'Це був уже не той Ройтбурд. Він схуд, погано говорив', —  Святослав Померанцев розповів про останню зустріч з художником

"Це був уже не той Ройтбурд. Він схуд, погано говорив", — Святослав Померанцев розповів про останню зустріч з художником

12.08.2021, 10:45

8 серпня о сьомій ранку в Одесі зупинилося серце художника 59-річного Олександра РОЙТБУРДА. Мав онкологічне захворювання.

— Востаннє ми бачилися наприкінці липня. Маємо традицію — коли в Одесі виступає Сергій Жадан, зустрічаємося з Ройтбурдом. Цього разу він не хотів. Казав, не має настрою, погано їсть. Мені говорили, що не треба змушувати людину. Та я наполіг, бо знав, що він хворіє. Пішли до нього в гості. Це був уже не той Ройтбурд. Він схуд, погано говорив, — розповідає Святослав Померанцев, президент літературної корпорації "Меридіан Чернівці". — Ми познайомилися 2012 року під час презентації книжки Юрія Андруховича. Ройтбурд поводився так, ніби це його виступ. Сидів на сходах біля сцени, дозволяв собі якісь репліки. Коли після презентації компанією пішли на вечерю, Ройтбурд і Андрухович говорили про історичні постаті, події. Про деякі речі я чув уперше. А потім вони почали по черзі читати напам'ять вірші Івана Франка. Ройтбурд був інтелектуалом. Навіть просто перебувати біля нього було цікаво.

Олександр Анатолійович народився в Одесі. Там закінчив художньо-графічний факультет педагогічного інституту. Керував Центром сучасного мистецтва Джорджа Сороса в Одесі. 2001-го виїхав до США. За два роки повернувся. Очолив галерею Марата Гельмана в Києві.

— До Америки поїхав 1999-го, — розповідав Ройт­бурд. — Думав, нічого хорошого в Україні не чекає. У Нью-Йорку мої картини добре купували. За вторговані гроші купив там квартиру. За кордоном залишилися колишня дружина й донька Бетті. На жаль, вона теж малює. Хотів, щоб мала постійний заробіток, а в митця стабільності не буває. Мої батьки теж протестували, коли обрав професію художника.

Написав майже 2 тис. картин. 2009 року його роботу "Прощавай, Караваджо!" продали на лондонському аукціоні "Філіпс" за $97 тис. Це рекордна сума, яку заплатили за твір українського митця.

— Намалював цю картину 2008-го, коли з Одеського музею викрали картину Караваджо "Поцілунок Іуди". У дитинстві міг годинами нею милуватися, — говорив Ройтбурд. — Експерти оцінили її в 45 тисяч доларів, а продали вдвічі дорожче. Із цієї суми отримав лише частину. Чимало пішло на експертів, перевезення. Багато пропив. До залишку доклав кілька тисяч і купив квартиру в Одесі.

2017-го виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. За два роки Одеська обласна рада з ініціативи депутата від "Опозиційного блоку" достроково розірвала з ним контракт. Ройтбурд оскаржив це рішення. На його підтримку на вулиці міста вийшли тисячі людей. За кілька місяців рішення про звільнення скасували.

— На той час, коли я став директором, Одеса про музей забула. А тепер вся Україна дізналася, що є такий. Люди називають його головним культурним майданчиком країни, — казав Ройтбурд.

Жив у цивільному шлюбі. Виховували сина. Від попередніх стосунків у нього залишилася донька.

— Рік тому під час зустрічі Олександр прочитав свої вірші. Запропонував йому видати збірку. Почав жартувати, що раніше він оформлював книжку Жадана, а тепер можна було б зробити навпаки. Олександр вислав свої вірші, починаючи з 1983 року і закінчуючи 2020-м. Жадан створив ілюстрації. Збірка готова. Ройтбурд встиг затвердити її макет, — говорить Святослав Померанцев. — Друзям на свята він дарував свої картини. Варив самогон, яким пригощав гостей. Постійно повторював тост: "Я шел к этому тосту 30 лет. Так давайте же выпьем за присутствующих здесь прекрасных дам!"

Автор: Марта ГАЛКА

Джерело: https://gazeta.ua/articles/people-newspaper/_ce-buv-uzhe-ne-toj-rojtburd-shud-pogano-govoriv/1046960

Нагадаємо, чернівецьке видавництво "Meridian Czernowitz" надрукує книгу поезій художника Олександра Ройтбурда. Ілюстрації до неї зробив письменник Сергій Жадан.

Про це Суспільному сказала директорка Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz Євгенія Лопата.

За її словами, роботу над книгою "Вірші дилетанта" розпочали рік тому. У збірку увійшли вірші, які Олександр Ройтбурд писав впродовж життя. Передмову до неї написав сам автор, а післямову — Сергій Жадан.

Це перша художня книга Ройтбурда, водночас Жадан вперше став автором ілюстрацій. П'ять років тому вийшла поетична збірка Жадана "Тамплієри", ілюстрації до якої малював Ройтбурд.

У передмові автор написав, що його тексти — це особиста еволюція. Ліричний герой віршів — спочатку молодий закоханий декадент, пізніше — людина, яка переживає кризи та підходить до періоду зрілості. Зрештою, герой стає дорослою людиною, яка обдумує себе та своє місце у світі.

Презентувати книгу планували 14 жовтня на 60-річчя Ройтбурда. Збірка вийде всередині вересня.

1