'Це державна зрада': СБУ перевірить всіх екс-нардепів регіоналів з Буковини, які голосували за  продовження перебування Чорноморського флоту в Криму

"Це державна зрада": СБУ перевірить всіх екс-нардепів регіоналів з Буковини, які голосували за продовження перебування Чорноморського флоту в Криму

12.03.2021, 10:18

Служба безпеки України проведе перевірку по кожному з депутатів, які голосували у 2010 році за ратифікацію Харківських угод - коли Україна продовжила перебування Чорноморського флоту Росії на базах в Криму в обмін на газ.

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов на брифінгу за підсумками засідання РНБО 11 березня.

Данилов зазначив, якщо СБУ вважатиме за потрібне, за результатами перевірки повинні бути відкриті справи за статтею 111 - це державна зрада. Належить перевірити дії 238 депутатів, які проголосували у 2010 році за ратифікацію угод.



Хто з буковинців голосував за ратифікацію Харківських угод у 2010 році

Серед колишніх нардепів, які були вихідцями або уродженцями Чернівецької області – екс-депутати Партії регіонів:

Павло Лєбєдєв – міністр оборони з 2012 по 27 лютого 2014 року. Під час Євромайдану зник з України. Після втечі президента Януковича покинув Київ ще до офіційної відставки. Був присутній у Кремлі на зібранні з нагоди "прийняття" Криму до складу Росії.

Іван Мирний – колишній міліціонер, який з 1977 по 2002 роки працював на різних посадах у внутрішніх органах Буковини, його називають наближеним до олігарха Дмитра Фірташа.

Іван Попеску – колишній заступник голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, президент Міжрегіонального об’єднання "Румунська спільнота України".

Ян Табачник – акордеоніст, продюсер і ведучий телевізійного проекту "Маю честь запросити".

Микола Романюк – колишній заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, був керівником Чернівецької обласної організації Партії регіонів. Помер у січні 2021 року в Чернівцях.

Харківські угоди: що відомо про них

Так звані Харківські угоди, це угода між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Вона була підписана 21 квітня 2010 року у Харкові президентом України Віктором Януковичем та президентом Росії Дмитром Медведєвим.

СБУ перевірить всіх екс-нардепів, які голосували за Харківські угоди в 2010 році: хто з Буковини у списку



Згідно з нею термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі було подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення. Була також встановлена орендна плата.

Угода була ратифікована Верховною Радою України та Державною думою Російської Федерації вже 27 квітня 2010 року.

В Україні такі домовленості викликали обурення опозиції, екологів, місцевих рад та суспільства загалом. Більшість аналітиків розцінили її як таку, що суперечить Конституції України.

1