Три роки уряду Гройсмана: подвоєння середніх зарплати і пенсії, реформи непідйомних галузей, економічний прагматизм і ангіограф для Буковини

Три роки уряду Гройсмана: подвоєння середніх зарплати і пенсії, реформи непідйомних галузей, економічний прагматизм і ангіограф для Буковини

17.04.2019, 12:25

 14 квітня Кабінету міністрів України на чолі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом виповнюється три роки. На момент формування нового Уряду воюючої України ВВП впав майже на 10%. Однак лише за рік, у 2016-му, падіння вдалося не лише подолати, але й наростити обсяги ВВП так само воюючої країни на 2,3%. Нині показник зростання становить 3,2%. Рівень інфляції зменшився з понад 43% у 2015 році до майже 10% у 2018 р. Ключові показники стану вітчизняної економіки неспростовно засвідчують: уряд не тільки призупинив сповзання у прірву, але й забезпечив вітчизняну економіку ресурсами для подолання економічної кризи. Особисто Прем’єр на практиці довів свою спроможність успішно працювати в кризових умовах, брати відповідальність за свої дії.

 Проте, найголовніше заховане за цими макроекономічними показниками – це людський вимір діяльності прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Лише за три роки роботи Уряду середня пенсія зросла в 1,7 рази, а досягнути цього вдалося без підняття пенсійного віку. Якщо 2016 року - цей показник становив 1703,43 грн, то вже у квітні 2019 року досягнув рівня – 2924 грн. «Коли наш Уряд приступив до виконання обов’язків, мінімальна зарплата була близько 50 доларів, а тепер 150 доларів. Зростання – втричі», – сказав Володимир Гройсман. Середня зарплата по країні теж подвоїлася за цей час, на 85% - зросла зарплата вчителів. Зараз у доларовому еквіваленті середня зарплата перевищує 380 доларів, хоча ще три роки тому була вдвічі меншою. «Я розумію, це теж небагато, але ми йдемо вперед, а не назад, – сказав Прем’єр-міністр.

 Надзвичайно важливо, що всі підвищення відбуваються за рахунок збільшення доходів бюджету, згідно з урядовою стратегією «ми починаємо жити на свої кошти», а не за рахунок друкування грошей. Уряд забезпечує зростання соціальних стандартів відповідно до можливостей економіки. Таким чином вдається не тільки зберегти кошти громадян від знецінення, але й підвищувати рівень реальних доходів людей.

 І  це всупереч тому, що нині країна увійшла в пік виплат по зовнішнім боргам. Уряду Гройсмана доводиться розраховуватися за борги попередників. Тільки цього року маємо виплатити 427 млрд гривень зовнішнього боргу. Водночас чіткий план скорочення боргу, який втілюється урядом, грамотне управління державним боргом дозволяють зі стриманим оптимізмом дивитися у майбутнє. У поєднанні з принциповою позицією голови Уряду на переговорах з міжнародними кредиторами України - це дозволило не тільки уникнути дефолту з катастрофічними наслідками для людей, але й стабілізувати курс гривні. «Політика Уряду дала можливості Національному банку сформувати резерви на початок року понад 20 млрд дол. Це максимум за останні 5 років. Показник інфляції зараз менший 10%, хоча ще у 2015 році мали понад 40%», - нагадав Володимир Гройсман.

 За час роботи Уряд не тільки зупинив масштабнішу кризу, а й забезпечив економічне зростання. Прем’єр-міністр вміє працювати з парламентом. Уряд готує збалансовані бюджети, не скочується в популізм, що на даному етапі означає повернення до кризи. Три роки бюджети подаються і ухвалюються вчасно. Парламент підтримує урядові ініціативи – пенсійна реформа, закон «маски-шоу» стоп, закон про приватизацію.

 Зростання економіки, трирічне бюджетне планування забезпечили фінансовий ресурс для проведення важливих соціальних і інфраструктурних реформ. Започатковано пенсійну, медичну та освітню реформи - створення новітнього освітнього простору для першачків. розпочато масштабне будівництво доріг. Програма “Доступні ліки” працює з квітня 2017 року. Нині вже 7 млн людей користуються цією програмою. За цей час пацієнти, що мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму чи діабет 2 типу, отримали ліки за понад 32 млн рецептами на суму понад 1,6 млрд грн. За 2018 рік «Доступні ліки» реалізовані в Чернівецькій області на 100%. У цілому відшкодовано більше 331 тисячі рецептів на загальну більше 23 мільйонів гривень. З квітня 2019 року такі ліки виписуватимуть за електронним рецептом, а перелік розширять. Відтак отримати можна буде більше препаратів, в тому числі не тільки за місцем проживання.

 Довший час Чернівецька область залишалася останньою у країні, де у комунальних лікувальних установах не було ангіографа. Довідавшись про це під час робочої поїздки до Чернівецької області Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що Уряд обов’язково це виправить. Адже йдеться не тільки про здоров’я, але й     найважливіше – життя людей. Тож, торік у Чернівцях відкрили відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії КМУ "Чернівецький обласний клінічний кардіологічний центр", де встановлений ангіограф. Це відбулось в рамках урядової програми “Рятуємо серця України”, відповідно до якої Кабінет Міністрів та МОЗ України спільними зусиллями розвивають регіональні реперфузійні центри. Репрефузійний центр працює у режимі 24/7/365. З моменту введення в експлуатацію ангіографа у кардіоцентрі Чернеівецької області, зокрема з 24 вересня 2018 року, проведено вже більше півтисячі інтервенційних втручання.

 Безпрецедентно великі кошти, які нині виділяють на ремонт вітчизняних автошляхів, дозволять з оптимізмом дивитися на вирішення дорожньої проблеми. За три роки збудовано і відремонтовано 6800 км доріг. Фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі – з 19 млрд грн 2016 року до – 55 млрд. 2019 року, з них 17 млрд грн. – на місцеві дороги. З цього року кошти для ремонтів доріг місцевого значення передаються через Дорожній фонд на місця. Відтепер у Чернівецької області немає потреби випрошувати кошти на ремонт місцевої дороги у держави: кожен регіон отримує ресурси і сам визначає, які місцеві дороги потребують ремонту.

 У     2019 році ремонт також буде проводитись за маршрутним принципом. Зокрема, це стосується дороги М-19 (Доманове - Порубне). Автошлях М19 — автомобільний шлях міжнародного значення на території України, довжиною 512 км, пролягає від переходу Доманове (Волинська область) до автомобільного прикордонного переходу Порубне (Чернівецька область). Стратегічна мета – за 5 років з’єднати якісними дорогами усі обласні центри України.

 Гройсман вперше за багато десятиліть взявся за реформи в галузях, які раніше вважалися не підйомними. Важливо продовжувати взятий курс, зберегти взятий темп реформ, не скотитися в хаос. Зараз треба продовжувати визначену політику, зберігати фінансову стабільність і посилювати зростання економіки.

«У неділю, 14 квітня,  виповнюється три роки обрання нашого Уряду. Громадяни знають і розуміють, наскільки ці роки були важкими. Як ми прожили ці роки – ми знаємо, але важливо, як будемо жити далі, в яких пріоритетах. І ці пріоритети – економічне зростання, зростання якості життя, утвердження ефективної системи управління державою і капітальний ремонт країни, яким ми займаємося. Зрозуміло, що нам тут буде потрібна підтримка Парламенту. Все найцікавіше ще попереду», – сказав Володимир Гройсман під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді України.

 Олександр ПОТАПЧУК

1