Тестування рішення не проводити вибори глави держави й парламенту 2019 року чи банальний шантаж з боку членів ЦВК? - експерт

Тестування рішення не проводити вибори глави держави й парламенту 2019 року чи банальний шантаж з боку членів ЦВК? - експерт

18.08.2018, 10:25

Українське суспільство і міжнародна спільнота в очікуванні відповіді на запитання, чи справді реформа децентралізації зупиняється. Влада повинна чітко заявити свою позицію. Хоча відсутність відповіді — теж позиція.

Про це написав одни з розробників реформи децентралізації в Україні Юрій Ганущак у матеріалі "Тиха контрреволюція: Чи справді реформа децентралізації зупиняється?" для тижневика "Дзеркало тижня".

"Хай там як, але сигнал зупинити реформу — це вже банальщина і навіть гротеск. ЦВК на своєму засіданні 9 серпня ухвалила постанову №122, якою призупиняє процес оголошення перших або додаткових виборів у новостворених об'єднаних територіальних громадах. Під сміховинним приводом очікування від профільного комітету Верховної Ради України роз'яснення щодо імплементації рішення Конституційного суду України про визнання неконституційним Закону України "Про всеукраїнський референдум".

Зверніть увагу — всеукраїнський, а не місцеві. Законом "Про добровільне об'єднання територіальних громад" визначено чіткий і недвозначний обов'язок Центрвиборчкому оголосити перші або додаткові вибори після отримання висновків від обласних державних адміністрацій про відповідність процедур об'єднання або приєднання територіальних громад Конституції та законам України. Однак члени ЦВК, вочевидь, керуються принципом "в Україні закони виконуються добровільно". І це той випадок, коли виконувати їх не хочеться. Хто їх на це напоумив, сказати важко, але всі політичні гравці мали свої резони зупинити процес децентралізації.

(...)

"Конспірологи можуть знайти ще одну причину демаршу ЦВК — тестування рішення не проводити вибори глави держави й парламенту 2019 року. Адже в нас війна. І можна згадати вимоги до очільника держави більшості нинішніх рейтингових опозиціонерів оголосити воєнний стан, щоб війна була названа таки війною. А на війні як на війні — виборів не проводять. Усе для фронту, все для перемоги.

Зрештою, все може виявитися банальним шантажем з боку членів ЦВК, які, втрачаючи повноваження, пробують торгуватися за місце під політичним сонцем — зокрема у виборчих списках. Як нагороду за виконання місії партії. Юридичні наслідки рішення ЦВК ще не настали, бо датою початку відліку факту бездіяльності комісії є 17 серпня — останній термін оголошення виборів на останню неділю жовтня, визначену в попередньому рішенні тієї ж таки ЦВК. І саме з цієї дати відкриються судові перспективи для скасування постанови №122.

А поки що українське суспільство і міжнародна спільнота в очікуванні відповіді на запитання, чи справді реформа децентралізації зупиняється. Влада повинна чітко заявити свою позицію. Хоча відсутність відповіді — теж позиція".

Повний текст статті доступний за посиланнямhttps://dt.ua/internal/tiha-kontrrevolyuciya-285932_.html

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Асоціація міст України блокує встановлення системи відповідальності органів місцевого самоврядування і адміністративного нагляду за зразком країн ЄС, - експерт

Чому Опозиційний Блок, Аграрна партія і "Батьківщина" мали свої резони зупинити процес децентралізації, - "Дзеркало тижня"

Апарати районних рад та РДА можуть перетворитися на штаби конкурентів Порошенка і на виборах за бюджетний кошт працюватимуть однозначно проти чинної влади, - експерт

Темпи формування громад 2018 року уповільнилися через відмови ОДА і перешкоди від районних рад, - "Дзеркало тижня"

1


КОМЕНТАРІ (1)

Децентралізація без законодавчого підкріплення це біг задом на перед...

avatar

Юрій

18 серпня 2018 15:34