Трембітали, співали й танцювали, свій нарід прославляла Гуцулія

Трембітали, співали й танцювали, свій нарід прославляла Гуцулія

01.09.2019, 21:33

    Хто би що не казав, але такого багатства кольорового вбрання, вишитих сорочок і розмірених крисань, мабуть, на жодному іншому Фесті аж ніяк не побачиш. І вкотре це підтвердив ХХVI Міжнародний гуцульський фестиваль, що в четверте щойно приймала Вижниця. Але герби нічого не вартував би він, коли б до всього не трембітали трембіти, не бив бубен, а до них не вигравали цимбали і скрипки.

    Словом, повноводна ріка делегацій гуцульських районів Закарпаття, Прикарпаття і Буковини, а з ними і гостей з Румунії, Молдови, Польщі, Латвії і Болгарії святковою ходою рушили вилицями Вижниці до міського стадіону. Тут і відбувалось головне дійство фестивалю. Зі сцени почергово звучали чисельні привітання очільників гуцульського краю, представників влади, зокрема в.о. голови Чернівецької ОДА Михайла Павлюка та голови обласної ради Івана Мунтяна. Щедро вручались і нагороди тим, хто вносив і вносить найбільший вклад у розвиток гуцульських регіонів.

   До повної колористики музики, пісень і танців сповна додавались аромати страв гуцульської кухні: кулеші з бринзою з шкварками, звісно, і доброю чарчиною медовухи. Загалом же на десятках прилавків торгівельних рядів також вабили око гуцульських майстрів і майстринь.

    Не обійшли увагою свято у Вижниці знайомі представники Глибоччини, зокрема голова районної ради Петро Панчук, майстри-сировари кооперативу «Добрі Ґазди» з Михайлівки, і вже доволі несподіваною була зустріч з уродженцем  Волоки, колишнім керівником освітян Глибоцького району, відтак і заступником голови Чернівецької облдержадміністрації, а нині представником ветеранської організації ОДА Корнелієм Нікітовичем.  Як то мовиться, і тут наші – і там наші. Бо на те воно і свято.

 Василь Гейніш, 

фото Чернівецька обласна державна адміністрація

1