ТОП-6 новацій пенсійної реформи, про які потрібно знати кожному

ТОП-6 новацій пенсійної реформи, про які потрібно знати кожному

18.08.2017, 17:09

Законопроект „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” (№6614) пропонує зміни до 32 законодавчих актів. Цей закон має набути чинності з 1 жовтня 2017 р. частково, а з 1 січня 2018 р. – у повному обсязі. Зміни, які передбачені законопроектом повідомили у Партії Пенсіонерів України.

  1. Перерахунок пенсій з 1 жовтня 2017 з урахуванням: вартості одного року стажу, який застосовують для обчислення пенсії, знижено з 1,35 до 1%; показника прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого на 01.12.2017 – 1373 грн. (замість 1312 грн.);
  2. Нові правила призначення пенсій: у 2017 році: - із застосуванням середньої заробітної плати за 2014-2016 роки у розмірі 3764,40 грн. і вартості одного року страхового стажу 1,35%; у 2018 році: - із застосуванням середньої заробітної плати за 2016-2017 роки і вартості одного року стажу 1%;  з 2019 року: - із застосуванням середньої заробітної плати за останні три роки  і вартості одного року стажу 1%.
  3. Мінімальний розмір пенсії за віком визначається:на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян за наявності стажу 30/35 років (для пенсій, призначених до 01.10.2011, за наявності стажу 20/25 років); з 1 січня 2018 року на рівні 40% мінімальної заробітної плати, але не менше за розмір прожиткового мінімуму , за наявності стажу 30/35 років після досягнення 65 років.
  4. Запровадження гнучкого „коридору” пенсійного віку (60-63-65) для призначення пенсій за віком: з 2018 року за наявності стажу 15 років виходити напенсію можна буде не в 60, а в 63 роки. Далі кількість необхідного стажу для виходу на пенсію у 60 років зростатиме на 1 рік і в 2028 р. становитиме 35 років. Виходити на пенсію можна буде і зі стажем 25 років – у 63 роки, а зі стажем 15 років  – у 65.

5. При відсутності 15 років стажу призначатиметься державна соціальна допомога після досягнення 65 років. У період з 01.01.2018 по 31.12.2020 буде призначатись тимчасова державна соціальна допомога особам, які досягли встановленого пенсійного віку і мають страховий стаж не менше як 15 років, але не набули права на пенсію, на період придбання права на пенсію за віком у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

6. Щорічна індексація пенсій з 2021 року шляхом збільшення середньої заробітної плати, з якої обчислено пенсію, на 50% зростання індексу споживчих цін за попередній рік. У 2019-2020 роках індексація пенсій здійснюватиметься за окремим рішенням Кабміну.

Окрім цього  законопроект передбача :

- можливість „купити” до 24 місяців стажу;

- скасування призначення пенсій за вислугу років (окрім осіб, які мають необхідний спеціальний стаж на 1 жовтня 2017);

- збереження права на достроковий вихід на пенсію для матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства, учасників бойових дій, чорнобильців;

- припинення зменшення розміру дострокових пенсій жінкам, які вийшли на пенсію у 55 років після досягнення ними пенсійного віку;

- автоматичний перехід на пенсію на загальних умовах отримувачів спеціальних пенсій у разі доцільності;

- відновлення з 1 жовтня 2017 року працюючим пенсіонерам повного розміру пенсій. 

 Пенсійне законодавство щодо виходу на пенсію жінок має свої особливості. Про те, як українкам правильно виходитит на заслужений відпочинок повідомим експерти Партії Пенсіонерів України.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народились у період з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року, мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 58 років 6 місяців та за наявності страхового стажу не менш як 15 років.
Особа подає заяву про призначення (перерахунок) пенсії та необхідні документи в територіальний орган Пенсійного фонду або в уповноважений ним орган. Особа має право звернутися за призначенням пенсії в будь-який час після виникнення права на пенсію або не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення щодо призначення пенсії відбулося не пізніше як через три місяці з дня досягнення особою пенсійного віку. У разі звернення за пенсією пізніше трьох місяців пенсія призначається з дня звернення.

Зазаначається також, що  законом продовжено до 1 січня 2022 року право звертатися за призначенням пенсій жінкам, яким виповнилося 55 років, щодо дострокового виходу на пенсію за віком, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. В такому випадку розмір їх пенсій зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи не повний місяць дострокового виходу на пенсію.

Крім того, законом продовжено до 1 січня 2022 року термін обмеження, який до цього був чинний до 1 січня 2016 року, права подання довідки про заробітну плату за будь-яких календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року.

Нова пенсійна реформа уряду передбачає максимальне скорочення категорій громадян, які можуть виходити на пенсію достроково. Однак для ряду українців пільгу буде збережено.

У Партії Пенсіонерів України дали коментар щодо дострокового виходу на пенсію із зазначенням пільговиків, для яких зберігається таке право.

Зберігається право на достроковий вихід на пенсію для: матерів, які виховали 5 дітей або дітей з інвалідністю з дитинства (у 50 років); військових – учасників бойових дій (55 років); осіб з порушеннями деяких функцій росту (40/45 років); постраждалих від аварії на ЧАЕС (із зниженням пенсійного віку).

Повідомляється, що встановлюється квота для роботодавців на працевлаштування осіб, яким до настання пенсійного віку залишилось 10 і менше років (не менш як 1 особу в середньообліковій чисельності штатних працівників).

Передбачається виплата державної соціальної допомоги (в тому числі тимчасової для осіб, що досягли пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату) і доплат до рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, – за рахунок коштів державного бюджету.

Зазначається також, що впроваджується єдина формула обчислення пенсії для всіх пенсіонерів, незалежно від року їх виходу на пенсію. На розмір пенсії впливатимуть: середня заробітна плата застрахованої особи, тривалість страхового стажу, протягом якого особа сплачувала пенсійні внески, та середня зарплата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за даними Пенсійного фонду України, за попередні 3 роки.

Спеціальні пенсії скасовуються для усіх, крім військовослужбовців та працівників підприємств з шкідливими умовами виробництва. Крім того, до 01.10.2017 буде підготовлено окремий законопроект про осучаснення пенсій військовим та впродовж 6 місяців з дати прийняття закону розроблено законопроект про запровадження професійної пенсійної системи (для окремих категорій професій, які нині мають пільгові умови пенсійного забезпечення).

 Інформаційний відділ Партії Пенсіонерів України 

1