Син губернатора Буковини  використав голову Сокирянської РДА для незаконної агітації (+фото, відео)

Син губернатора Буковини використав голову Сокирянської РДА для незаконної агітації (+фото, відео)

05.09.2012, 21:21

За кандидата в народні депутати в 204 виборчому окрузі від Партії регіонів Артема Семенюка активно агітує голова Сокирянської районної державної адміністрації Василь Козак. 04 вересня 2012 році він разом з Артемом Семенюком зустрівся з педагогічними колективами загальноосвітніх шкіл сіл Сербичани, Ломачинці та Коболчин Сокирянського району Чернівецької області. Факт агітації в приміщенні учбових закладів зафіксовано спостерігачем на відео та фото.

Зустрічі проходили під час навчального процесу, про що можна почути на одному із відео, де кандидат Артем Семенюк дякує вчителям, що ті виділили час на перерві для зустрічі з ним. Окрім того, спостерігач ОПОРИ зафіксував (фото в додатках), що під час зустрічей в школах та в «Музеї гончарства» с. Коболчин (підпорядковується Сокирянській районній раді) розповсюджувались агітаційні матеріали кандидата Артема Семенюка. Оскільки агітація висіла/висить в приміщенні школи та музею, які підпорядковані Районній раді/РДА, то це порушення ст. 74, ч. 4. Під час одного із виступів Артем Семенюк, повідомив, що такі подібні зустрічі вони з Головою РДА Василем Козаком проводять мало не щодня.

Під час зустрічі з педагогами до школи в с. Коболчин під’їхала машина, яка привезла спонсорську допомогу від фірми «Сварог» у вигляді сільськогосподарської продукції (помідори) для шкільної їдальні. Подарунки від цієї фірми отримували також школи в м. Сокиряни та с. Романківці. Слід зазначити, що «Сварог» неодноразово надавав таку допомогу школам Сокирянського району, і в основному це дивним чином співпадало із часом зустрічі колективів шкіл із головою Сокирянської РДА або ж з кандидатом у народні депутати Артемом Семенюком.

Перейдемо до короткого огляду відео:

http://youtu.be/8bT53n4inEA

На відео, відзняте в с. Колбочин Сокирянського району, Василь Козак каже: «... Звертаючись до Вас як Голова адміністрації, як виконавча влада... Я хочу до Вас звернутись про підтримку. Я вважаю, що за ці роки ми не мало зробили для Сокирянського району, але настав час, коли я прошу, щоб Ви підтримали мене як голову виконавчої влади району, бо дійсно після цих виборів треба буде рішати безліч питань для району, для громади. І для цього треба мати підтримку і виконавчої влади, і депутата, який буде у Верховній раді. Я хотів би Вам представити, і сказати, що Артем Семенюк – це та людина, яку я для себе виділив поміж 14 кандидатів, і вважаю, що це буде найбільш ефективний депутат, який буде мати можливість нам допомогти, і вирішувати проблеми в усіх 4 районах і нашого округу…».

http://youtu.be/2nDggHfLz-8

На відео, відзняте в с. Сербичани Сокирянського району, Василь Козак каже: «... Я хочу представити – Семенюк Артем, молодий хлопець, 29 років. У мене такий самий син є. І я вважаю, що до влади вже пора допускати трохи молодьож... Я хотів би Вас попросити підтримки, одним словом, коли Ви підете на вибори - проголосувати за Семенюка Артема...»

http://youtu.be/B_LtKptFfOo

Продовження попереднього відео з села Сербичани. Після виступу кандидата Артема Семенюка, який коротко пояснив «чому він йде до ВРУ», слово взяв Голова Сокирянської РДА Василь Козак: «Як Ви почули жоден, ні я не сказав за Партію, ні кандидат не сказав за Партію. «За Партію» можете вибирати, яка Вам нравиться. А я з точки прагматичної. Так як виконавчій владі все одно потрібно буде співпрацювати з депутатом, який буде у Верховній раді, він дійсно має по Закону представляти інтереси тих громад, які його оберуть. Тому я прийшов до Вас і рекомендую людину, з якою мені дійсно комфортно буде працювати, яка в змозі вирішити питання... Тому я ще раз наголошую, що я Вас прошу дослухатися до мого прохання і на Виборах здійснити вибір ... (пауза), який Ви вважаєте за потрібний, хто Вам більше понравиться...».

 

Присутній на зустрічах Заступник голови РДА повідомив Спостерігачу ОПОРИ, що його шеф Голова Сокирянської РДА Василь Козак станом на 04 вересня перебував у відпустці. Якщо Голова РДА не у відпустці, то ним порушено ст.74, ч.1, п.3. Якщо він у відпустці, то згідно цього закону він його не порушував. ОПОРА подасть інформаційний запит для перевірки цієї інформації. Але навіть за умови перебування Василя Козака у відпустці зафіксовані на відео та фото факти дають підставу говорити про зловживання адміністративним ресурсом, а саме використання зборів колективу педагогічних працівників у робочий час для агітації за кандидата в народні депутати. Варто говорити про порушення ч. 21 Статті 74 «Обмеження щодо ведення передвиборної агітації» Закону України «Про вибори народних депутатів України».

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

Фото 1 - Голова Сокирянської районної державної адміністрації – Василь Козак (зліва), кандидат в народні депутати від Партії регіонів в 204 окрузі Артем Семенюк (в центрі), директор "Музею гончарства" с. Коболчин – Іван Гончар (справа).


Фото 2 - Агітаційні матеріали Артема Семенюка на стенді школи в с. Сербичани 04.09.12


Фото 3 - Агітація Артема Семенюка в "Музеї гончарства", який знаходиться в підпорядкуванні Сокирянської районної ради.


Фото 4 - Зустріч педагогів Коболчинської школи з Артемом Семенюком та Василем Козаком


Фото 5 - Сербичани, школа 04.09.12


Фото 6 - Сербичани, школа 04.09.12


Фото 7 - "Музей гончарства" с. Коболчин


Фото 8 - автомобіль, в яки Артем Семенюк та Василь Козак разом пересувалисяміж селами, проводячи зустрічі.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Син губернатора Буковини використав голову Сокирянської РДА.

В російській мові "использовал", а чого - ні? У Васі і попа кругла, і губи робочі, чого ж не иіспользовать. Тим більше, що його іспользовували й оранжеві й іншокольорові. А йому (Васі Козаку) хоч би що, він завжди "на Х." тобто, я мав на увазі на коні. Бо Козак.

avatar

Йо

06 вересня 2012 13:35