Святкування дня міста Чернівці дозволяє говорити про застосування кандидатом Віталієм Михайлішиним інституційного адмінресурсу

Святкування дня міста Чернівці дозволяє говорити про застосування кандидатом Віталієм Михайлішиним інституційного адмінресурсу

09.10.2012, 00:38

У цьому році День міста святкується в Чернівцях 06-07 жовтня. Ці два дні перетворили місто на суцільний агітаційний майданчик кандидата від Партії регіонів, секретаря Чернівецької міської ради, Віталія Михайлішина. Агітації було багато, агітація була найрізноманітнішою, агітація була повсюди.

За декілька днів до самого святкування все місто було заклеєне афішами концертів. Так, 06 жовтня, нібито, в рамках святкування Дня міста було заплановано та проведено «молодіжний концерт» на площі Філармонії (файл - molodAfisha.jpg), та «рок-концерт» на Соборній площі міста Чернівці (файл - rockAfisha.JPG). 07 жовтня на чернівчан очікує «диско-концерт» (файл - discoAfisha.JPG). Всі афіші містять логотип, символіку та портрет кандидата Віталія Михайлішина, що згідно ч. 3, ст. 68 виборчого закону має трактуватися, як «політична реклама». Окрім того, у вихідних даних цих афіш міститься інформація про особу, відповідальну за друк – Ростислава Білика, який є довіреною особою кандидата Віталія Михайлішина (http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/WP034?PT001F01=900&PF7201=1883). Також на агітаційних афішах вказано, що участь в «рок-концерті» та «диско-концерті» беруть іноземні особи, що може трактуватися як порушення ч. 1 ст. 74 закону про вибори. Якщо переглянути відео (http://youtu.be/aAF4_GSkUbk?t=1m46s) відзняте 06 жовтня, то помітно, що і сцена, і прилегла до сцени територія на площі Філармонії та на Соборній площі міста Чернівці, де проводилися концерти, були «агітаційними інструментами» кандидата Віталія Михайлішина.

Окремої уваги заслуговує інша площа – Турецької криниці.

06 жовтня згідно Плану заходів з нагоди відзначення Дня міста, оприлюдненому на офіційному сайті Чернівецької міської ради (http://chernivtsy.eu/portal/4/plan-zahodiv-z-nagodi-vidznachennya-dnya-mista-6-7-zhovtnya-2012-roku-29032.html), там проводився ярмарок – фестиваль народних ремесел «Буковинські джерела». Участь в фестивалі для майстрів народних ремесел була безкоштовною, організовував захід Департамент економіки Чернівецької міської ради. Починаючи, приблизно з 11 години ранку, спостерігач ОПОРИ помітив, як група осіб (скоріш за все агітатори Віталія Михайлішина) почала активно розвішувати на наметах, наданих майстрам для торгівлі, агітаційні плакати кандидата Віталія Михайлішина, роздаючи присутнім на ярмарку інші агітаційні матеріали (календарики, прапорці тощо). Результат такої роботи можна простежити на відео http://youtu.be/aAF4_GSkUbk та на фото, що додаються до повідомлення.

07 жовтня чернівчани, які перебували на площі Філармонії та на Театральній площі, мали змогу постійно собі нагадувати, який саме кандидат «організував» святкування Дня міста, зокрема, забезпечив проведення музичної частини святкувань. На цих площах були встановлені мультимедійні табло, оформлені із використанням символіки кандидата Віталія Михайлішина. На табло транслювалася політична реклама цього кандидата, уривки з концертів, які були проведенні нещодавно для освітян (концерт Олександра Буйнова - http://oporacv.org/na-kontserti-bujnova-rozdavaly-ahitatsijni-pakety-myhajlishyna/) та медиків (концерт Олександра Розенбаума - http://versii.cv.ua/new/pozavchora-rozenbaum-spivav-u-chernivtsyah-a-v-subotu-bude-u-n-yu-jorku/18841.html) міста, відео кліпи музичних виконавців, задіяних в концертах на День міста. Все відео було промарковано символікою, яка використовується Віталієм Михайлішином для оформлення своєї політичної реклами та агітаційних матеріалів. Пересвідчитись у цьому можна, переглянувши відео http://youtu.be/nWGNYbZT4D4.

Незважаючи на те, що Закон «Про вибори народних депутатів України» не забороняє брати участь в агітації чиновникам-кандидатам (ч. 1, ст. 74), поєднання посади секретаря міської ради із активною участю у виборчих перегонах в ролі кандидата, загалом, та використання Дня міста для проведення агітаційної кампанії, зокрема, дають привід говорити про застосування кандидатом Віталієм Михайлішином інституційного адмінресурсу (використання кадрових ресурсів та матеріально-технічних засобів в інтересах окремих партій чи політиків, за відсутності рівного доступу до них усіх інших політичних акторів - http://oporaua.org/news/1565-adminresurs-shcho-ce-take-i-jak-jogo-vyjavyty).

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

1