Священики РПЦвУ на автомобілі щодня здійснюють хресні ходи навколо Чернівців

Священики РПЦвУ на автомобілі щодня здійснюють хресні ходи навколо Чернівців

31.03.2020, 09:38

Духовенство Чернівецької єпархії щодня здійснює хресні ходи на автомобілі навколо міста Чернівці з Іверською іконою Божої Матері.

Священики Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ звершили автомобільний хресний хід до п'яти уклінних хрестів, розташованих на в'їзді в місто Чернівці, повідомляє прес-служба єпархії.

Молитовна хода була звершена з Іверською іконою Божої Матері, яка перебуває у Свято-Духівському кафедральному соборі УПЦ, і бере участь у кожній хресній ході єпархії.

У хресній ході взяли участь благочинний міського округу протоієрей Василь Мандрюк, протоієрей В'ячеслав Равлюк, ієрей Микола Озерянський, ієрей Серафим Думитрович, ієрей Віталій Гончарюк, протодиякон Олександр Кийов.

Під час проїзду до уклінних хрестів священики читали акафісти Божій Матері і святителю Миколаю. У хресну ходу взяли ікони з мощами святителя Миколая і преподобного Сергія.

Біля кожного поклінного хреста священики звершили молебень з проголошенням прохань на єктенії про те, щоб Господь визволив народ від епідемії коронавірусу і просили Божої допомоги лікарям у їхній нелегкій справі.

На завершення молебню благочинний міського округу, о. Василь, підніс молитву, визначену Священним Синодом УПЦ проти поширення епідемії, та окропив освяченою водою чотири сторони світу. Разом із благочинним священики благословили всі сторони світу іконами з мощами святих угодників.

Водночас у селі Снячів Чернівецької області 30 березня двоє парафіян Свято-Духівської церкви Української православної церкви (Московського патріархату) перешкоджали журналістці видання «Чернівці.Онлайн» Галині Єреміці, яка перевіряла церкви на дотримання умов карантину.

Про це вона повідомила ІМІ.

Галина Єреміца розповіла, що чоловіки намагалися розбити її стрімерську апаратуру під час прямого ввімкнення.

«Коли журналістка зайшла на територію церкви, її зустрів невідомий чоловік, який не пускав у будівлю храму. Згодом підійшов другий, який сказав, що їй не можна до церкви. Чоловіки попросили журналістку вийти за територію церкви, а пізніше виштовхали», – йдеться в повідомленні.

Журналістка викликала поліцію та написала заяву про перешкоджання. За її словами, поліція вже встановила особи молодиків, які їй перешкоджали.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає у даному випадку перешкоджання журналістській діяльності.

«Одним з найважливіших напрямків діяльності журналістів є висвітлення суспільно-важливої інформації, зокрема про небезпеки для населення. Утаємничення такої інформації заборонено відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України “Про інформацію”. Тож висвітлення інформації про дії фізичних і юридичних осіб, які порушують законодавство України і створюють небезпеку для суспільства – є забезпеченням громадян суспільно важливою інформацією. Це стосується також і релігійних організацій», – сказав він.

Пан Сафаров нагадав, що церкви (будь-якого віросповідання) мають обмежити відвідування своїх приміщень під час карантину, уведеного через пандемію коронавірусу COVID-19.

Поліція повідомила, що перевіряє викладену журналісткою інформацію, опитує свідків. Вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 1 ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) ККУ.

Нагадаємо, віряни та представники духовенства Української православної церкви Московського патріархату вже не вперше перешкоджають роботі журналістки Галини Єреміци. Зокрема, 17 лютого 2019 року журналістка повідомила, що в місті Сторожинці Чернівецької області група вірян та представників духовенства Української православної церкви Московського патріархату перешкоджала їй працювати. 19 лютого стало відомо, що Сторожинецька поліція відкрила кримінальне провадження через перешкоджання професійній діяльності журналістки видання «Чернівці. Онлайн» Галині Єреміці з боку групи вірян Української православної церкви (Московського патріархату).

5 листопада Сторожинецька поліція відкрила кримінальне провадження через перешкоджання професійній діяльності журналістки видання «Чернівці. Онлайн» Галині Єреміці з боку групи вірян Української православної церкви (Московського патріархату).

Раніше у Чернівецькій області священник УПЦ МП Аркадій Гривул звершив хресний хід навколо села Брусниця Кіцманського району, в якому зафіксовано спалах коронавірусної інфекції.

Про це повідомляє Молодий Буковинець.

Після молитви о. Аркадій благословив іконою преподобних отців Києво-Печерських з часточкою мощей та окропив святою водою всі сторони світу, щоб Милостивий Господь відвернув від села нинішню пандемію і оберігав вірних чад Церкви Христової та всіх жителів Брусниці.

"Село Брусниця - перебуває вже 2 тижні на суворому карантині. Нехай милість Божа буде зі Всіма нами", - зазначив настоятель храму.

У зв'язку з карантином та обмеженнями влади на збори людей у великій кількості, священник звершував хресний хід без парафіян.

У селі Брусниця зафіксовано сім лабораторно підтверджених випадків коронавірусу. Через цю ситуацію в селі наразі діє особливий режим в’їзду та виїзду.

1