Трикутник співпраці: поет - меценат - видавець.  У читальній залі Глибоцької книгозбірні відзначили Всесвітній день поезії

Трикутник співпраці: поет - меценат - видавець. У читальній залі Глибоцької книгозбірні відзначили Всесвітній день поезії

22.03.2018, 18:10

21 березня — Всесвітній день поезії

Слово відчиняє нам двері до краси оточуючого, радості життя. Коли воно входить у духовний світ людини, то торкається ніжних струн серця, найпотаємніших глибин душі... Так народжується поезія, пісня. Саме Всесвітньому дню поезії був присвячений захід „Спочатку було слово...”, що відбувся у читальній залі Глибоцької книгозбірні.

Атмосфера видалась надзвичайно теплою, наповненою цікавими зустрічами, талановитими текстами, щирою радістю спілкування. Проте, розпочали з круглого столу „Поетичний трикутник: поет ? меценат ? видавець”, у ході якого порушили важливе питання книговидання. Як зробити книгу повноцінним духовним продуктом, яка реальна можливість знайти свого мецената? Адже сьогодні лише поезія, як стан душі, не потребує грошей. Участь у дискусії взяли заступник голови районної державної адміністрації Ілля Лопуляк, голова районної ради Петро Панчук, помічник депутата ВРУ Григорія Тіміша Олександр Шкурідін, головний редактор часопису „Новий день” Микола Шапка. Про діяльність видавничого дому „Букрек” розповіла керівник Олена Пономаренко. Видавничий дім „Букрек” спеціалізується на випуску підручників для шкіл з національними мовами навчання, літератури українських і зарубіжних класиків, сучасних авторів. Щорічно видається близько 100 найменувань книг українською, румунською, німецькою, французькою, англійською, болгарською, гагаузькою та мовою іврит.

У „Колі поетичної свічі” прозвучали авторські тексти письменників Глибоччини та гостей творчого об`єднання „Родина” зі Сторожинеччини. Розпочала мистецьке коло Олександра Возняк уривком з поеми „Козацькі шляхи”, яка передала свічечку естафети редактору Миколі Шапці. Микола Аурелович саме напередодні заходу написав вірш „На рівнодення поезії” румунською мовою, яким і поділився з присутніми. „Послання” улюбленого Тараса Шевченка талановито продекламував Петро Панчук. Його доповнив Олександр Шкурідін віршем Тараса Григоровича „Садок вишневий коло хати”, який пам’ятає з дитинства. Староста села Червона Діброва Володимир Чоботар зізнався, що не знає нічого досконалішого за красу української жінки, якій і присвятив поетичні рядки. Впродовж усього життя несе у серці вірш про найріднішу людину — матусю Олена Пономаренко. На жаль, вже немає мами, та вивчені колись із нею рядочки стали найдорожчим. „Бо поезія — це серця спів”, — так підсумувала у своєму вірші Валентина Лучак, яка окрім усього, пишається своїми талановитими донькою і сином. Проникливою, глибоко філософською є лірика Родіки Зегрі, Леонтини Топало, Марії Козуб, Руслана Назаришина, Наталії Бевцик, Сільвії Гончарюк. Неможливо не замислитись, коли читає власні вірші начальник відділу культури і туризму РДА Олена Рєпіна. Адже й справді, у кожного — власна ріка життя і тільки Всевишній веде нас за руку від самого початку творення світу і людини у ньому.

Приємною подією стало підготування до друку альманаху літературно-мистецької студії „Витоки”, якій цьогоріч виповнюється 40 літ.

До подорожі сторінками поезії „Музика слів, водоспад почуттів” долучились учні Глибоцького профтехліцею та завідуюча бібліотекою Мар`яна Шпак.

Всі присутні у читальній залі стали учасниками І обласного Буковинського поетичного інтернет-марафону „Молоді та знані поети Букового краю”. З допомогою мультимедії вдалось зв’язатись із Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Івасюка.

Літературна сторінка перегорнулась... Але у душі кожного із присутніх залишила по собі незабутні враження. Тож, плекаймо наш духовний світ, не забуваючи про запашне та співуче, сповнене музики й чару, життєвої правдивості й поетичності художнє слово!

Лариса ДУЩАК.

Фото автора.

1