Синод РумПЦ пропонує створити на Буковині Румунський православний вікаріат

Синод РумПЦ пропонує створити на Буковині Румунський православний вікаріат

21.02.2019, 23:39

Необхідні мовні гарантії румунським парафіям на Буковині.

На черговому засіданні Синоду Румунської Православної Церкви було розглянуто ставлення РумПЦ до української автокефалії, передає Cerkvarium.

 Зазначається, що необхідно провести реальні консультації зі 127 румунськими православними парафіями, особливо у районі Північної Буковини, у віданні Української Православної Церкви Московського Патріархату, які стурбовані збереженням своєї етнічної та мовної ідентичності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У церквах румуномовних сіл, які побажають перейти до ПЦУ, богослужіння залишиться румунською мовою,- експерт (ОНОВЛЕНО о 22.18)

“З цього питання необхідно отримати письмові гарантії від церковної і світської української, що етнічна та мовна ідентичність румунів буде поважатися, і що ці румунські православні матимуть можливість організуватися у Румунський православний вікаріат та розвивати духовні зв’язки з Румунським Патріархатом, підтримувати їх, отримувати і користуватися богослужбовими і церковними книгами на рідній, тобто румунській мові. Зазначимо, що у самій Румунії з 1990 року діє Український православний вікаріат”, – йдеться у повідомленні.

Також Румунський Патріархат попросить Вселенський Патріархат роз’яснити проблему неканонічних ієрархів і священиків, які належали до колишнього “Київського патріархату”.

Після згаданих вище консультацій Священний Синод висловить свою офіційну позицію щодо церковної ситуації в Україні.

Як відомо, Глава ПЦУ Епіфаній виступає проти тиску за національними ознаками. Так, одна з перших буковинських громад, які прийняли рішення перейти від Московського патріархату до Православної церкви України, просили зберегти звичну їм церковнослов’янську мову богослужіння. Блаженніший митрополит Епіфаній підтримав це рішення і залишив церковнослов’янську мову для богослужіння.

На фото – Патріарх Румунської православної церкви Даніель, radiosvoboda.org.

Джерело: https://tva.ua/

1


КОМЕНТАРІ (4)

Мало кому відомо,  що при Австрійській імперії в усіх православних церквах на Буковині батюшки правили службу  та вели документацію зокрема книги про народження та шлюб румунською мовою, оскільки освіту останнім доводилость отримувати у Яссах румунською мовою.  Тим  хто цікавився своїм родоводом добре відомий той факт, що навіть в українських селах записи про народження вносились румунською.  Імператор Австрійської імперії мав такі самі проблеми з румунською православною церквою, які має Україна з московським патріархатом. Однак  Австрійський монарх цю проблему вирішив  по-європейськи, не став влаштовувати томос тури та відбирати храми. Було прийнято рішення  про виділення величезних  коштів на будівництво собору та  православної  резиденції Буковинських митрополитів  у Чернівцях , це при тому, що в Австро-угорщині переважав католицизм.

 

avatar

Знаючий

22 лютого 2019 07:30

Так, для румунського населення це було добре, а українське не розвивалось, знову таки було упосліджене. До нині маємо наслідки.

avatar

Лариса

22 лютого 2019 13:43

лариса скажу вам по секрету только вы больше не рассказывайте . Тогда на буковмне были русины .

avatar

Сатана

22 лютого 2019 14:36

Німці себе не називають не  німцями а дойчами, так само китайці себе називають  не китайцями а чайнами, грузини  себе називають джорджіями, а австріяки українців на Буковині  тоді називали русинами. Тільки у сороковому році у Чернівцях стали "чтокать" и "какать" бо разом  з радянською владою прийшли москалі.

avatar

Знаючий

23 лютого 2019 17:32