Тріумфальні гастролі: актори чернівецького театру підкорили основне та альтернативне журі міжнародного фестивалю «HOMO LUDENS»

Тріумфальні гастролі: актори чернівецького театру підкорили основне та альтернативне журі міжнародного фестивалю «HOMO LUDENS»

15.10.2012, 21:59

У Миколаєві завершився 6-ий Міжнародний театральний фестиваль «HOMO LUDENS» («Людина, що грає»). Вистава "Лавина" Чернівецького муздрамтеатру ім. О. Кобилянської здобула перемогу в чотирьох (!!!) номінаціях основного та альтернативного журі, а також отримала спеціальний диплом «За громадянську позицію, майстерність і творче натхнення».

Вітаємо!

Результати 6-го театрального фестивалю міжнародного Чорноморського клубу «HOMO LUDENS» («Людина, що грає») м. Миколаїв, 2012

РІШЕННЯ ОСНОВНОГО ЖЮРІ

Кращий акторський дует Анна Моргунова і Олексій Надкерничний у виставі «Лавина» Тунджера Джудженоглу  Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.О.Кобилянської (реж. – Людмила Скрипка, заслужена артистка України);

 Спеціальний диплом фестивалю:

- «За громадянську позицію, майстерність і творче натхнення» вручили  Чернівецькому академічному обласному українському музично-драматичному театру ім.О.Кобилянської за виставу «Лавина» (реж.- Людмила Скрипка, заслужена артистка України);

 РІШЕННЯ АЛЬТЕРНАТИВНОГО ЖЮРІ

Кращою режисерською роботою визнали роботу Людмили Скрипки, заслуженої артистки України у виставі «Лавина» Тунджера Джудженоглу  Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.О.Кобилянської.

Краща чоловіча роль другого плану:

роль Старого чоловіка у виставі «Лавина» Тунджера Джудженоглу у виконанні Богдана Братка, заслуженого артиста України Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.О.Кобилянської (реж. – Людмила Скрипка, заслужена артистка України);

 Краща молода артистка:

Анна Моргунова за роль Молодої жінки у виставі «Лавина» Тунджера Джудженоглу  Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.О.Кобилянської (реж. – Людмила Скрипка, заслужена артистка України).

«Лавина» Чернівецького театру зірвала фестиваль у Миколаєві

9 жовтня Чернівецький театр ім. О. Кобилянської дуже вдало виступив на VI театральному фестивалі «HOMO LUDENS» («Людина, що грає»), який проходить з 5 по 12 жовтня у Миколаївському академічному художньому російському драматичному театрі. На розгляд публіки театр представив цьогорічну прем’єрну виставу «Лавина» (Т.Джудженоглу). Організатори фестивалю запросили Чернівецький театр саме з цією постановкою, оскільки притча «Лавина» турецького драматурга в Україні вперше поставлена саме на сцені Чернівецького театру.

«Ваша вистава зірвала наш фестиваль!» - висловив свої перші враження голова журі Василь Васильович Неволов – заслужений діяч мистецтв України кандидат мистецтвознавства, професор Київського театрального університету ім. Карпенка-Карого. «Я настільки емоційно схвильований. Ви нас усіх тут – наче розбудили після тривалого сну. Я приємно здивований, що в нас в Україні існує такий театр. Дивовижне поєднання Курбаса зі Станіславським. Настільки тонка, сучасна і патріотична вистава. Як вам вдалося це поєднати? Мене настільки пройняло, що я у багатьох моментах витирав сльози» - промовив В. Неволов на загальному обговоренні після вистави, у якому брали участь професійне журі, драматурги, ЗМІ.

«На обговоренні нашу виставу хвалили, щиро дякували нашому колективу» - ділиться свіжими враженнями художній керівник театру, режисер вистави Людмила Скрипка. «Вказували саме на те, що це актуально, сучасно, незвично і дуже цікаво. Була відзначена гра акторів, наявність потужного акторського ансамблю, вдале музичне оформлення. Нам надзвичайно було приємно почути такі слова від людей, які є майстрами у театральній справі, адже у складі журі – відомі театрознавці, мистецтвознавці, режисери, драматурги. І коли нам кажуть, що під час вистави хтось вперше відчув справжній катарсис, то – це найвища оцінка нашої творчості. Приємним було і те, як сприйняв виставу звичайний глядач. Під час вистави у залі була абсолютна тиша. Після вистави зал довго аплодував стоячи, хтось підходив і просто дякував мені, нашим акторам. Під час сьогоднішнього прямого ефіру на телебаченні, також телефонували глядачі і говорили слова вдячності, ділилися своїми враженнями про те, що вони звикли до театру – як до розваги, а тут театр змусив їх замилитися. Я вважаю, це – перемога нашого колективу!».

1