Ситуація навколо ТВА нагадала губернатору Папієву “стрєлки” 90-х років, коли країною роз’їжджали бригади “рєшал”, які “розрулювали” конфлікти

Ситуація навколо ТВА нагадала губернатору Папієву “стрєлки” 90-х років, коли країною роз’їжджали бригади “рєшал”, які “розрулювали” конфлікти

29.07.2013, 19:22

Сьогодні, 29 липня під час брифінгу із місцевими журналістами голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв прокоментував ситуацію, що склалася навколо чернівецького телеканалу ТВА. Про це повідомляє прес-служба ОДА. За повідомленням журналіста molbuk.ua, до цього запитання Михайла Папієва ретельно підготувала прес-служба ОДА - адже губернатор вийшов зі стосом роздруківок з Інтернет-видань, де описана ситуація з каналом ТВА.

Мене, зазначив керівник виконавчої влади краю, не може не хвилювати ситуація з одним із буковинських телевізійних каналів. Разом з тим, коли до мене звертаються мовою вимог, влаштовують пікетування чи ультиматуми з наказами щось вмикнути чи вимкнути, відчинити чи зачинити, або звинувачують виконавчу владу у невтручанні чи втручанні у щось, то це викликає лише неприємне здивування. Тому що у мене за законом немає повноважень щось забороняти чи дозволяти.

Я переконаний, що ситуація навколо ТВА є логічним продовженням корпоративного конфлікту, який виник між його власниками. Йому притаманні ознаки банального рейдерства, і він повинен вирішуватися виключно у судовому порядку.

Негативним є те, що в результаті мовлення на каналі йшло з перервами та страждав глядач. Керівництво каналу попереджалося Національною Радою України з телебачення та радіомовлення про необхідність суворого дотримання умов Ліцензії. Проте, судячи з усього, жодних висновків досі не зроблено.

Для мене однозначно зрозумілим є наступне – тут немає ніякого утиску свободи слова, як це комусь видається. У нас тепер, на жаль, критерієм незалежності ЗМІ чи свободи слова є лише одне – належність власників цього ЗМІ до однієї з опозиційних партій.

До речі, відповідно до заяв технічних працівників Чернівецької ОДТРК відключення сигналу 23 липня здійснено працівниками ТВА, які без дозволу забрали оптоприймач із приміщення облдержтелерадіокомпанії, а відтак заяви про те, що його відключили влада, є, як мінімум, пересмикуванням фактів.

Нинішня ситуація на каналі, коли він чергового разу перервав мовлення, – не перша, але раніше сюди чомусь не висаджувалися десанти нардепів з Києва, які терміново переривають відпуски.

Тому, крім цього запитання, у мене є низка інших питань з цього приводу. Наприклад, пан Шевченко робив гучні заяви від імені відповідного Комітету Верховної Ради. А чи обговорювалися вони на засіданні цього Комітету? Далі. Інший народний депутат - пан Пишний шле сюди урядову телеграму, витрачаючи державні кошти, використовуючи свій високий статус і вимагає захисту бізнесу власної дружини. Як це співставити із положеннями відповідного закону держави? Чому він не складе спочатку депутатські повноваження, а потім займається бізнесом, разом із колегами, яких він сюди направляє? І, нарешті, - під час того, як правоохоронні органи ведуть слідство, чи не є все це тиском на це слідство?

Особисто я з цих дій роблю висновок про те, що такі дії народних обранців можуть містити ознаки корупції. Все це, на жаль, дуже нагадує, “стрєлки” 90-х років, коли країною роз’їжджали бригади “рєшал”, які “розрулювали” конфлікти. Тільки тоді були малинові піджаки, а тепер депутатські значки. Я в цьому участі брати не хочу і не буду.

Конфлікт повинен вирішитися лише за законом, і це є моєю твердою позицією як голови обласної державної адміністрації, - заявив М. Папієв.

Насамкінець він звернувся до народного депутата України А.Пишного, якого видання «Українська правда» називає власником ТВА, із проханням не намагатися вирішити технічну проблему каналу та відсутність передбаченої документації політичними методами. Конфлікт чекає свого розв’язання у правовому полі, у відповідності до законів нашої держави.

+++++++

За дорученням голови обласної державної адміністрації Михайла Папієва із пікетувальниками зустрівся перший заступник керівника виконавчої влади краю Георгій Галиць.

В розмові із представниками пікетувальників, серед яких була зокрема головний редактор каналу Юлія Сафтенко, він висловив зацікавленість у
продовженні роботи каналу.

Разом з тим, Георгій Галиць зазначив, що звинувачення обласної влади у якомусь тиску на цей телеканал, будь-яких заборонах чи вимиканні його є абсолютно абсурдними та безпідставними. Відповідно до заяв технічних працівників Чернівецької ОДТРК відключення сигналу 23 липня здійснено самими працівниками ТВА.

Використання цього конфлікту у політичних цілях не вирішує, а ускладнює ситуацію.

Обласна державна адміністрація може посприяти колективу каналу у вирішенні їх суто технічних проблем, і посадовець детально розповів з ким та як їх потрібно вирішувати, яка документація потрібна для цього.

Він запевнив представників колективу ТВА, що їм буде надана допомога в разі виникнення формальних проблем на шляху якнайшвидшого відновлення діяльності каналу.

«Ми – за відновлення мовлення ТВА, але не можемо це робити за працівників каналу», - підсумував перший заступник голови обласної державної адміністрації.

1