'Там Фірташ купував по кілька облгазів щодня, більше ніхто не брав участі в конкурсі', —  Коломойський

"Там Фірташ купував по кілька облгазів щодня, більше ніхто не брав участі в конкурсі", — Коломойський

11.03.2015, 19:57

На засіданні Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації дніпропетровський губернатор Ігор Коломойський сам зголосився розповісти нардепам про те, як нечесно відбувалася приватизація в минулі роки.

Як зазначає УП, що опублікувала стенограму засідання комісії, візит Коломойського став несподіванкою для більшості парламентаріїв, — вони дізналися про нього за кілька годин до початку засідання. За їхніми словами, дніпропетровський губернатор сам зголосився розповісти нардепам про те, як нечесно відбувалася приватизація в минулі роки.

Процес приватизації в період 2010–2014 рр. Коломойський описав так: "Вони (режим Януковича) як почали у 2011 р. приватизувати, то ми просто читали про це, як зведення із зони АТО".

"Там Фірташ купував по кілька облгазів щодня, більше ніхто не брав участі в конкурсі, — згадав Коломойський, — а ДТЕК (Ріната Ахметова — Ред.) купував обленерго й генерацію".

"Тобто у нас грають у футбол усі, а виграє Німеччина. У приватизації беруть участь усі, а купує виключно Ахметов", — додав Коломойський до свого опису процесу приватизації енергопідприємств.

"Тобто нам чітко було сказано, що Янукович конкретно викликав потенційних покупців і говорив: тут у нас є системні люди з системними інтересами, тому особливо не суньтеся — "Секір-башка, сніг упаде, зовсім мертвий будеш!", — розповів Коломойський подробиці активної приватизації за ці чотири роки.

Тому, резюмував олігарх, необхідно повернути "вкрадені в держави" або "незаконно приватизовані" підприємства у держвласність окремим законом.

Коментар 

Гряде черговий великий переділ власності у країні. В Україні він практично неминучий після кожної зміни влади. Але цього разу, коли олігархат звільнився від гніту Сім'ї й прагне взяти реванш; коли глава держави вже не на роздачі, а всього лише ще один рот із прокурорською ложкою, — переділ може виявитися без меж і стриму. Більшою чи меншою мірою до цього готові всі великі гравці і навіть схильні до стратегічного виправдання ризиків деякі іноземці, зацікавлені, правда, переважно в земельних активах. А ось переділити обленерго, облгази, генерацію, ГЗК, металургійні комбінати, нафтовий бізнес, транспортні компанії та телевізійні канали готові саме українські хазяї влади і життя. Для цього в Кабміні розставлялися свої міністри; вірні, але некомпетентні люди очолили національні регулятори. Ще більш віддані — силові органи. Основні олігархи запаслися депутатськими взводами та добровольчими батальйонами. Для цього порушувалася тема плівок Мельниченка і вкидалися в Інтернет свіжі записи олігархічних "тьорок" і Скайпопиятик.

Артпідготовка, розпочата з перших днів нової влади на центральних олігархічних каналах, щоразу чітко вказувала на жертву, намічену кожним власником великого ТБ. Завдання одних — зберегти своє, інших — відгризти чуже. Лотів на цьому аукціоні, теоретично, буде багато. По-перше, Порошенко оголосив масштабну приватизацію держвласності. І зробив він це тоді, коли, за його ж словами, невигідно продавати власний бізнес, — зате, мабуть, у розореній країні, куди не прийде інвестор, вигідно за копійки продавати держвласність. А по-друге, Коломойський, звернувшись у суди з приводу "Західенерго" і "Закарпаттяенерго", дав старт кампанії реприватизації, покликаній відновити справедливість нечистоплотних угод між політиками й олігархами за всі попередні роки. Олігарх завжди підкреслював, що майже не має власності, придбаної на первинному ринку, де відбувалася злочинна змова влади та бізнесу. І все купував із "других" рук. "Скуповування краденого — це теж злочин", подумали колеги з олігархічного цеху і вже зараз, за даними DT.UA, підготували позови з приводу незаконності приватизації державних пакетів Запорізького феросплавного заводу, телеканалу "1+1" (УТ-2), "Укрнафти", "Укртатнафти"...

У воюючій і економічно підірваній країні гряде великий банкет стерв'ятників з елементами канібалізму. Просто Коломойський забіг у супермаркет першим

Загалом, за підсумками одкровень Ігоря Коломойського, DT.UA звернулося до юриста, що спеціалізується на кримінальному та цивільному праві, Валентини Теличенко.

 Джерело: Як це робиться у Києві. Ганна Люта // «Дзеркало тижня. Україна» №8,6 березня 2015.

http://gazeta.dt.ua/internal/yak-ce-robitsya-u-kiyevi-_.html

Фото: dmitryfirtash.com

1