«Темний бік Кремля»: у листуванні з приймальні помічника Путіна вигулькнули прізвища нардепів з Буковини Михайла Папієва і Оксани Продан, як таких, які підтримують «автономістські» проекти

«Темний бік Кремля»: у листуванні з приймальні помічника Путіна вигулькнули прізвища нардепів з Буковини Михайла Папієва і Оксани Продан, як таких, які підтримують «автономістські» проекти

07.02.2019, 12:17

Проект Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) опублікував документи, листування з Росії, які отримав шляхом хакерського зламу. В анонсі було вказано, що в них містяться докази агресії Росії проти України. Команда, яка працювала над оприлюдненням зливів, зокрема журналістка Ема Бест, у коментарі Громадському зазначила, що цей новий витік інформації ймовірно зможе підтвердити чиїсь здогадки і фактично вказати на агресію Росії проти України.

Громадське впродовж тижня аналізувало понад 100 гігабайт інформації. Частково вона публікувалася і раніше. Ось що ми знайшли.

Дестабілізація ситуації в регіонах України

Частина переписки та документів присвячена дестабілізації Росією ситуації в регіонах України у 2014-2016 роках. Зокрема мова йде про Харків, Одесу, Дніпро, Запоріжжя, Херсон та Миколаїв.

У матеріалах йдеться про те, що задля втілення своїх ідей власники поштових скриньок російських доменів за гроші наймали людей у регіонах для проведення акцій, мітингів, створювали провокативні групи у соцмережах, громадські організації з патріотичними назвами та гаслами, проплачували статті в українських медіа, створювали власні невеликі інформаційні ресурси.

Для кожної акції складали відповідний бюджет, після її проведення — звіт. У листуваннях фігурувала, зокрема, громадська організація «Колокол», яку, за даними реєстру юридичних осіб, очолює Ковальов Юрій Володимирович, який проживає у Глухові Сумської області.

Опікувалася організацією та фінансуванням таких акцій людина, що володіє поштовою скринькою [email protected]. За даними Міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm, яке досліджувало попередні хакерські зливи, ця поштова скринька належала першому заступнику Владислава Суркова (помічника президента РФ) Іналу Ардзінбі. Доказом цього є матеріали судового процесу над головним редактором одеського проросійського сайту «Інфоцентр», засудженого за статтею «сепаратизм». В судовому документі саме адреса [email protected] згадується як така, що належить Іналу Ардзінбі.

Проаналізувавши листування, можна зробити висновок, що людина, якій належала ця скринька, курувала та фінансувала такі автономістські проекти, як «Слобожанщина», «Порто-франко», «Народная республика Бессарабия», «Народная Рада Николаева». За сприяння власника e-mailбули організовані також групи щодо розробки змін до Конституції України.

Викладені хакерами листи із поштових скриньок, ймовірно закріплених за приймальнею помічника Путіна Владислава Суркова, можна стверджувати, що він також активно моніторив проекти внесення змін до Конституції України, голосування українських депутатів, отримував рекомендації та консультації на цю тему.

Також, як стає зрозуміло із листів на пошті, власник e-mail відслідкував діяльність «Опозиційного блоку». На пошті знайдений документ з переліком депутатів, які підтримуватимуть «автономістські» проекти, організовані Ардзінбою (мова йде про проекти «Порто-франко» (Одеська область), «Слобожанщина» (Харківська область), «Дніпропетровська економічна автономія», «Спецстатус Запорізької області», «Виборність депутатів»). Всього таких прізвищ близько 70 — це тодішні «Опозиційного блоку (Вадим Рабінович, Євген Мураєв, Юрій Бойко, Михайло Папієв, Микола Скорик, Олександр Вілкул, Нестор Шуфрич, Наталя Королевська, Михайло Добкін), а також інших партій, наприклад «Самопомочі», «Радикальної партії». Є також Дмитро Лубінець, Оксана Продан, Микола Лаврик із БПП. Громадському вдалося до них додзвонитися — усі троє заперечили свою причетність до цих проектів і сказали, що вперше про це чують: 

«Я дуже здивований. Тому що у Донецькому регіоні думаю всі знають мою проукраїнську позицію ще починаючи з 1 березня 2014 року, коли в місті Волноваха був перший мітинг під російськими прапорами. Є навіть відео у Ютубі, де я все це назвав провокацією і казав, що в нас Україна єдина», — сказав депутат від БПП Дмитро Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «СурковLeaks»: що зламана пошта «сірого кардинала» Кремля розповідає про війну на Донбасі

У листуванні ми також знайшли інформацію про візити до Владислава Суркова українських політиків та бізнесменів Сергія Курченка, Олега Царьова, Віктора Пінчука у 2013-2014 роках.

У листах також мова йде про «ручні» місцеві вибори в Харкові та створення молодіжно-православних організацій в Одесі, які б час від часу влаштовували потрібні замовнику заходи.

Самопроголошені республіки

Хакери злили також листування власника домену igo-strelko_yandex_ru.mbox. Ця поштова скринька могла належати Ігореві Стрілкову, який протягом декількох місяців керував бойовиками у Слов'янську, пізніше очолював так звані «сили народного ополчення» в Донецьку, а згодом так звану «армію» самопроголошеної «ДНР». Під час листування до чоловіка звертаються на ім’я Ігор, а він розповідає про свої тісні зв’язки з самоназваним очільником анексованого Криму Сергієм Аксьоновим та говорить, що давно не бував у Москві, бо завалений роботою.

У листуванні його просять допомогти отримати російське громадянство, попереджають про небезпеку і пророкують йому вбивство.

Злите також і листування з імовірно скриньки так званого «міністерства інфраструктури ДНР». У листах мова йде зокрема про необхідність будівництва Керченського мосту, демонтаж зруйнованих інфраструктурних об’єктів та внесення зміни до певних законів, щодо транспортних перевезень.

Викладені й листи з e-mail, з якого могли писати працівники так званого «міністерства інформаційної політики» самопроголошених республік. Відомство видавало накази про заборону трансляції українських телеканалів.

Знайдені листи начебто ватажка самопроголошеної «ДНР» Дениса Пушиліна до Адміністрації Володимира Путіна, де він просив надати гуманітарну допомогу, а також до патріарха Російської православної церкви Кирила з проханням зустрітися й обговорити питання захисту церквою представників самопроголошених республік.

Денис Пушилін, який очолив самопроголошену «ДНР» після загибелі Олександра Захарченка, неодноразово надсилав листи в приймальню Владислава Суркова, в яких звітував про діяльність республіки та радився щодо обрання відповідних осіб в «уряд» «ДНР».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів про загиблого ватажка самопроголошеної «ДНР» Олександра Захарченка

Катастрофа боїнга МН-17

Віднайшли ми й листування пошти, яка може належати Тетяні Єгоровій — речниці самопроголошеної «ДНР», адже саме туди надходили листи від ЗМІ різних країн з проханням акредитувати їх. Серед них є згадки про катастрофу боїнга МН-17, а саме моніторинг ситуації через новини у ЗМІ та спілкування з дослідником голландських військових злочинів і справи малайзійського MH-17 Максом ван дер Верффом.

Про трагедію з боїнгом згадується також у Viber-переписці двох представників «ДНР», один з яких ймовірно є Роман Поздняков, другий — невідомий користувач на прізвисько «Петрович».

Спілкуючись у день трагедії — 17.07.2014, — вони згадують про боїнг. Один зі співрозмовників просить надавати йому всю оперативну інформацію щодо падіння боїнга, той надсилає іншу електронну адресу — [email protected]. Потім користувач пише: «Дай Денису (ймовірно Пушиліну — ред.) запись очевидца который видел сушку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми маємо знати правду» — мати загиблого в катастрофі МН-17

Російська армія

У мережу злили також папку під назвою «MIL DOCUMENTS» — документи міністерства оборони Російської Федерації. Окрім схем розташування військових підрозділів, баз, звітів про проведення навчань, у ній міститься документ під назвою «операция ТРОЯ». В ньому йдеться про план дестабілізації ситуації в Запорізькій області та захоплення міст Мелітополь, Бердянськ, Василівка, Запоріжжя:

«Вся техніка і форма бійців стилізується під українських патріотів, але вигадується нова назва підрозділу, наприклад, "КАРПАТИ"», — йдеться у плані.

Обговорюються й подальші плани захоплення інших регіонів:

«Якщо одночасно подібні операції реалізувати в Одеському та Харківському напрямку, ми отримаємо повний контроль морського узбережжя, а відповідно безконтрольний потік усього необхідного..., що з великою ймовірністю дозволяє допустити повний розгром української армії і каральних загонів протягом відносно короткого періоду часу. Це дозволить практично безперешкодно взяти під свій контроль Херсонську і Миколаївську області»,  йдеться у документі.

Зазначено, що цей план реалізується у кілька етапів, серед яких блокування дорожніх та морських шляхів, маскування армії, висвітлення історії у ЗМІ, підкуп правоохоронців тощо.

Про цю операцію у квітні 2018 року докладно розповідало британське видання The Times, посилаючись на раніше оприлюднені хакерські зливи з домену Адміністрації президента Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Операція «Троя»: витік інформації з Кремля про таємні методи захоплення України

Банківські операції

У файлах міститься також інформація про банківські операції та переписки щодо економічної ситуації у Росії.

Значна частина листів та документів у папці «банк» присвячена виноробному бізнесу, зокрема його поверненню з Криму до Росії, та обґрунтуванню необхідності ухвалення закону РФ «Про виноград та виноградне вино». Детально відслідковується, як винороби Криму об'єдналися в некомерційне партнерство і випустили нову колекційну серію шампанського «Крим-Росія».

***

Серед викладених файлів є також звіти від кейтерингових служб, у яких імовірно згадується повар Володимира Путіна Євген Пригожин. У них йдеться про проведені обіди, подекуди є перелік продуктів з приміткою «у Є.В. не було нарікань». 

А також листи, які, можна припустити, належать голові асоціації православних експертів Росії Кирила Фролова. Серед них його переписка з представниками церкви Московського патріархату. Там, серед іншого, йдеться, що на Фролова покладена відповідальність за релігійну інформаційну кампанію.

Кирилл Фролов – прес-секретар Союзу православних громадян. Напередодні Майдану називавпідписання Україною угоди про Асоціацію з ЄС «цивілізаційною катастрофою, яка зобов'язує Україну відкинути цінності православної цивілізації». За даними сайту «Миротворець», Фролов — один із координаторів проросійських козацьких і неонацистських організацій на території України. Співпрацює з організаціями «Український вибір» і «Комітет порятунку України».

ООН звинувачує сайт «Миротворець» у порушенні права на приватне життя і презумпції невинуватості. З 2014-го року на сайті публікуються персональні дані тисяч людей, зокрема медіа-фахівців і активістів неурядових організацій, журналістів, які висвітлювали військовий конфлікт на Донбасі – серед них є і декілька журналістів Громадського. Публікація даних призводить до кампанії цькування та залякування окремих журналістів і медіа та ставить під загрозу не лише професійну діяльність, а й здоров'я та життя репортерів.

У базі ми знайшли й папку під назвою skypeDNR із перепискою hryakovav (ймовірно — Олександр Хряков — «міністр інформації і масових комунікацій ДНР») та dnrpdv (ймовірно, користувач Денис Пушилін). У цьому листуванні згадується про інформаційні вкиди щодо «Баті» (Олександра Захарченка), Павла Губарева (начальника мобілізаційного управління «міністерства оборони» так званої «ДНР») і тодішньої «міністерки юстиції» «ДНР» Катерини Філіппової.

Також особа з ім’ям dnrpdv спілкується з feei_don, яку в переписці називає Оленою та astrovski, яка називає ймовірно Дениса Пушиліна, братом (ймовірно це сестра Дениса Пушиліна):

astrovski: «Є сотні випадків, коли установки "Град" наводять ваші російські розвідники на мирні села. А наші українські герої ціною свого життя гасять ці точки. І це ми карателі? А це ви рятівники? Визволителі від чого? Від людських життів і душ? Я ж не просто так пишу. У мене серце кров'ю обливається за Донбас. Чому ви їх самі не ловите, тих, хто вбиває мирних? Тому що вам це вигідно?»

dnrpdv: «Повна маячня. Я живу в Донецьку… А це — найтупіша українська пропаганда», — відповідає власник домену» (ймовірно Пушилін).

Докладніше на сайті: https://hromadske.ua/posts/temnij-bik-kremlya-mi-doslidili-100-gigabajt-hakerskih-zliviv-i-znajshli-chimalo-pro-ukrayinu?fbclid=IwAR3AewIyeWtoG_i73HHkVOoA4tStaFCL29iQ3gs7kTdzvr4Jr2oLi2AXyzw

Джерело: https://hromadske.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Якщо це "бомба", то вона бракована. Бомба маз вибухати, а не заколисувати, бо й сам вибух є миттєвим, не тягучим. 

avatar

Антон

07 лютого 2019 16:36