Попри організований протест Тараса Бойчука переобрано ректором Буковинського державного медуніверситету

Попри організований протест Тараса Бойчука переобрано ректором Буковинського державного медуніверситету

27.11.2015, 23:54

27 листопада у Вищому державному навчальному закладі України «Буковинський державний медичний університет» відбулися вибори ректора.

Відповідно до ст. 42 Закону України «Про вищу освіту» Міністерство охорони здоров'я України внесло кандидатуру претендента Бойчука Т.М. на посаду ректора Вищому державному навчальному закладі України «Буковинський державний медичний університет», яка відповідає вимогам цього закону і умовам конкурсу, оголошеного МОЗ України в газеті «Освіта України» від 07.09.2015 р. №36.

Голосування проходило в адміністративному корпусі університету (пл. Театральна, 2) з 09:00 до 15:00.

Кількість осіб, внесених до списку виборців, становила 781. Участь у голосуванні взяли всі наукові, науково-педагогічні і педагогічні штатні працівники університету, а також представники студентства та інших штатних співробітників. Явка на виборах становила 96% (750 осіб).

За результатами підрахунку голосів, відданих за претендента, Бойчук Т.М. набрав 734 голоси, що становить 94% голосів виборців, включених до списку (проти – 7 голосів, недійсних бюлетенів – 9).

За процесом голосування стежили повноважний представник Міністерства охорони здоров'я України та спостерігачі від кандидата і громадських організацій. Вони заявили, що вибори відбулися відповідно до норм чинного законодавства та Статуту університету, з дотриманням процедури таємного голосування.

Усе було спокійно, аж доки розмірений темп виборів не перервали близько трьох десятків молодиків, передає molbuk.ua. Частина з них розташувалася на вулиці перед університетом і розгорнула плакати з написами "Буковино, вставай!", "Режим Януковича геть!", "Тараса Бойчука до люстрації!" "Медкорупція Stop" та інші. Інша частина увійшла в приміщення будівлі і зажадала зустрічі з ректором Тарасом Бойчуком. Зчинився гамір. Гості називали ректора хабарником та ставлеником режиму Януковича, викладачі університету захищали свого керівника. 

- Ми прийшли з фактом корупції ректора, - сказав кореспондентові molbuk.ua представник протестуючих, який представився головою громадського руху "Український дім" Вадимом Засядкіним. - Ми викликали міліцію, хочемо зафіксувати це. До нас постійно звертаються анонімно зі скаргами на Тараса Бойчука. Студенти сьогодні незахищені. Їх тут оббирають – за вступ, кожен семестр, кожен вхід і кожен вихід. Ця людина, будучи в партії регіонів, змушувала і давила на свій колектив, студентів, щоби голосували за нього. У нас є матеріали, які свідчать, що з його боку було розкрадання майна університету більш ніж на мільйон гривень. Ці вибори він сам пролобіював, зробив їх начебто конкурентними. Але вони не є демократичними. Тому що люди тут голосують під тиском, остерігаючись репресій. 

-Ми приїхали з Києва, бо нам сказали, що тут – непорядок, - пояснив інший протестуючий, який назвався Дмитром Павліченком, представником ГО "Центр громадських стратегічних ініціатив".

-Це не наша компетенція – обирати кандидатуру на посаду ректора. Це прерогатива МОЗ України, - заперечила проректор з науково-педагогічної роботи та виховання Ніна Зорій. - Цей ректор за п’ять років стільки зробив, скільки давно у нас ніхто не робив. Ми навіть не сподівалися такої дикої реакції, що нам не дають вибрати того, кого ми хочемо. Судячи з цієї форми протесту, це люди, підготовлені кимось для провокацій. 

- Серед студентів до нинішнього ректора дуже позитивне ставлення, - запевнив Віктор Романчук, голова студради БДМУ. - За останніх 5 років дуже багато що змінилося в кращий бік. Наш університет займав нижчі позиції у загальноукраїнському рейтингу, тепер значно піднявся. 

Врешті Вадима Засядкіна та Дмитра Павліченка запросили до ректора. Ректор сидів у актовій залі разом із кількома десятками викладачів. 

- Вам зірвати вибори не вдасться! Я зроблю для цього все! – вигукував хтось із викладачів.

- Ми не плануємо зірвати вибори. Ми хочемо дати вам сигнал, що може бути інший ректор, кращий, - пояснювали гості.

- Ми не хочемо іншого ректора! Це нам вирішувати! – загукали працівники університету.

Врешті вони прямо запитали Тараса Бойчука: "Скажіть, у вас в університеті відсутня корупція?"

-Так, повністю відсутня, - запевнив Тарас Бойчук. - За останніх сім років у нас взагалі немає такого явища як хабарництво. БДМУ – один із найпопулярніших вузів в Україні, на четвертому місці за кількістю заяв від охочих тут вчитися. У нас нова система рейтингових позицій студентів, такої системи немає в жодному вузі України. Також є електронний журнал, в якому відразу оцінюють студента. Де ще є така система?

Завершилося усе тим, що Тарас Бойчук залишив актову залу, а після нього й Вадим Засядкін. 

-Ідіть з Богом і більше не повертайтеся, - сказав хтось із викладачів у спину молодикам. Вони ж відмовилися писати міліції заяву, згорнули транспаранти і потроху почали розходитися.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Нормально. Старик -директор Народного дому закликав не голосувати за Каспрука, ці  не голосувати за Бойчука.

Але виборець, як на місцеіих виборах, так і на виборах ректора медвузу показав, хто їм потрібен. Вітання Тарасу Бойчуку.  94%-надпотужний результат.

Може провести вибори директора Народного дому ?

avatar

Нік

28 листопада 2015 18:05