Темпи формування громад 2018 року уповільнилися через відмови ОДА і перешкоди від районних рад, - 'Дзеркало тижня'

Темпи формування громад 2018 року уповільнилися через відмови ОДА і перешкоди від районних рад, - "Дзеркало тижня"

18.08.2018, 09:51

"Темпи формування громад 2018 року спали, наразившись на серйозну перешкоду — районний рівень. Нові громади і нинішні райони виявилися несумісними, що й прогнозувалося. Ради об'єднаних територіальних громад забирають повноваження від районних рад, що не може подобатись останнім".

Про це написав одни з розробників реформи децентралізації в Україні Юрій Ганущак у матеріалі "Тиха контрреволюція: Чи справді реформа децентралізації зупиняється?" для тижневика "Дзеркало тижня".

"Колись це мало статися. Занадто красивою була картинка. 

Децентралізація влади проголошувалась як одна з найуспішніших реформ. У Європі дивувалися темпам формування нового базового рівня самоврядування. Причому на добровільній основі. І хоча конституційні зміни, які мали би розчистити дорогу реформі, провести через парламент не вдалося, її розробники швидко запропонували запасний варіант — поступове просування, що теж видавався перспективним. Президент та уряд публічно засвідчили свою підтримку реформі, і їй було надано зелене світло.

Щоправда, низка обставин трохи затьмарювала переможні реляції. Центральна виборча комісія раптом виявилася ревним трактувальником законів та Конституції, блокуючи вибори то громад, створених з різних районів, то громад, сформованих навколо міст обласного значення. Але на те й труднощі, щоб їх героїчно долати. Парламент, хоч і дуже повільно, але коригував законодавство, потрібне для просування реформи. Першим тривожним дзвіночком стала мовчанка президента на відверте блокування створення об'єднаних територіальних громад очільником Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем. Далі були законодавчі зміни в статусі голів місцевих державних адміністрацій, які виводилися з-під дії закону про державну службу. Із запуском наступного етапу адміністративно-територіальної реформи — створення субрегіонального рівня, тобто об'єднання районів, — зволікав парламент. 

Останнім часом побільшало відмов ОДА в наданні висновків, які б дозволяли оголосити вибори в об'єднаних територіальних громадах. Темпи формування громад 2018 року спали, наразившись на серйозну перешкоду — районний рівень. Нові громади і нинішні райони виявилися несумісними, що й прогнозувалося. Ради об'єднаних територіальних громад забирають повноваження від районних рад, що не може подобатись останнім. Особливо нестерпними їхні відносини стали в областях, де не залишилося районів, у яких немає новостворених ОТГ. І де об'єднання районів стало нагальною потребою.

І отут, вочевидь, пролунала команда "стоп". Якщо об'єднання сільських, селищних, міських громад виглядало безневинною затією Володимира Гройсмана, то реформування районів посягає на найсвятіше. З часів Радянського Союзу залишилося неписане правило: реальна влада може бути тільки на Банковій — усе інше декорації. І місцеві державні адміністрації повинні забезпечувати те, що в адміністрації президента називають "керованість території". Тобто можливість адміністративного впливу на будь-які процеси, які відбуваються на території. Особливо, вплив на вибори. І хоча останні два Майдани показали дуже слабку стійкість адміністративної вертикалі, однак звички мешканців будинку над театром важко змінити — просування до влади формує далеко не демократичні риси поведінки".

Повний текст статті доступний за посиланнямhttps://dt.ua/internal/tiha-kontrrevolyuciya-285932_.html

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Асоціація міст України блокує встановлення системи відповідальності органів місцевого самоврядування і адміністративного нагляду за зразком країн ЄС, - експерт

Чому Опозиційний Блок, Аграрна партія і "Батьківщина" мали свої резони зупинити процес децентралізації, - "Дзеркало тижня"

Апарати районних рад та РДА можуть перетворитися на штаби конкурентів Порошенка і на виборах за бюджетний кошт працюватимуть однозначно проти чинної влади, - експерт

Тестування рішення не проводити вибори глави держави й парламенту 2019 року чи банальний шантаж з боку членів ЦВК? - експерт

1