Суть речей з Віталієм Михайлішиним про 2013 рік та плани на наступний

Суть речей з Віталієм Михайлішиним про 2013 рік та плани на наступний

22.12.2013, 04:04

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 19 грудня. Запрошений гість: секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин.

Ведуча: Оксана Денисюк.

Ведуча: Віталію Михайловичу, як би ви проаналізували рік 2013-ий, чи був він вдалим, якщо порівнювати його з 2012-им роком?

Віталій Михайлішин: хочу усіх слухачів привітати з Днем Святого Миколая, всіх Миколаїв хочу привітати, побажати всім здоров’я, щастя, успіхів, добра, здійснення мрій та з наступаючими святами. Чи для нас 2013 рік був вдалим, порівняно з 2012 роком? Пріоритети для нас, як були так і залишаються – це охорона здоров’я і освіта. Що було зроблено у 2013 році, давайте по-порядку. Давайте візьмемо освіту – було відкрито 6 додаткових груп, усього з 2012 року у нас відкрито 14 груп, капітально відремонтовані фасади, замінені вікна у 10 навчальних закладах на суму майже 2,5 мільйони гривень. В окремих навчальних закладах проведені роботи з ремонту системи опалення, капітальний ремонт харчоблоків, спортзалів, благоустрій території. Охорона здоров’я – це теж важливий для нас напрямок, яким потрібно займатись і в майбутньому, тому що найдорожче для людини – це її здоров’я. Oновлено обладнання в медичних закладах, у міській поліклініці №2 на вулиці Лесі Українки куплено рентген-апарат, до цього у нас був установлений на вулиці Шкільній рентген-апарат, а Садгорі в лікарні №4, це замінені рентген-апарати з 1968 року, з 1975 року – це вже потрібно було зробити, на мою думку, давно. Успішно працює відкрита наприкінці минулого року дитяча лікарня по вулиці Буковинській, у 2014 році плануємо закінчити повний ремонт у старому корпусі, в цьому році відновлено половину, будемо так рахувати, але вже на сьогоднішній день умови для того, щоб мати з дитиною знаходилась в лікарні – вже набагато кращі. В першу чергу – це водопостачання, гаряча вода, душові, більш затишні палати, покращена система опалення. Так що у цьому напрямку ми будемо працювати і в 2014 році. Теплове господарство – це господарство, яким ми почали займатись як тільки закінчився опалювальний сезон, одразу почали готуватись до нового опалювального сезону. У цьому році була витрачена рекордна кількість коштів за останні 5-10 років – це більше 14 мільйонів гривень на підготовку до опалювального сезону. Відкрита сучасна котельня на вулиці Чехова, 25, на вулиці Узбекській, замінено біля 20 кілометрів теплотраси і це було зроблено сучасними методами, тобто не потрібно було руйнувати асфальтне покриття, підготовлені повністю всі котельні і, на мою думку, ми на сто відсотків були готові до зими і вчасно розпочали опалювальний сезон.

Ведуча: навіть раніше.

Віталій Михайлішин: навіть раніше. 12 числа ми почали опалювати дитячі садочки, лікарні, школи – там, де треба було для дітей покращити умови їх навчання. Це те, що стосується у нас теплового постачання. Розпочали ми активно ремонтувати тротуари, я думаю, що всі у Чернівцях це бачили. Тротуари ми робимо не тільки в центральній частині міста, але й в Садгорі, вулиця Ткачука, проспект, Південно-Кільцева, Червоноармійська. І це залишається для нас пріоритет на 2014 рік.

Ведуча: дороги.

Віталій Михайлішин: дороги. Ви знаєте, відремонтована вулиця Комунальників – це об’їзна дорога по вулиці Руській, яка дає можливість розвантажити саму вулицю Руську, щоб не було в нас пробок. В нас відремонтована вулиця Канівська, на жаль, цього року не закінчена вулиця Боярка, відремонтовано біля 6 міжбудинкових проїздів. На жаль, на сто відсотків те, що планувалось зробити – не вдалось. Є проблеми не тільки в нашій державі, але й в світі – це проблеми з казначейським рахунком та проблеми з проходженням додаткових коштів. Але я впевнений, що у 2014 році нам вдасться все ж таки до кінця закінчити вулицю Богдана Хмельницького, провулок Ентузіастів.

Слухач: мене Жан з Чернівців. Для початку вітання з Днем Святого Миколая. Як відомо, немає нічого дорожчого за одне людське життя, тому дуже важлива тема безпритульних, щоб комунальні установи міста були готові надати їм допомогу в холодну пору. Що робиться у цьому напрямку? Друге питання щодо універмагу «Рязань» і третє – щодо прапору ЄС, який був вивішений біля входу в міську раду поруч з державним, а додатково наверху ще один вивісили. І є певні невдоволення з цього приводу, а от, наприклад, в Черкасах взагалі порушили кримінальну справу з цього приводу.  

Віталій Михайлішин: давайте почнемо з прапору. Ви знаєте, що 5 жовтня на День міста перша міська рада розвішала прапорці з ЄС по всій центральній частині міста, ми це зробили першими і прапор висить на сьогоднішній день. А що стосується прапору, який був на Ратуші, то були такі погодні умови, що вітер його просто зірвав. Що стосується Черкас – я не готовий вам відповісти, тому що нас більше цікавлять проблеми, які стосуються Чернівців. Я вже неодноразово говорив, щодо універмагу «Рязань» ми, як міська рада, обласна державна адміністрація та обласна рада нічого не маємо. Цей об’єкт був закладений в «Ексім банку», взяті були кошти для цього, там приватні підприємці, які взяли на себе зобов’язання його відремонтувати. І ми побачили, що почався рух і мені особисто, як секретарю міської ради, приємно, що все ж таки недобудова, яка стояла там близько 10 років, почала працювати. На зустрічі зі мною підприємці обіцяли завершити ремонтні роботи у 2014 році. Тобто, тут я вам гарантувати чи обіцяти нічого не можу, на жаль, це не комунальна власність, а власність приватних підприємців. Що стосується безпритульних, коли у нас були морози -20, -30, ми разом з МНС розміщували палатки – пункти обігріву по всьому місту. Ми готові, якщо будуть морози більше 20 градусів знову долучитись до цієї роботи та працювати у цьому напрямку, щоб у нас, не дай Бог, не було випадків, щоб у нас замерзла людина. Всі, хто звертається у міську раду щодо обігріву, чаю, якійсь додаткові прохання – ми стараємось відповідати на це, бо так як ви сказали – саме головне – це людське життя.

Ведуча: я хочу повернутись до теми доріг – що заплановано зробити у 2014 році?

Віталій Михайлішин: ми ще 2013 рік не закінчили. Я хочу сказати, що у 2013 році завершено будівництво каналізаційно-насосної станції в Рогізній. А ця проблема мучила людей, які там живуть, більше 20 років, тому що при зустрічі з мешканцями цього мікрорайону – це для них була проблема номер один. Ми на цьому не зупиняємось, бо ми живемо у 21-му столітті і проблема каналізування та водопостачання має вирішуватись в нашому місті у першу чергу, а вже потім інші проблеми – бо це екологія, це санепідемстанція, це життя людей. Ще було проведено капітальний ремонт більше 50-ти покрівель в місті Чернівці. І я думаю, що у 2014 році ми будемо намагатись робити набагато більше і хочу завірити вас та всіх чернівчан в тому, що ми готові до роботи, ми готові до зими, ми будемо робити все для того, щоб покращувати умови життя в місті Чернівці, будемо ремонтувати дороги і тротуари, без яких просто навіть не уявляємо собі нашого чудового європейського міста, без яких не можемо говорити про якійсь інші речі.

Ведуча: суб’єктивно, яка ваша думку, складний був 2013 рік?

Віталій Михайлішин: складний був рік – це моя особиста думка. Може, на то він і є 2013 рік, але я сподіваюсь, що 2014 рік буде набагато кращим. Як і кожен чернівчанин, як і кожен українець, ми сподіваємось і віримо у те, що в 2014 році буде набагато краще.

Ведуча: свої запитання вам залишали і наші поціновувачі у Фейсбуці. Є така сторінка Євромайдан-Чернівці і вони залишили запитання та просять чіткого обґрунтування чому ви наклали вето на рішення позачергової сесії міської ради щодо відставки Президента та Уряду.

Віталій Михайлішин: позачергова сесія у нас завтра на 10-ту годину. Як відомо, на 42-їй сесії міської ради було прийнято рішення, яким ухвалено звернення до найвищих органів державної влади України. На мій погляд, мене в цьому і фахівці підтримали, це рішення було прийнято з порушенням встановлених чинним законодавством процедур і з перевищенням повноважень міської ради. Тому я, як посадова особа, яка здійснює повноваження міського голови, скористався правом, наданим мені Законом про місцеве самоврядування, зокрема ч.4 Ст.59 зупинив це рішення своїм розпорядженням, яке оприлюднено у встановленому порядку. Ми можемо багато про це говорити і взагалі про події, які відбуваються, але нікому не можна порушувати закон.  

Ведуча: маємо ще одне запитання з Фейсбуку: чи комфортно вам бути символом антиєвропейськості Чернівців - і одночасно називати себе європейським вибором? Вочевидь, тут йде мова про вашу передвиборчу кампанію 2012 року, коли слоганом вашої програми була фраза, що Чернівці – європейське місто.

Віталій Михайлішин: я хочу ще раз наголосити, що 5 жовтня міська рада розвішала прапорці ЄС, ми готові до цього. Зараз йде плідна співпраця з послами Австрії, Німеччини, Польщі. До речі, учора мною підписана угода про те, що до нас йдуть транскордонні кошти і вдалось реалізувати плани, які до цього ні разу не реалізовували. Зокрема, ми можемо виділяти транскордонні кошти на інфраструктуру міста – це на водоканал та на іншу проблему, яка є в місті та в Україні – це безпритульні собаки.

Ведуча: тобто, ви зараз говорите про грандівські кошти?

Віталій Михайлішин: так, ми учора підписали договір і готові все це втілювати у життя.

Ведуча: про які суми йдеться?

Віталій Михайлішин: мова йде про 300 тисяч євро – це те, що на водоканал та очисні споруди і 300 тисяч євро на безпритульних тварин. Так що мені дуже комфортно живеться у Чернівцях, я тут народився та виріс, я дуже люблю Чернівці. І рішення, на яке я наклав вето, немає нічого спільного з тим, що запитують мене особисто. Ми бачили думку студентів з євромайдану, які перші почали підійматись на своє волевиявлення, ви бачили – вони виступили на сесії, ми повністю їх підтримали. Так само ми підтримуємо те, що люди, які причетні до подій 30 листопада, мають бути покарані. А що стосується звернення до всіх решту – все потрібно робити в законних спосіб, потрібно оприлюднити, пройти комісії, потрібно це робити в межах чинного законодавства.

Ведуча: Вадим Пелех у Фейсбуці залишив для вас запитання: чи допитували вас у справі "блокування" міської ради? Чому ви не скористалися для виходу через двері, які знаходяться за кріслом міського голови?

Віталій Михайлішин: можна було ще запитати: а чому не вистрибнули у вікна, а чому не вийшли через балкон? Ми заходимо через вхід, через який прийшли депутати, запрошені, студенти – чому ми маємо користуватись іншими виходами? Є вихід, через який ми зайшли і маємо повне право виходити. Тому я не знаю, чому ми маємо шукати ще якісь виходи – як зайшли, так і виходимо.

Ведуча: а допитування у вас були?

Віталій Михайлішин: так, я був запрошений у прокуратуру і я дав свої пояснення. Я дав пояснення, що у мене до студентів, які були там ніяких претензій немає, але ми бачили опозиційних депутатів, депутатів міської ради, депутатів обласної ради, депутатів районної ради, які підказували молодим дівчатам і хлопцям, що їм потрібно кричати, що їм потрібно робити. От до цих людей в мене претензії є. Тому що у них навіть не вистачає мужності самим виявити своє волевиявлення, вони все це роблять чужими руками – ось це мені більш за все неприємно. І те, що там було багато студентів, які були не з Чернівців, які навіть не знали хто такий Михайлішин. Чому їх туди…чому їх туди – то зрозуміло…

Ведуча: а чому ж таки? Думаєте, за гроші?

Віталій Михайлішин: я не хочу говорити чому: за гроші чи не за гроші, але те, що депутати давали їм консультації, що потрібно говорити видно на відеоматеріалах. Є випадок, коли був затриманий один зі студентів з каністрою бензину – 4 літри бензину, які він проніс в міську раду, в нього в сумці була бутила і ганчірка – це як коктейль Молотова – це теж були прояви депутатів міської та обласної ради, вони чужими руками готові робити все для того, щоб хоч якось щось відзвітувати перед Києвом, які вони молодці і хоч якось прийти до влади.

Ведуча: після цього випадку і після блокування депутатів в міській раді, чи не думали ви над тим, щоб посилити охорону в Ратуші?

Віталій Михайлішин: ви ж бачили, що у нас не було жодного дзвінка в міліцію, у нас був діалог, ми розмовляли зі студентами, пояснили студентам. Розмовляв я, розмовляли депутати міської ради, нас почули, багато хто зі студентів вже виходив. І тут посилювати чи закриватись ми не будемо, ми працюємо на територіальну громаду міста, ми працюємо на місто Чернівці, у нас двері відкриті і ховатись ми не будемо.

Ведуча: як ви окреслили найважливіші завдання – чим будете займатись у 2014 році, які пріоритети?

Віталій Михайлішин: я вже казав, що пріоритети для нас залишаються освіта та охорона здоров’я, інфраструктура міста, тротуари, дороги – це все залишається на 2014 рік. У цьому напрямку ми будемо й надалі працювати. Зараз залишається, щоб у нас прийняли Державний бюджет, я все ж таки вірю, що він буде прийнятий у 2014 році і все залежить від бюджету державного. Що стосується нас – ми готові, бюджет готовий і я впевнений, що у 2014 році нам вдасться зробити на багато більше. Якщо брати 2011 рік, 2012 та 2012 рік –ми з кожним роком робимо все більше і більше. Тому я впевнений, що такими темпами за 5 років нам все ж таки вдасться на 99% замінити інфраструктуру міста – це стосується водопостачання, теплопостачання, каналізування мікрорайонів Роша, Садгора, Клокучка – там, де потрібно це зробити.

Ведуча: що стосується розвитку Чернівці саме, як туристичного міста – що буде у наступному році, які плани?

Віталій Михайлішин: «Маланка-фест» буде проводитись традиційно 15-го числа, я впевнений, що вона дуже ярко пройде, бо єдине місто Чернівці в Україні, а може навіть і в Європі, де проводиться такий захід.

Слухач: меня зовут Иван. Будет ли дальше играть Маричка с Ратуши, несмотря на погодные условия? Есть ли конструктивная сила в горсовете, потому что есть информация, что один с депутатов пан Кушнирык вроде как подал заявление о выходе? Он вам лично на стол подавал заявление или это просто слухи?

Віталій Михайлішин: Марічка – це вже така фішка Чернівців, на яку приходить багато туристів і така традиція залишитись у місті, незважаючи на морози. Що  стосується депутата, то так – була заява, яка була мною оголошена на 42 сесії міської ради, про вихід з фракції.

Ведуча: повернемось до туристичних Чернівців.

Віталій Михайлішин: «Маланка-фест» буде проходити на площі Філармонії, вона буде, як у 2012 році, може навіть більша – людей більше, гостей більше. Дуже багато вражень у гостей від нашої Маланки, тому я впевнений, що приїде дуже багато гостей. Петрівський ярмарок, думаю, що і Меридіан-Черновіц теж буде проводитись, тому що ми будемо повністю підтримувати ті традиції, які вже є у Чернівцях.

Ведуча: і все ж таки давайте по пунктам – перше, друге, третє: що заплановано на 2014 рік? Розумію, що поки бюджет не прийнятий, говорити важко, втім …

Віталій Михайлішин: тут не так багато залежить від бюджету, тому що, наприклад, такий захід як «Маланка-фест» проходить завдяки нашим землякам Дмитру Васильовичу Фірташу, який повністю фінансує, заохочує з усією області, щоб у нас було чим більше команд. Що стосується фестивалю Меридіан-Черновіц – це теж кошти не з міської ради, я впевнений, що таку гарну традицію у Чернівцях й надалі будуть підтримувати. Ми плануємо ще відкрити літературний центр Пауля Целана, також традиційний Петрівський ярмарок, який набирає обертів і в цьому році було понад 1000 підприємців, тобто бажаючих стає все більше і більше. І мені б хотілось, щоб у 2014 році було чим більше таких заходів. Знаєте, планів у нас багато, але якщо говорити про плани, то мені б не хотілось, щоб все це було публічно озвучено, тому що краще і цікавіше все поетапно – за місяць-півтора, щоб була невеличка інтрига, якою можна було б зацікавити, прийти, подивитись і прийняти участь. 

Ведуча: щодо аеропорту – чи у планах наступного року збільшити кількість рейсів?

Віталій Михайлішин: у планах це в нас є постійно, ми ведемо переговори з авіакомпаніями, розмовляли з консулом Польщі, плануємо рейси на Польщу. Нам для цього потрібно 5 мільйонів гривень, щоб наша посадкова смуга повністю відповідала всім європейським стандартам. 

Ведуча: йдеться про рейси на Варшаву чи до іншого міста?

Віталій Михайлішин: ми розмовляли про Варшаву, але в планах у нас і на Італію, і в Туреччину. Дуже хочеться, щоб наш аеропорт працював, а рейси були по всьому світу, тому що багато бажаючих прилетіти в Чернівці. І багато чернівчан, які літають відпочивати, в гості до друзів, близьких, батьків.

Ведуча: щодо комунального господарства – чи буде й надалі застосовуватись практика позики грошей з Калинівського ринку і чи виправдала вона себе?

Віталій Михайлішин: це практика, яка дійсно себе виправдала. Почнемо з самого початку, що Калинівський ринок почав давати в 5-6 разів більше прибутку, чим давав колись. Тобто, ті кошти, які йшли людям на кишеню і задовольняли потреби двох-трьох людей – вони зараз допомагають всім чернівчанам, а це 250 тисяч людей, які проживають в місті. І ми будемо й надалі такими послугами користуватись, тому що Калинівський ринок – це комунальне підприємство, яке працює на місто Чернівці і яке має працювати на місто Чернівці. 

Ведуча: як буде Чернівці святкувати Новий рік? Вже відкрили центральну ялинку на Соборній площі – розкажіть, що підготували цього року?

Віталій Михайлішин: це дуже приємна подія, ми бачили сьогодні дуже багато дітей. Батьків, бабусь з дітьми, які прийшли на відкриття ярмарку. І дуже приємно, що саме на Святого Миколая 19 числа ми вже відкрили. Ви бачили, на мій погляд, це одна з найкращих ялинок у Європі та світі, тому що в цьому дуже гарна ялинка, другий рік працює будинок Діда Мороза, дуже багато дітей, які мали бажання туди зайти – вони там розповідають вірші, отримають подарунки, дуже багато анімації, мультгероїв, дуже багато у нас розваг для дітей. Дуже хотілось зробити таку казку, і хочу наголосити, що це також за підтримки Firtash Foundation, бо гроші були виділені фондом для міста Чернівці, для дітей.

Ведуча: скільки це грошей? Якщо б це робило місто, то скільки мусило б витратити?

Віталій Михайлішин: думаю, шо місту треба було б витратити більше мільйона гривень. Місто витратило на ялинку, на прикраси, на інфраструктуру, щоб все це працювало – це десь 300 тисяч гривень, а все решта – спонсорські кошти. Мені самому дуже приємно, що така атмосфера панує на Соборній площі, де дитячий сміх, працює льодовий майданчик для дітей постарше – хто вміє кататись чи хоче навчитись. Знаєте, така черга була, я спілкувався з дітьми, які туди прийшли – мені особисто подобається, тому що в мене настрій такий, що хочеться покататись з дітьми, мій молодший син був там і теж стояв в черзі, щоб розповісти Діду Морозу про свої побажання. Тому, впевнений, що свято вдалось, яке триватиме до 20 січня.

Слухач: Януш мене звати. Окрім центральної ялинки на Соборній, є ялинки у кожному районі міста – чия це була ініціатива і на скільки успішно ця акція пройшла?

Віталій Михайлішин: ми сьогодні відкрили ялинки у Садгірському районі, Першотравневому та Шевченківському. На жаль, я не встиг бути на відкритті всіх ялинок, але були працівники міської ради, на відкритті було багато дітей, всі вони отримали подарунки, з ними спілкувався Дід Мороз, Снігуронька. Так що у Чернівцях і в усіх трьох районах є свої ялинки. Так що є чудова ялинка на Соборній площі та в усіх трьох мікрорайонах міста.

Ведуча: якими будуть ваші побажання чернівчанам напередодні 2014 року?

Віталій Михайлішин: я бажаю усім, в першу чергу, гарного настрою, здійснення всіх мрій, тому що і дорослі і діти – ми всі віримо в те, що ці бажання мають здійснитись. Я впевнений, що якщо бажати і хотіти, то бажання збуваються. Тому хочу побажати всім здійснення мрій, гарного настрою, здоров’я, Божого благословення та я впевнений, що спільними зусиллями нам вдасться зробити наше місто найкомфортішим містом на землі. Бажаю всім щастя, здоров’я та всього самого найкращого.

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ

1


КОМЕНТАРІ (5)

Цього пацана треба гнать з ратуші! З нього ніякого толку для міста! На місто треба працювати, а не займатися політикою, і деребаном власності міста. Чистої води популіст, як Юля-тіглюля. 

avatar

Чернівчанин

22 грудня 2013 09:21

Открытый, искренний, положительный и доброжелательный человек. Такого мера давно нуно было для нашего города.

avatar

Игорь

22 грудня 2013 11:30

А почему ПОЦ не голосовал ни за один вопрос по отставке Яныка и правительства, и подписания соглашения? Почему везде воздерживался? По этой причине и вето. Безмозглая марионетка этот ваш Михайлишин. Он не с народом и чхать он хотел на этот город.

avatar

черновчанин

22 грудня 2013 11:40

лжечернывчанин. ты -поц!

avatar

Игорь

22 грудня 2013 13:56

Открытый, искренний, положительный ПРОХИНДЕЙ!!!

avatar

партия гегионов

22 грудня 2013 14:52