Територіальній громаді м. Чернівці повернуто земельні ділянки по вул. Рівненській

Територіальній громаді м. Чернівці повернуто земельні ділянки по вул. Рівненській

08.07.2019, 19:20

Керівник Чернівецької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Чернівецької міської ради звернувся з позовом про витребування земельних ділянок із володіння обслуговуючого кооперативу "Житлово – будівельний кооператив Захисник 37"  на користь територіальної громади м. Чернівці.

Позивні вимоги мотивовані тим, що рішенням Господарського суду Чернівецької області від 22.07.2017  у справі №926/1111/15, визнано незаконним та скасовано пункти рішень Чернівецької міської ради від 30.05.2013 року та від 25.09.2014 року, на підставі яких земельну ділянку площею 0,2596 передано безоплатно у власність ОК “ЖБК Захисник 37”.

До набрання рішенням Господарського суду Чернівецької області від 22.02.2017  у справі №926/1111/15 законної сили відповідач відчужив земельну ділянку на користь третьої особи у справі. В подальшому, земельну ділянку площею 0,2596 га було поділено на дві з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Відтак, на підставі акту про передачу земельних ділянок, третя особа передала даний об’єкт у власність кооперативу.

Враховуючи вищевикладене, прокурор звернувся з  позовом про витребування земельних ділянок на користь територіальної громади м. Чернівці в особі Чернівецької міської ради.

Вирішуючи даний спір, суд виходив з того, що правовідносини, пов’язані з вибуттям земель із державної чи комунальної власності, становлять «суспільний», «публічний» інтерес, а незаконність рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, на підставі якого земельна ділянка вибула з державної чи комунальної власності, такому суспільному інтересу не відповідає.

Виходячи з того, що  спірні земельні ділянки вибули з власності територіальної громади та передані відповідачу внаслідок незаконних рішень органу місцевого самоврядування, що встановлено судовим рішенням, яке набрало законної сили, суд дійшов висновку, що існують всі правові підстави для їх витребування з незаконного володіння відповідача на підставі статті 388 ЦК України.

Відтак, рішенням Господарського суду Чернівецької області від 12.03.2019 у справі 926/1497/18, залишеним без змін постановою Західного апеляційного господарського суду, позов прокурора задоволено та витребувано на користь територіальної громади м. Чернівці в особі Чернівецької міської ради земельну ділянку загальною площею понад 0,30 га.

 З повним текстом рішення можна ознайомитись за посилапнням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80366609

 За повідомленням прес-служби суду 

1