Три буковинські печери увійшли до топ-15 загадкових печер України

Три буковинські печери увійшли до топ-15 загадкових печер України

21.10.2015, 17:30

«На українській землі багато таємничого й незвіданого, але під нею ще більше. Наприклад, загадкові печери, багато з яких у давнину відігравали сакральну роль для місцевих жителів. У деяких із них містилися цілі монастирі і навіть повстанські схованки, а окремі печерні ходи й досі зберігають своє призначення і таємниці… а, може, й коштовні скарби? До кінця відповіді на це запитання не знає ніхто, навіть організатори екскурсійних турів», – пишуть журналісти порталу.

Печера Довбуша, Підзахаричі

Печера Довбуша – назва, яка говорить сама за себе. Легендарний Олекса Довбуш саме тут, поруч із перевалом Німчич, знайшов притулок для себе та своїх опришків-повстанців. Вона не дуже помітна серед кам’яних брил – можливо, саме тому й привабила Довбуша. За переказами, в печері досі можуть зберігатися скарби Олекси Довбуша, званого часами українським Робіном Гудом. Цікаво, чи хтось колись підтвердить цю думку-мрію…

Печера Попелюшка

Печера Попелюшка – одна з найбільших і найтаємничіших печер у світі. Зараз вона фактично поєднує Україну і Молдову, а вхід з українського боку розташовано поблизу села Подвірного Новоселицького району. Колись печера була фактично затоплена, а вхід до неї був брудний і непривабливий. Але спелеологи дісталися середини, бо вода зійшла. Тут знайшлися дивовижних розмірів та краси зали, незвичайний склад повітря та мінерали, походження яких швидше асоціюється з океанськими западинами. Попелюшка напевно містить ще безліч таємниць – і відкрити їх буде за честь як для українських, так і для молдавських шукачів пригод.

Баламутівська печера

Вхід до печери міститься у верхній частині правого схилу долини Дністра. По суті, це є великий грот. Сама Баламутівська печера доволі низька і вузька, її довжина понад 200 метрів. На дні міститься багато гіпсових брил. Під час досліджень на стінах печери виявили наскельні малюнки (12–10 тис. до н. э., мезоліт), але вони погано збереглися. Печера розташована на північно-східній околиці села Баламутівки (Заставнівський район Чернівецької області).

Джерело: changeua.com

1