Третина буковинців не знають депутатів, які їх нібито представляють у радах

Третина буковинців не знають депутатів, які їх нібито представляють у радах

02.02.2012, 21:10

Майже 93 відсотки опитаних на Буковині виборців вважають, що депутати місцевих рад повинні перед ними звітувати. Проте 80 відсотків респондентів не мали можливості ознайомитися із такими звітами. Майже третина опитаних взагалі не знає жодного місцевого депутата. Про це йшлося вчора під час засідання за круглим столом в Українському народному домі з ініціативи Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців». Політологи, депутати обласної ради, журналісти обговорили підсумки проекту «Народом обраний – народу прозвітуй». Депутати різних політичних сил зауважили, що розповсюдити звіт перед виборцями – проблематично. Вони також наголосили, що виборці недостатньо цікавляться діяльністю депутатів. У відповідь, керівник проекту Ігор Баб`юк зазначив, що місцеві обранці повинні знаходити шляхи поширення інформації про свою діяльність, а також вирішувати проблеми, які піднімаються під час зустрічей із виборцями. «Активність наших громадян в значній мірі залежить від активності депутатів, яким довіряють виборці», - сказав Ігор Баб'юк. Слід зауважити, що наприкінці минулого та на початку нинішнього року обранці почали звітувати жвавіше через те, що деякі місцеві ради в області їх зобов'язали це робити. Хоча досі ані рішень ані депутатських звітів немає у Вижницькій, Заставнівській та Хотинській районних радах.

Джерело: radiobuk.cv.ua

В перший день лютого за ініціативи Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців» в приміщенні Українського Народного дому відбувся круглий стіл на тему «Як звітують депутати місцевих рад перед виборцями?». Це засідання є частиною програми «Народом обраний ? народу прозвітуй». «Комітетом виборців» протягом 3 місяців, з листопада 2011 по січень 2012, було проведено моніторингове спостереження за звітністю депутатів перед виборцями. В цей період були направлені звернення до політичних партій за звітами їхніх депутатів місцевих рад, досліджували можливість доступу до публічної інформації через сайт gromady.cv.ua та проводили опитування серед населення.

За словами керівника проекту Ігоря Баб'юка, депутати повинні самостійно знаходити шляхи розповсюдження інформації про свою діяльність і таким чином, щоб вона була легкодоступна для всіх виборців.

Також на цьому зібранні були висвітлені результати опитування, проведеного волонтерами «Комітету виборців» в другій половині грудня серед чернівчан та жителів шести областей. Всього було опитано 400 осіб ? 100 з Чернівців та по 50 з Вижницького, Глибоцького, Заставнівського, Кіцманського, Сторожинецького та Хотинського районів. Результати дали доволі цікавий результат ? менше чверті опитаних знають хто саме обраний депутатом районної ради від їхнього округу. Про голову районної ради люди інформовані краще ? 46,25% знають прізвище людини, яка займає цю посаду. Ще 21,25% опитаних знати-то знають, але називають невірне прізвище. З депутатськими звітами не краща ситуація. З тим, що депутати повинні щорічно звітувати перед своїми виборцями погоджується 92,5% опитаних. Проте лише 17% людей змогли в різні способи ознайомитися чи отримати інформацію стосовно звітів.

Дутка Інна

Джерело: chas.cv.ua

Нагадаємо,  депутат Чернівецької обласної ради Руслан Мельник викликав колег на змагання і запропонував їм прозвітувати перед виборцями, а в арбітри запросив ЗМІ. "BukNEWS" першим пристав на цю пропозицію й надав можливість відзвітувати про зроблене за рік усім депутатам Буковини. Незалежно від їх партійної приналежності. Проте скористалися нагодою лише деякі з них.