми тільки зайшли до нашого парку, почалися рухатися по його алеях, поря зі мною опинився один із заступників керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, і я звернувся до нього, щоб похизуватися тим, який у нас гарний парк просто у центральній частині міста. Його відповідь мене вразила: "І це ви називаєте парком? Це якісь хащі! - відреагував Тимошенко. - Якби ви завітали до нас до Києва, до тих парків які ми там облаштовуємо, ось тоді би ви побачили, що таке парк". Після такої емоційної реакції київського гостя я звернувся до нього за порадою, як нам краще облаштувати парк у Чернівцях. Бо таких занедбаних парків у Чернівцях насправді не тільки цей один - Центральний. Те саме можна сказати чи то про парк, чи то про ліс Шиллера. Рахується, що такі зелені зони відпочинку у Чернівцях є, а насправді вони існують тільки на папері. Інколи перебувати там навіть небезпечно. То після цієї прогулянки я взяв і це питання собі на замітку, щоб вирішити його у разі обрання мене міський головою, - сказав Віталій Другановський. - Разом з командою ми вже почали працювати над програмою окультурнення чернівецьких парків  і скверів. 

 

Журналістів також цікавило бачення кандидатом шляхів вирішення такої проблеми, як реставрація архітектурної спадщини Чернівців та озеленення міських вулиць

- Це дуже актуальне питання, з приводу якого я провів вже кілька робочих зустрічей з фахівцями, архітекторами, - розповів Віталій Другановський. - Ці люди озвучували мені усі ці проблеми, і саме на підставі цих консультація моя команда створювала план наших дій після перемоги на виборах. Вирішення потребує також транспортна проблема, перевантаження міських вулиць автомобільним транспортом - ви подивіться скільки часу доводиться втрачати у корках на дорогах тощо. Реалізовувати наші напрацювання для вирішення цих важливих питань ми почнемо наступного ж дня, як у Чернівцях буде сформовано нову владу.  

 - Стосовно ремонту архітектурних об'єктів, то це питання взагалі має вирішуватися у плановому порядку, згідно щомісячних, щорічних планів роботи, - переконаний Віталій Другановський. - І цього року триває презмдентська програма "Велике будівництво", і наступного року цю програму буде продовжено. І один із її пунктів якраз передбачає фінансування робіт зі збереження історично-архітектурних пам'яток. Я впевнений, що історична частина Чернівців є головним пріоритетом для цієї програми. Ремонт інших, не центральних вулиць, теж повинен виконуватися без дискусій щодо доцільності. Очевидно, що їх теж потрібно ремонтувати. Для цього і існує в місті влада, щоб планувати і реалізовувати таку роботу не тільки перед виборами, а з року в рік. Принаймні моя команда так бачить перед собою це завдання.  

  

Містобудівний план розвитку і розбудови Чернівців теж потребує нових якісних підходів до свого втілення, - переконаний Віталій Другановський. Тільки тоді у Чернівцях почнуть з'являтися нові школи і дитячі садки, інші важливі соціальні об'єкти

- Такий план у Чернівцях є, але він потребує зовсім інших підходів до його реалізації, - сказав Віталій Другановський. - Я знаю деяких забудовників, не буду їх тут зараз називати, щоб мені не закинули нібито я їх рекламую, які вже спілкувалися зі мною на цю тему. Вони вже давно готові були будувати такі соціальні об'єкти - нові школи, садочки, за умови якщо їм для цього виділять додаткову земельну ділянку. І такий садок одразу перейде в комунальну власність міста. Такі ідеї є, можливо, просто, їх ніхто не хотів чути. Можливо, я саме тому два роки тому й пішов у політику, бо щиро прагну змінити існучий стан справ. Нам потрібні зміни для покращення комфортності нашого міста. Адже я так само як його мешканець щодня стикаюся з багатьма проблемами, які хвилюють кожного чернівчанина. У мене самого двоє діточок, і я знаю, як потрібно було ставати у чергу, щоб потрапити до дитячого садка. У той не можна, бо там переповнені групи, тому йдіть до іншого. І те саме згодом повторювалося у школах, де дітям через брак місця доводилося вчитися у переповнених класах. Так не повинно бути, - впевнений Віталій Другановський. - І шляхи вирішення цих проблем насправді існують.  

 

1