Святкування Дня Незалежності України в Чернівецькій області (ПРОГРАМА ДОПОВНЕНА)

Святкування Дня Незалежності України в Чернівецькій області (ПРОГРАМА ДОПОВНЕНА)

23.08.2019, 14:18
В облдержадміністрації затверджено план заходів з нагоди відзначення 28-ї річниці незалежності України, який був розроблений спільно з представниками громадськості.
 
Як і зазначалося раніше, святкування проходитить не один день. Фестивалі культурно-освітні заходи, виставки, концерти приурочені до найбільшого державного свята розпочалися з фестивалю «Памір Фест» на горі Томнатик (територія колишньої радіолокаційної станції «Памір»).
 
21-25 серпня (12.00 – 20.00) в Чернівецькому обласному музеї народної архітектури і побуту відбуватиметься фестиваль – конкурс «Рідний край Україна».
 
23-25 серпня (відкриття 23 серпня о 16.00) у Вижницькому та Путильському районах пройде фестиваль мототуризму «Шлях мольфара – 2019 «Примівник».
 
22-30 серпня в Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться виставка із фондів музею «України серпень золотий», а 22 серпня в обласному художньому музеї – виставка однієї картини: Л. Дуб «Вільними просторами».
 
28 серпня делегація Чернівецької області візьме участь у всеукраїнському масовому мирному заході «Час НЕ лікує», що проходитиме в Києві.
 
Офіційні заходи 23 серпня з нагоди Дня Прапора України та 24 серпня з нагоди 28-ї річниці Дня Незалежності України традиційно пройдуть в Чернівцях із залученням широкого кола громадськості.
 
Заходи 23 серпня:
 
09.30 – на Соборній площі Урочиста церемонія підняття Державного прапора та прапора Євросоюзу.
 
09.30-10.00 - Прапорна хода із Соборної до Центральної площі.
 
10.00 – на Центральній площі Урочиста церемонія підняття великого Державного Прапора України. Привітання керівництва області та міста, вручення нагород.
 
23 серпня, у День Державного Прапора України, за участю в.о. голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Павлюка на Центральній площі відбулась урочиста церемонія підняття Державного Прапора України.

В урочистостях взяли участь керівники та працівники апарату облдержадміністрації, окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, представники облради, міської влади, духовенство, волонтери, військові, учасники АТО/ООС та громада міста Чернівці та області.

Після урочистого підняття Державного прапора України в.о. голови облдержадміністрації Михайло Павлюк звернувся до усіх присутніх: «У ці дні ми традиційно згадуємо події 1991 року, коли відбулось відновлення української державності та нашого суверенітету. Це сталось завдяки титанічній самовідданій праці багатьох поколінь українців. Тому сьогодні я хочу згадати і подякувати кожному українцю, кожному відповідальному жителю, який боровся за незалежність. Тож торуймо наш шлях спільною, єдиною громадою. Ревізії наших свобод, наших доробків і досягнень за останні роки, як цього бажає ворог, не буде! Цього не дозволять наші громадяни, не дозволить вільна українська молодь».

Крім того, посадовець закликав усіх охочих відвідати заходи, присвячені святкуванню 28-ї річниці незалежності України.

Також з нагоди прийдешнього Дня Незалежності України та Дня Державного Прапора України очільник області нагородив кращих буковинців відзнаками обласної державної адміністрації та обласною премією імені Олекси Романця за розвиток краєзнавства, збереження культурної спадщини Буковини.

Зокрема, обласну премію імені Олекси Романця присудили:

1. Завідувачу редакційно-видавничого відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка Іванні Рудько.

2. Завідувачу відділу етнографії та експозиції Комунального закладу «Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту».

3. Керівнику народного аматорського вокального гурту «Козацька берегиня» Комунальної бюджетної установи «Центральний Палац культури м. Чернівців».

Ювілейною відзнакою обласної державної адміністрації «100-річчя Буковинському віче» було нагороджено:

1. Начальника штабу дивізіону військової частини А3215, капітана Павла Ленюка.

2. Письменника, засновника громадських організацій «Лабораторія культурних досліджень» та «Європейський культурний простір» Максима Дупешка.

3. Лікаря з функціональної діагностики центру психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору Державної установи «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Чернівецькій області».

4. Благочинного Кіцманського єпархії Православної Церкви України отця Івана Чокалюка.

5. Живописця, члена Національної спілки художників України Марину Рибачук.

6. Голову Чернівецької обласної організації людей з інвалідністю «Лідер» Валентину Добридіну.

7. Менеджера Південно-західного ХАБу програми «U-LEAD з Європою» Юлію Грицку-Андрієш.

8. Директора Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування Тетяну Татарчук.

9. Керівника комунальної медичної установи «Чернівецький обласний клінічний кардіологічний диспансер» Ірину Маковійчук.

10. Командира 2 стрілецької роти стрілецького батальйону військової частини 1241, майора Олега Чорненького.

11. Лікаря-терапевта терапевтичного відділення обласної комунальної установи «Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни» Олега Сорокатого.

 
12.00 - Облмуздрамтеатр ім. О. Кобилянської показ вистави «Трагедія бунту».
 
18.30 – в Чернівецькій обласній філармонії ім. Д. Гнатюка відбудеться світова прем’єра «Ціна незалежності» (симфонія, написана у радянському концтаборі).
 
Заходи 24 серпня
 
Молебні за Україну в храмах населених пунктів області.
 
10.00 -  Покладання квітів до пам’ятника Героям Буковинського куреня по вул. Руській (Садовського,2).
 
10.30 – на Центральній площі покладання квітів до пам’ятника Т.Шевченку, стели загиблих в АТО/ООС.
 
11.30 – на Центральному кладовищі панахида та покладання квітів до могил Героїв Небесної Сотні та загиблих в АТО/ООС.
 
10.00 – на площі Філармонії відбудеться Забіг Незалежності 2019.
 
15:30 – у Steinbarg Gallery&Café, вул. Університетська, 11 заплановано відкриття виставки проекту Івана Лисака «Україна». На виставці будуть представлені роботи художника, на яких зображено старовинні головні убори всіх регіонів України.
 
16:00 - в Галереї на Штейнбарга, вул. Штейнбарга, 23 відбудеться відкриття виставки кераміки учасників ?? Міжнародного практикуму художньої кераміки «Буковина 2019», де будуть представлені роботи керамістів з Туреччини, Молдови та України.
 
18.30 - Закриття фестивалю органної музики за участі С.Бардаус (орган, м. Чернівці), солістів та творчих колективів Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка.
 
Запрошуємо представників засобів масової інформації долучитися до висвітлення святкових заходів, популяризації свята Дня Незалежності України та створення авторських передач чи сюжетів з нагоди свята.
1