'Це якийсь такий 'нафталін', ці стіни сірого кольору': новий мер Чернівців Клічук побачив, що Чернівецька міська рада застрягла ще в 1991 році

"Це якийсь такий "нафталін", ці стіни сірого кольору": новий мер Чернівців Клічук побачив, що Чернівецька міська рада застрягла ще в 1991 році

01.01.2021, 19:24

Кілька місяців виснажливих передвиборчих перегонів, зволікання з публікацією результатів виборів і судові позови. Зараз майже усе це, крім судової тяганини, позаду. І ось він нарешті – у кріслі Чернівецького міського голови, оточений найбільш численною командою у міськраді нового, восьмого скликання.

Роман Клічук – саме він кермуватиме містом впродовж наступних 5 років. Про нього мало що відомо пересічним чернівчанам, адже досі він уникав публічності. До моменту, коли стало відомо, що команда "Єдина Альтернатива" висунула Романа Клічука кандидатом на мера, на його сторінці у Facebook не було практично жодної особистої інформації та світлин.

 Фрагмент розмови з Романом Клічуком кореспондентки Молодого буковинця 

- Чи розпочали вже аудит по департаментах?

- Ще не почали, бо заступники, яких обрали кілька днів тому, ще звільняються з попередніх робіт (станом на 25 грудня – авт.).Чотири дні я працював фактично сам. Увесь час пішов на рутину, підпис документів. Це займає дуже багато часу. У міській раді документообіг відбувається у паперовому вигляді! І це в 21-му столітті! Причому ти ж не просто підписуєш документ, його ще треба перечитати і розібратися. Плюс знайомство з персоналом. Тут дуже багато людей. Я досі не можу запам’ятати імена та прізвища всіх.

Усі процеси відбуваються дуже довго. Працівники з відділу в відділ все на папірчиках носять. Реально в мене таке враження, що міська рада застрягла ще в 1991 році. Тут немає ні мережі своєї, нічого... От ми зараз після нашого інтерв’ю збираємося обговорювати оцифрування всіх процесів. Бо якщо я три години підписую документи, — яка ефективність роботи?

Увесь документообіг потрібно перевести в електронний. Бо деякі люди тут навіть не знають, як увімкнути комп’ютер. Мені це схоже на цирк. Це якби ви ввесь час на комп’ютері писали, а зараз вам кажуть - на рахівниці рахуйте.

- Варто очікувати на якісь кадрові зміни у департаментах?

- Неправильно буде сказати, що ми всіх позвільняємо. Адже і в команді Олексія Каспрука, і Василя Продана є порядні фахові люди. Гадаю, з кожним проведемо співбесіду. І вже разом із командою будемо ухвалювати рішення, чи ця людина на своєму місці. У таких ситуаціях треба виходити з менеджерських позицій. Працюєш — покажи результат. Нема результату — ну чого ти тут будеш сидіти?

- Ще ж треба звільнити так, щоби потім людина не подала до суду…

- Має бути воля керівника. Якщо керівник не захоче, щоби ця людина працювала, вона не буде працювати. Це все можна зробити.

***

Наприкінці інтерв’ю ми попросили Романа Клічука попозувати для фотографій. Під час короткої фотосесії він зізнався, що йому не подобається нинішній вигляд кабінету міського голови.

«Страшенно не люблю боягузів»: Клічук про дітей-«мажорів», привілеї друзям і те, як пішов у мери Чернівців «на слабо»

"Мені реально так не подобається цей кабінет. Я вже казав секретарю — давайте сюди тричі на день якихось святих отців, щоби виганяли злих духів звідси. Це якийсь такий "нафталін", ці стіни сірого кольору... Це все ще не мінялося, мабуть, з часів Миколи Федорука. Хотілося би якийсь сучасний, офісний стиль. Звісно, зараз це питання не на часі. Та якби вирішив оновити кабінет, зробив би це за власні кошти", - зауважив Роман Клічук.

Джерело: https://molbuk.ua/chernovtsy_news/216476-strashenno-ne-lyublyu-boyaguziv-klichuk-pro-ditey-mazhoriv-pryvileyi-druzyam-i-te-yak-pishov-u-mery-chernivciv-na-slabo.html

1