Тендерний міжсобойчик, завищення обсягів виконаних робіт і вартості використаних матеріалів: Перепічка з подачі Москаля трохи накопав на Карвацького. Тепер справа за Демидовим?

Тендерний міжсобойчик, завищення обсягів виконаних робіт і вартості використаних матеріалів: Перепічка з подачі Москаля трохи накопав на Карвацького. Тепер справа за Демидовим?

07.09.2013, 05:16

Як повідомляє Державна фінансова інспекція в Чернівецькій області, відповідно до звернення народного депутата України Москаля Г.Г. та згідно з Планом контрольно-ревізійної роботи на ІІ квартал 2013 року, впродовж квітня-серпня цього року проведено ревізію фінансово-господарської діяльності Управління капітального будівництва облдержадміністрації за період з 01.07.2011 по 01.07.2013, в тому числі щодо дотримання законодавства про державні закупівлі та правильності визначення вартості ремонтно-будівельних робіт, замовником яких виступало згадане управління.

У ході ревізії, зокрема, встановлено, що комітетом з конкурсних торгів належно не досліджено конкурсні пропозиції учасників процедур закупівель, внаслідок чого у 11 конкурсних торгах взяли участь організації, засновники яких перебували у родинних зв’язках між собою (TOB "ТерраГідроБуд", ПП "Карвацький-Буд", TOB "Інвест-Буд-Буковина", TOB "Автотранс Маркет", TOB "Будівельник HB"). Ревізією встановлено, що у 20 із 22 охоплених контролем підрядних організацій виявлено випадки завищення обсягів виконаних робіт, невірного застосування кошторисних норм, завищення вартості використаних матеріалів та інші порушення, що призвели до збільшення вартості робіт на 2514,9 тис. грн., з яких замовником було оплачено 2335,6 тис. грн., та 179,2 тис. грн. рахувалося у кредиторській заборгованості. Внаслідок прийняття завищеної вартості робіт, зайво нараховано витрат на утримання служби замовника в сумі 42 тис. гривень.

Під час перевірки та за її результатами замовником та підрядниками відшкодовано завищену вартість робіт шляхом прийняття виконаних робіт на загальну суму 2 504,5 тис. грн. Витрати на утримання служби замовника від вказаної суми склали 41,8 тис. грн. Також, із завищення вартості виконаних робіт 10,4 тис. грн. повернуто підрядними організаціями на рахунок управління капітального будівництва та у подальшому перераховано до держбюджету, відповідна сума витрат на утримання служби замовника становила 0,2 тис. гривень. Матеріали ревізії передано до УДСБЕЗ УМВС України в Чернівецькій області, йдеться у повідомленні.

Коментар: Як випливає з цієї довідки, переплачені державою 2,5 млн. грн. замовник та підрядники відшкодували. Проте це аж ніяк не доводить, що проблем у роботі УКБ ЧОДА не було і немає. Сам факт можливості таких переплат, через завищення підрядниками обсягів виконаних робіт і вартості використаних матеріалів, так само як і участь  у конкурсних торгах організації, засновники яких перебували у родинних зв’язках між собою, говорять самі за себе

- По всіх об'єктах, до будівництва яких причетний начальник управління капітального будівництва ОДА пан Карвацький були перевірки. Але він досі його очолює. Жодного руху. Ніхто його не чіпає. Всі фірми, які брали участь тоді в тендерах, продовжують це робити. Про це під час прес-конференції повідомив народний депутат України Максим Бурбак. - Все робиться через управління капітального будівництва. Раніше нардеп також заявляв, що на всіх об'єктах, які перевіряла Держфінінспекція, терміново латалися прогалини, впорядковувалася документація. Словом, робилося все, щоб перевірка не виявила ніяких зловживань.   

- Стосовно розслідування діяльності управління капітального будівництва Чернівецької ОДА, на жаль, ми ще не отримали матеріали ревізій. Як тільки ми їх отримаємо, і в матеріалах будуть виведені збитки завдані державі від протиправної діяльності посадових осіб, після цього слідство дасть юридичну оцінку цим висновкам і буде прийматися рішення про оголошення підозрюваним тієї чи іншої посадової особи, - пояснив свого часу начальник УМВС України в Чернівецькій області Олександр Демидов.

А докладніше про хід розслідування розповів перший заступник начальника УМВС України в Чернівецькій області Валентин Сухар:

- Дійсно зараз досліджується 180 об’єктів. Але на сьогоднішній день ми маємо лише 35 досліджень. У нас є проміжні матеріали лише на 35 об’єктів, які до нас надійшли 19 липня. Повний акт фінансової інспекції – цю ревізію вона має закінчити в середині серпня. Тому як тільки ми отримаємо ці матеріали, ми проведемо відповідні слідчі дії, дослідимо документи на підставі яких вони прийшли до висновку по збитках, і я думаю буле логічне завершення. Події, які досліджуються мали місце два роки тому. Тому зрозуміло на це потрібен час, дослідження не може бути завершено за місяць-два.

1