Свідома молодь обговорила проблеми сучасної освіти в Україні

Свідома молодь обговорила проблеми сучасної освіти в Україні

28.05.2012, 23:22

У п’ятницю, 25 травня, за участі представників молодіжного крила ряду політичних партій, громадського руху ЧЕСНО, представників місцевих громадських організацій та студентства, відбулося чергове засідання Клубу української молоді.

Цього разу зустріч була присвячена питанням працевлаштування студентства та проблемі належного проживання у гуртожитках. В ході дискусії було обговорено проблеми реалій сучасної української освіти. Зокрема, було проведено аналіз фундаментальних засад освіти радянського зразка та надбань освітньої системи найрозвинутіших європейських країн. Учасники круглого столу дійшли висновку, що ті нововведення та реформи, які намагається нав’язати українській молоді нинішня влада по меншій мірі неефективні та незрозумілі.

Як зазначає голова міського молодіжного крила ВО «Батьківщина» Олександр Бербека, говорити про якість освіти в Україні на даному етапі досить складно, адже зараз при владі знаходяться люди, які були у виправних закладах і у них інший світогляд та цінності. Для них не важливий рівень освіченості молоді. Ті реформи, які сьогодні запроваджує влада не тільки не покращують стан освіти, а й руйнують ті надбання, які молодій українській державі вдалося здобути протягом короткого періоду.

Не обійшлося й без обговорення наболілого для усіх студентів – започаткування в Україні Болонського процесу. «Ідея реорганізації освіти за своєю суттю не є поганою, проте, те, яким чином це відбувається є неприпустимим. Можна з упевненістю говорити, що в Україні Болонський процес запроваджується якимось химерним чином і є задекларованим виключно на папері» - зазначає О.Бербека. «Сучасна система освіти в Україні не пристосована до реалій, навчання неефективне та не відповідає світовим нормам».

Зупинили свою увагу присутні й на обговоренні корупції у системі освіти. На жаль позбутися цього явища, або хоча б мінімізувати його не вдається. Та навіть більше, впевнені учасники дискусії, дії владного керівництва тільки провокують сплеск корупційних явищ.

Довелося також констатувати, що система учнівського та студентського самоврядування немає механізмів комунікації із владою. До молоді просто не дослухаються, а іноді відверто ігнорують.  

Загалом учасники круглого столу дійшли висновку про невтішні реалії української освіти та погодились і надалі вести громадські обговорення та дискусії з цього приводу. Присутні вирішили, що нинішній владі необхідно більше зважати на студентство та молодь, не ігнорувати їхніх потреб та важливості їхнього голосу у прийнятті рішень, які їх безпосередньо стосуються. Зокрема, доцільно було б рахуватися із органами студентського самоврядування, які на відміну від нинішньої влади знають проблеми сучасних студентів та бачать адекватні шляхи їх вирішення.  

1