Театральний трансферт

Театральний трансферт

17.05.2012, 15:12

Часи, коли діяльність установ культури (так тоді називалися бібліотеки, музеї, театри)  централізовано забезпечувалася за спущеною згори рознарядкою, давно у минулому. Почути нині наказ: прийдіть на спеціальну фірму, яка займається постачанням всіх установ культури, заберіть матеріали, автомобіль, отримайте фінансування в повному обсязі, бо вам це виписано, виділено рознарядкою – з розряду фантастики. Зараз треба ходити, просити, нагадувати... Так, рознарядки немає, але попит на специфічну продукцію цих установ також ніхто не скасовував. І то не лише в Чернівцях. Спитайте, а хоч би й у білетерів, скільки разів так було, що на успішні постановки нашого театру глядачі приїздили з Івано-Франківська, Києва... "Ми вже бачили вашу "Солодку Дарусю", а тепер спеціально приїхали, щоб подивитися "Калинову сопілку", "Тугу за майбутнім", "Тисячу снопів вітру", - зазвичай лунає з їхніх вуст. Як показати себе таким шанувальникам?  Єдиний вихід – гастролі... А якщо власного транспорту для перевезення реквізиту, акторів у театру немає?

Труднощі-труднощами, але обмінні гастролі справді ніхто не скасовував. Останній місяць 81-го театрального сезону для Чернівецького муздрамтеатру ім. Ольги Кобилянської теж буде гастрольним. На суд львівської публіки колектив театру представить одну з найуспішніших прем'єр минулого сезону - виставу-присвяту Іванові Миколайчукові "Тисяча снопів вітру" (Г.Канарська та Л.Скрипка). На гастролі вирушить майже весь колектив театру,  понад 60 чоловік. Відтак два вечори, 23 та 24-го травня, глядачі матимуть змогу заглиблюватися у духовний всесвіт легенди вітчизняного театру і кіно Івана Миколайчука, творчий шлях якого розпочався саме з чернівецького театру. А допоможе їм у цьому, окрім власне акторів чернівецького театру, також його дружина Марія Миколайчук. Роль Івана Миколайчука в цій першій і наразі єдиній постановці про нього виконує актор драми Григорій Руденко-Краєвський. Львівська сцена значно більша чернівецької, відтак основна трудність, яка за цих обставин чекає на наших акторів,  зберегти атмосферу постановки. Чернівецькі актори також покажуть у Львові  казку для дітей «Як Настуня ледь не стала марою»  (В. Ілюхов).

У відповідь, так само два дні, 24 і 25-го травня, у Чернівцях гастролюватиме колектив Національного театру ім. Марії Заньковецької зі Львова. На чернівчан чекає зустріч з новою роботою добре відомого їм режисера Вадима Сікорського "Гамлет у гострому соусі" (італійського драматурга Альдо Ніколаї). Це комедія, про яку сам режисер каже, що її основне завдання, щоб "людина, яка сиділа в залі, могла усміхнутись, а могла б і посміятись, а могла б посміятись дуже-дуже". Крім львівського театру,  чернівецькому глядачу слід очікувати в гості акторів з столичного театру - Театральної компанії Бенюка і Хостікоєва та з Петербурга. Київський театр  зголосився привезти у Чернівці  комедію "Люкс для іноземців" (канадця Девіда Фрімана), а Петербурзький театр - оперету "Летюча миша". Гастролі Коломийського театру ім. І. Озаркевича, актори якого 14-15 травня  планували запропонувати буковинському глядачеві свої комедії "Сватання на Гончарівці",  "Фараони", притчу "Землю" і дитячу казку "Попелюшка", на жаль, скасовано. Очевидно, що з фінансової точки зору гастролі - це досить дороге задоволення, яке навряд чи приносить театру, як господарюючому суб'єкту, фінансовий зиск. Але це також можливість професійного росту для акторів, яким доводиться опановувати не лише чужі театральні підмостки, але й завойовувати іншу публіку. Після гастролей на акторів чекає відпустка.

Щодо театральних планів на новий сезон, то одразу після прем'єри "Шельменко-денщик", актори приступили до підготовки нової вистави для дітей "Ще раз все про Червону Шапочку" (постановочна робота Андрія Романова). Традиційно з 21 по 28 жовтня 2012 року на базі Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської відбуватиметься VІІІ Регіональний фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини», який репрезентує кращі комедійні постановки минулого театрального сезону. "Фестиваль – це серйозна робота. У першу чергу для оргкомітету, - переконує директор театру Юрій Марчак. - Це домовленості, умовляння театрів, щоб вони привезли саме ту виставу, яку б ми хотіли бачити, щоб запропонована глядачеві програма виявилася ще кращою, ніж у попередні роки".

У 2012 році театральні Чернівці також очікують на контакти з театральними колективами з румунських Ботошан, польського Кошеліна та словацького Пряшева. Під час свого нещодавнього приїзду до Чернівців  консул Республіки Польщі у Львові пан Анджей Дрозд висловив готовність показати у Чернівцях спектакль у постановці польських митців за щоденниками відомого танцюриста та балетмейстера Вацлава Ніжинського. "Десь в кінці вересня місяця у Львові перебуватиме знаменитий польський актор, не буду поки що його називати, бо потім щось переграється і вийде, що я не дотримав слова, - розповів Юрій Марчак. - Це - моновистава, цікава, я бачив, і мені б дуже хотілося, щоб чернівецький глядач   побачив її  так само, як побачить львівський". Сподіваються у театрі також на те, що 2012-го року нарешті відбудеться давно запланована зустріч з глядачами із Яс. Чернівчани мали домовленість з Яським театром про свої гастролі на грудень 2011 року, проте через хворобу акторів поїздку туди довелося скасувати.  А вже у 2013 році чернівецьких акторів чекають на сцені храму Мельпомени міста Фюрт (Німеччина) – близнюкові нашого театру.

Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"

На фото: Театр-близнюк чернівецького театру у Фюрті 

1


КОМЕНТАРІ (2)

Пане Юрію, дуже цікаве фото ви розмістили в цій статті. Я ще такго фото не зустрічав. Який період часу "застиг" на цьому фото? Хто його автор? Проінформуйте, будь-ласка.

avatar

Юрій

17 травня 2012 10:45

avatar

Юрій Чорней

17 травня 2012 12:06