Тривалість життя на Буковині на даний момент знаходиться на рівні 1952 року в Європі (оновлено)

Тривалість життя на Буковині на даний момент знаходиться на рівні 1952 року в Європі (оновлено)

21.02.2012, 18:29

Розбудову медичної галузі м.Чернівців у минулому році та плани Чернівецької міської ради в галузі медицини на цей рік прокоментував для місцевих ЗМІ начальник управління охорони здоров'я Чернівців Ігор Незборецький. 

 Він, зокрема, зазначив: «Головною концепцією напрямів діяльності охорони здоров'я міста Чернівців в 2012 році є реалізація державної політики в галузі охорони здоров'я, забезпечення прав пацієнтів на одержання медичної допомоги в необхідному обсязі та належної якості шляхом оптимального використання кадрових і матеріально-технічних ресурсів, застосування досконалих медичних технологій... В 2011 році проводилися заходи щодо оптимізації ліжкового фонду міських лікарень. Було скорочено 20 ліжок в госпрозрахункових відділеннях та 60 - бюджетних з врахуванням потреби в стаціонарній допомозі мешканців міста, без погіршення та зменшення її обсягів, слід зазначити, що скорочення медперсоналу не відбувалося.  

З метою посилення зв'язків з громадськістю та на виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» з 01.08.2011 розпочав роботу інформаційний сайт управління охорони здоров'я Чернівецької міської ради.

Ґрунтовно проаналізувавши вищезгадані програми, ми визначили пріоритетні напрями роботи медичної галузі міста в 2012 році:

Реформування медичної галузі з метою поліпшення здоров'я населення, збільшення тривалості життя, наближення його до європейського рівня (тривалість життя в Україні на даний момент знаходиться на рівні 1952 року в Європі), забезпечення рівного та справедливого доступу всіх мешканців до медичних послуг належної якості;

Управлінням охорони здоров'я розроблено перспективний план реформування галузі, який буде проходити поетапно. Це створення відділень сімейної медицини на базі міських поліклінік з врахуванням територіального розміщення існуючих будівель, функціонального зв'язку між первинною мережею та вторинною і третинною меддопомогою (30-40% пацієнтів стаціонарів можуть лікуватися на первинному рівні, що значно зменшить витрати);

Забезпечення пріоритетного розвитку системи охорони здоров'я материнства та дитинства. Згідно з планом національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства» ведуться роботи по створенню в 2012 році Буковинського перинатального центру;

Удосконалення системи швидкої медичної та невідкладної медичної допомоги (відкриваються нові, наближені до населення окремих районів міста, пункти швидкої меддопомоги);

Управлінням охорони здоров'я розробляється довгостроковий план оснащення лікувально-профілактичних закладів міста діагностично-лікувальним обладнанням (рентген обладнання, автомобілі швидкої меддопомоги, апарати ШВЛ, сучасні операційні столи та багато іншого).

Пошук додаткових джерел фінансування. Бажаним є реальний розрив зв'язку бюджету з інфраструктурою, тобто перехід від фінансування інфраструктури до фінансування потреб населення: гроші мають іти «за пацієнтом», а не на утримання існуючого ліжкового фонду. Невтішними є і умови в яких працюють медики.

Медична галузь міста відчуває підтримку з боку влади: в 2011 році придбано вкрай необхідне дороговартісне діагностичне медичне обладнання, значними темпами прискорилося будівництво корпусу міської дитячої клінічної лікарні, яке знаходиться на завершальному етапі. Але найважливіше - це збереження медичних кадрів, впровадження механізмів мотивації праці. Завдяки порозумінню з керівництвом міста в 2012 році вперше в бюджеті медикам передбачена матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу в сумі 5,8 тисяч гривень.

Переконаний, що затверджений на цей рік бюджет медичної галузі Чернівців у рекордному обсязі 149 мільйонів гривень дозволить нам втілити в життя більшість наших задумів і реально покращити медичне забезпечення чернівчан у 2012 році».

(подано зі скороченням)

За останній тиждень у Чернівцях народилося 95 дітей

За останній тиждень в пологових будинках Чернівців народилося 95 дітей: 46 дівчат та 49 хлопчів.

В пологовому будинку № 1 народилось18 хлопчиків та 20 дівчат, в пологовому будинку № 2 - 31 хлопчик та 26 дівчат.

За останній тиждень бригади станції швидкої медичної допомоги у Чернівцях здійснили 1103 виїзди на виклики. Найчастіше чернівчани зверталися на «103» зі скаргами щодо стосувалося раптових захворювань і станів - 705, загострення хронічних захворювань і підвищеної температури тіла - 159, нещасних випадків, травм, отруєнь - 102.

У 85% випадків бригади швидкої допомоги приїжджають на виклик за 10 хвилин.

За минулий тиждень хворих у стаціонари міста за направленням лікарів бригад СШМД було доставлено 217 пацієнтів, з них 100 - з вулиць та громадських місць.

Серед травм у постраждалих доставлених в травмпункти та інші лікувальні заклади переважають побутові травми (27) та вуличні травми (15), у тому числі пов'язані з вживання алкоголю (17).

Інформація надана міською станцією швидкої медичної допомоги

Добудова лікарні по вул.Буковинській потребує спонсорських коштів

Як повідомляє управління капітального будівництва департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради, роботи з добудови лікувального корпусу дитячої лікарні по вул.Буковинській,4 заплановано завершити в поточному році. При потребі в коштах на добудову лікарні в розмірі 10,97 млн. грн., на 2012 рік передбачено виділити з місцевого бюджету 1,5 млн. грн. - департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин на проведення будівельно-монтажних робіт та 5,7 млн. грн. - управлінню охорони здоров'я на закупівлю медичного обладнання. Розглядається питання надання субвенції з державного бюджету на завершення будівництва цього суспільно-важливого об'єкта. Враховуючи складну ситуацію з наповненням державного бюджету, а також вже існуючу заборгованість по державному бюджету у розмірі 2,23 млн. грн. за виконані у 2011 році роботи, виникає загроза у несвоєчасному введенні об'єкта в експлуатацію.

Департаментом містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради відкрито благодійний рахунок для внесення спонсорської допомоги на добудову лікарні, за час існування якого вже надійшло 210005 гривень.

Управління капітального будівництва департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради звертається з проханням до всіх небайдужих громадян, підприємств, установ та організацій про надання посильної допомоги в завершенні будівництва об'єкта. Кошти можна перераховувати за наступними реквізитами:

Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради, вул. Б. Хмельницького, 64А, м. Чернівці

Розрахунковий рахунок 35420018001478 в ГУДКСУ Чернівецької області

МФО 856135

Код ЄДРПОУ 23245721

Призначення платежу Спонсорська допомога по об'єкту «Реставрація з

реабілітацією (добудова) лікувального корпусу

дитячої лікарні на вул. Буковинській, 4»,

КФК 150201, КЕКВ 2144.