Суть речей: «Каспрукам якось не везе з часом, коли вони стають міськими головами»

Суть речей: «Каспрукам якось не везе з часом, коли вони стають міськими головами»

26.12.2014, 19:08

Друкопис програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ від 25 грудня. Запрошений гість: міський голова Олексій Каспрук.

Ведуча: Оксана Денисюк

 ВЕДУЧА: оскільки дуже багато наших слухачів залишили для вас запитання на нашій сторінці у Фейсбуці (www.facebook.com/SutRechey), то саме з них і розпочнемо. Олег Фусті: часті відрядження за кордон у вас. Що з побаченого там вами буде запроваджено в Чернівцях? Але конкретно дії, а не загальні фрази.

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: я б хотів почати з того, щоб привітати чернівчан, які сьогодні святкують Різдво, з цим великим святом, побажати нам усім миру, добра, злагоди і всього самого найкращого. А що стосується запитання, я постійно говорю про наступне: сьогодні ми боремось за те, щоб йти до Європи, до європейський стандартів життя в першу чергу, і питання євроінтеграції не стільки і не скільки уряду, Міністерства закордонних справ чи президента, це, в першу чергу, завдання громад, які і є базою того ЄС. І для нас дуже важливо розуміти, що той досвід, який сьогодні нам передають для роботи з європейськими структурами, для залучення коштів – він є просто неоціненним. Наші болгарські та румунські партнери, які роки працюють з ЄС, освоюють великі кошти, модернізували свої міста, вони щиро готові нам допомогти. Що стосується конкретних дій, то, до прикладу, ми працюємо з Кишиневом по оновленню та збільшенню нашого тролейбусного парку, сподіваємось, що новий рік не принесе нам якихось фінансових несподіванок, адже ми готові і купувати нові тролейбуси, тому що подались у програму одного з європейських фондів, є попередня домовленість з румунською стороною про передачу нам вживаних тролейбусів. В цьому питанні нам дуже важлива підтримка і робота. До прикладу, наше молоде місто-побратим, з яким ми нещодавно побратались – місто Кишинів, виробляє тролейбуси, які абсолютно доступні по ціні, вони суттєво оновили свій тролейбусний парк і сподіваємось, що ці тролейбуси стануть і в нас в нагоді. Так само для мене дуже важливо, щоб люди з нашого міста та з інших міст зав’язували контакти, тому що коли міняється влада у місті – чи міський голова, чи депутати – люди все одно повинні мати професійні чи дружні стосунки. Якщо говорити про Сполучені Штати, то є попередня домовленість, що американська сторона за свої кошти прийме дітей героїв Небесної сотні, загинувших в АТО на навчання, на відпочинок, але в той же час вони готові приймати наших школярів, батьки яких здатні оплатити витрати по перельоту. Я переконаний, що це і для дітей буде неоціненний досвід. Це стосується багатьох інших програм – і вживаного медичного обладнання, яке там списується, а для нас воно просто унікальне. Наприклад, невеличке містечко, в якому я був, має 6 МТР, а у нас 2 на всю область, величезні черги, величезна вартість. А там проходить рік-два-три, вони його списують, відвозять в країни Африки, Азії, Південної Америки. І ми домовились, що працюємо над тим, щоб зібрати заявки від наших медичних закладів що їм необхідно і працюємо над тим, щоб зібрати це, тобто якомога більше контактів.

 ВЕДУЧА: Арсеній Анциперов: що таке економіка міста Чернівці та на чому вона базується?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: я з великою заздрістю дивлюсь на наших колег, партнерів, на ту ж Тімішоару, Яси – коли під’їжджаєш до міста і бачиш, що промислова зона працює, стоять машини під завантаження, працюють заводи – там збирають меблі, там виготовляють плитку, там ще щось. У нас, на жаль, зараз економіка міста – це торгівля і зрозуміло, що коли падає купівельна спроможність людей у нинішніх умовах економічної кризи, то ми в першу чергу на собі це відчуваємо. Тому, власне кажучи, буде дуже не простий наступний рік. Головне, щоб був мир, коли буде мир, то зможемо будь-які завдання спільними зусиллями вирішувати і вперед – розвиватись, безперечно. Хоча сьогодні працюємо і над розвитком туризму, не дивлячись на те, що ситуація зараз цьому зовсім не сприяє. Іноземні туристи відверто бояться їхати, вони від своїх міністерств закордонних справ отримали попередження про небезпеку знаходження в Україні. Працюємо і над залученням інвесторів, над залученням коштів в інфраструктуру міста. Можу потішитись, є перша хороша звістка – 17 мільйонів євро, які необхідні на реконструкцію системи водопостачання міста закладені в проект державного Бюджету на 2015 рік, будемо сподіватись, що бюджет буде прийнятий в цій редакції і ми зможемо реально щось змінити в наступному році.

 ВЕДУЧА: Євгеній Гаджала-Одуденко: чому не працює сміттєпереробний завод? Чому не відроджується комунальний автобусний парк?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: щодо автобусного парку – ми працюємо, хоча знову скажу, що це дуже і дуже складний процес. Буквально зараз я приїхав з сесії, де депутати не підтримали ліквідацію комунального підприємства «Центр пасажирських перевезень», який власне кажучи і звинувачували у тому неподобстві, яке стосувалось перевезень на маршрутах. З одного боку це нібито комунальне підприємство, а з іншого боку воно виконує функції виконавця, воно фінансується перевізниками. Моя пропозиція була – це підприємство ліквідувати, людей перевести у департамент, щоб було чітко три сторони – влада, громада і перевізники, але депутати це не підтримали, є певний спротив, тому не все йде так швидко, як хотілось би. Але ми працюємо над тим, щоб відродити автобусний парк. Це нам чітко показала забастовка перевізників, коли ми просто не змогли забезпечити перевезення людей по периферії нашого міста – тролейбуси працювали, а якби у нас ще були свої автобуси, я думаю, що все було б на багато краще. Що стосується сміттєпереробного заводу – він приватний, на жаль, він не комунальний. Є також багато пропозицій, вивчаємо це питання. Ви знаєте, у нас є два підприємства, які збирають сміття – це комунальне «Спецкомунтранс» і «Альфатер», вони зараз знову звернулись з проханням підняти тариф на 1-2 гривні, тому що вартість пального виросла, а в тарифі закладене пальне ж по іншим цінам, а машини, які перевозять сміття просто стануть і від цього нікому не буде легше.

 ВЕДУЧА: Кушнир Александр просить вас, пане Олексію, оцінити свою роботу на посаді мера по 10 бальній системі?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: я думаю, що загалом задовільно. Я дам таку оцінку, тому що не все із запланованого вдається здійснити, велика проблема з кадровими питаннями, спротив, корупція – це ті речі, які не дають реалізовувати зміни дуже і дуже швидко.

 СЛУХАЧ: мене Петро звати. Чому міська влада хоче ліквідувати районні ради?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: рішення про ліквідацію районних рад неодноразово піднімається, і сьогодні на сесії піднімалось. Я переконаний, що там є одна дуже серйозна складова – справа у тому, що якщо ліквідовувати, то не районні ради, а районний поділ у місті Чернівці, місто має стати єдиним організмом, це має стосуватись і районних відділів внутрішніх справ, районних судів, виконавчої служби і багатьох інших служб, тому що законом України взагалі непередбачуваний районний поділ, багато міст від цього вже відмовились, це дає певну економію, певне покращення керівництва. Наприклад, у Львові ліквідували районні ради, створили адміністрації – це вже трошки інший зв'язок, бо мені навіть хтось закидав: чому я не дав догани тому чи іншому голові районної ради, та я не маю повноважень таких – це обрані люди і вони можуть відповідати тільки перед депутатами, а депутатів у нас в місті близько 180-ти. Я спілкувався з депутатами ВРУ, які займаються місцевим самоврядуванням – це і депутати від «Самопомочі», і Микола Федорук – я думаю, що ці питання будуть врегульовані в результаті реформи місцевого самоврядування, яку ми всі з нетерпінням очікуємо. Тобто, напевно, буде прийнято рішення, що у містах до 500 тисяч населення взагалі не буде поділу на райони.

 ВЕДУЧА: а Любов Лапко просто бажає вам наснаги в праці

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: дякую, вона мені знадобиться.

 ВЕДУЧА: Олександр Горбатюк: что с нашим аэропортом ? Когда будут летать самолеты?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: а літаки літають, аеропорт справний. Це один з тих інфраструктурних об’єктів, як вода, тепло, дороги, залізниця – без яких сучасне місто просто не може існувати, воно не буде розвиватись. І у нас на сьогоднішній день є проблеми з тим, що немає регулярних рейсів на Європу, до нас європейці не хочуть їхати іншим шляхом, через Київ, витрачати кілька днів, люди собі не можуть цього дозволити. В сучасному світі все має бути швидко, якщо раніше у нас були рейси на Тімішоару, то коли до нас приїжджали дуже серйозні люди з Німеччини, вони зранку вилетіли, вони прилетіли, попрацювали тут день-два, потім сіли на літак, через пару годин знову вдома. В іншому випадку їм треба тиждень витратити на цю поїздку, а ніхто собі такого не дозволить. Була навіть фотографія, як виглядає карта польотів над Україною та над Європою, на жаль, багато компаній просто заборонили польоти після того, як був збитий малайзійський літак, і загалом авіаперевезення, і пасажирські і вантажні в Україні скоротились в рази. Ті компанії, з якими в нас були попередні розмови – просто відмовились від розвитку, але працюємо. Тут має спрацювати економіка, має якась авіакомпанія прийняти рішення, що вони літають, а люди мають підтримати це купівлею білетів.

 СЛУХАЧ: мене звати Ян. Є інформація про те, що канали «Чернівці» та ТВА планується відімкнути від мереж аналогового телебачення. Як ви будете сприяти тому, щоб цього не сталось. І друге питання – чи отримали діти переселенців подарунки до дня Святого Миколая і на Новий рік?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: перше, що стосується каналів – я переконаний, що це неприпустимо, сподіваюсь, що ця інформація хибна. Сьогодні у мене буде ефір на каналі «Чернівці», зрозуміло, що це обмежує свободу слова і я зроблю все, що буде від мене залежати для того, щоб ці канали, по-перше, лишились в аналоговій сітці, а по-друге, можливо, отримали цифрові ліцензії, тому що канали працюють об’єктивно, створюють цікаві продукти і дійсно мають величезну історію. Що стосується дітей переселенців, то я давав доручення і по дітям переселенців і по дітям загиблих та учасників АТО – там заплановані заходи, ми купили близько 20 тисяч подарунків, тобто стараємось вшановувати.

 ВЕДУЧА: Паша Москалік просто просить вас: зробіть, будь ласка, дороги. Але ще Ігор Пейсаховіч: шановний Олексій, в мене є кілька запитань і пропозицій. Коли відремонтують вулицю Б. Хмельницького? Чи буде зроблено ілюмінацію резиденції? Чи постане питання про демонтаж танку біля вокзалу? І кілька пропозицій: я недавно передивлявся фотографії Чернівців які зроблені з повітря. Дуже багато дахів не пофарбовані чи пофарбовані в якісь неприродні кольори. А чи не було б доцільно фарбувати старовинні дахи в один колір - наприклад темно-червоний чи близький до кольору черепичних дахів? Це захистить від вологи і естетично виглядає краще. Так виглядає більшість європейських старих міст. Ще було б добре викласти дахи в старовинній частині міста черепицею. Але то у перспективі. Дуже добре, що у місті почали боротись проти свавілля з вивісками які псують фасади. Сподіваюсь що дійде черга до осклованих чи пластикових балконів, які паплюжать місто. Ви дуже вірно зауважили що Чернівці повинні заробляти гроші від туризму. Автентичність - ось що врятує місто. І кроки робляться. Потрібно наполегливо продовжувати це робити. Хай Вам щастить у цій справі.

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: щодо доріг і про вулицю Богдана Хмельницького. Насправді дуже багато зроблено доріг, відремонтовано, ми мало робили капітальних ремонтів, бо ситуація була така, що у першому півріччі фінансування майже не було. Сьогодні роботи проводяться, багато зробили міжбудинкових проїздів, тротуарів, але безперечно не достатньо, тому що є проблеми з реальними живими грошима, які ми не можемо отримати: теоретично у нас гроші є, а практично нам казначейство їх просто не пропускає. Але я думаю, що ми будемо змінювати ситуацію. Що стосується вулиці Богдана Хмельницького – це дуже болюча для мене тема, тому що як її робили – це окрема тема розмови, але на сьогоднішній день ми оголосили тендер, тендер виграло підприємство, яке зобов’язано розпочати роботи. На жаль, роботи ще не починаються, з 1 грудня підприємство вже мало виконувати роботи.

 ВЕДУЧА: чому так?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: просить гроші, але у нас договором не передбачувана обов’язкова сплата авансу і сьогодні є питання до того підприємства і є побоювання, що отримавши аванс, роботи все рівно не будуть робитись. Тому у мене була зустріч з представником цього підприємства.

 ВЕДУЧА: це підприємство з Чернівців?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: так, вони зареєстровані у Чернівцях, але тут у них фактично нічого немає. Тому чітко поставили –актуємо, якщо не будуть виконуватись роботи, то будемо розривати договір.

 ВЕДУЧА: а скільки на це є часу?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: вони пообіцяли, що за 4-5 місяців зроблять дорогу. У мене є сумніви, але ми вимушені були визнати їх переможцем, тому що законних підстав відмовити у нас не було. Що стосується ілюмінації Резиденції – ми також обговорювали це питання. Це завдання для університету, спільно шукаємо якісь кошти, але в університеті, окрім ілюмінації, на жаль, є ще інші проблеми, трошки важливіші. Чи постане питання про демонтаж танку – воно поки що не піднімалось. Мені деякі люди пропонували його зняти, відремонтувати і відправити в зону АТО, але це несерйозно. Якщо громадськість сформує думку, що його треба знімати – будуть прийматись рішення, але я переконаний, що сьогодні не час боротись з Дідом Морозом, з танком, з казковими героями, з символами. Нас чекають дуже серйозні випробування у наступному році, треба зосередити розумовий потенціал і підтримати один одного на вирішення конкретних задач, без яких не буде продовжуватись життя. По дахах цікава пропозиція, ми, до речі, зараз залучили німецький проект, який буде сприяти розвитку нашого середмістя, тому, в тому числі, буде відпрацьований і цей варіант. 

 ВЕДУЧА: шановний пане Олексій! Насамперед дякую за високий рівень комунікації. Хочу торкнутись проблеми, яка вже настільки стала звичною, що більшість містян її і не помічає. Мова йде про рекламні оголошення, якими спотворене геть усе місто. Навіть на деревах ліплять, не те що на зупинках та дверях будинків. Запитання: чи існують якісь дієві реальні механізми по боротьбі з цим явищем? Якщо вони є, то які саме і чому вони не працюють?

Дякую. Хай Бог благословить Вас у Вашій праці! З повагою, Дмитро Галюк.

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: дякую. Це теж одне з тих завдань, яке я перед собою ставив, і яке, на жаль, не зреалізувалось. Є чітко дієвий механізм, більше того у Тернополі, де я був, спілкувався, бачив і це там відпрацьовано – ніде там не наклеєні незаконні оголошення. Є підприємства, у нас це могло б бути комунальне підприємство «Реклама», яке взяло під контроль цю ситуацію. Про що йдеться – є достатньо афішних тумб, де люди за кошти розміщують оголошення, в тому числі там є можливість соціально незахищеним людям розміщувати оголошення безкоштовно, працюють представники підприємства, які борються з незаконною розклейкою, працює автододзвін, тобто давати оголошення зі своїм номером телефону – це означає просто його заблокувати, тому що апарат буде додзвонюватись кожні 5 хвилин і говорити: правилами благоустрою міста Чернівці заборонено клеїти, це штрафна санкція… Плюс штраф і все решта. І вони не просто побороли це явище, вони заробляють на цьому кошти, тобто підприємство прибуткове. Керівник МКП «Реклама» на сесії міської ради вніс таку пропозицію, він представив бізнес-план. Необхідно було виділити кошти на виготовлення ось цих тумб, було чітко розписано і прописано на прикладі того ж таки Тернополя за скільки місяців воно окупиться, але депутати не підтримали.

 ВЕДУЧА: у такому контексті варто поговорити про те на скільки потребує оновлення нинішній склад ради.

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: потребує. Я своєї думки не міняв з 2011 року, коли депутати незаконно відправили у відставку Миколу Федорука, обраного мера Чернівців. Міську раду треба перезавантажувати, єдине, що вже наближається час чергових виборів, тому змісту робити це все менше і менше. Сьогодні оголосити перевибори – це пройде певний час, а потім обирати нову раду, яка пропрацює півроку у кращому випадку – тут вже час грає не на цей процес.

 ВЕДУЧА: навіть сьогоднішня сесія показала досить конфліктний стан речей у сесійній залі, зокрема у вас постійний конфлікт з Володимиром Бешлеєм.

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: у мене немає ніякого конфлікту з Володимиром Бешлеєм, є група депутатів, яка була наближена до попередньої влади, які на сьогоднішній день ставлять перед собою мету дестабілізувати ситуацію. Багато тих речей, які можна вирішити у нормальному конструктивному руслі, тихо-спокійно, вони просто перетворюють на шоу, флеш-моби, крики, воплі і таке інше. Це не тільки він, є й інші депутати і прикладом цього стала сьогоднішня сесія. Мене тішить одне – ми відкриті, сесія транслюється у прямому ефірі і городяни можуть все спостерігати і давати оцінку адекватності чи неадекватної поведінки тих чи інших депутатів.

 ВЕДУЧА: пані Анжела питає: скажіть, будь ласка, чи закладені гроші в бюджет на асфальтування міжбудинкових територій? Мова йде про двір, який розташований на вул. Героїв Майдану, 172 та 174. У цьому дворику проживають дуже багато літніх людей та сімей з малими дітками, яким важко долати перешкоди з ям. Мешканці цих будинків влітку намагалися самотужки латати ці ями, але гроші власні витратили, а результату мало. Дуже просимо, допоможіть нам в цій проблемі.

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: саме на цьому ми зосередились і зосередимось весною, як тільки дозволять погодні умови – це ті ями, які не дозволяють проїхати через двори. Ми багато зробили в цьому році – це на вулиці Полєтаєва, Алма-Атинська, Бульвар, Гравітон, робили такі роботи і будемо нарощувати ці об’єми, тому що, на жаль, така ситуація і ми її бачимо, і з фахівцями порадились – ми можемо капітально відремонтувати один проїзд, а всі решта? Ями будуть тільки збільшуватись, тому треба підтримувати те, що є, тобто робити підтримуючі ремонти.

 ВЕДУЧА: Людмила Матвієнко: вітаю зі Святом! Чи заплановані роботи по дорожній розмітці на Проспекті Незалежності, де кожного дня складається багато аварійних ситуацій? Чи є законними в місті парковки без паркоматів? Дякую.

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: вони законні, оскільки один паркомат коштує 50-60 тисяч гривень, а зараз з курсом долара ще більше. І з парковками, в тому числі, треба наводити лад. Я дав доручення, ми будемо зустрічатись з перевізниками, з тролейбусниками, з керівниками служб таксі, тому що на багатьох зупинках твориться безлад, треба визначати місця, де буде зручно пасажирам у таксі сісти, і тролейбусу під’їхати, щоб йому не заважали, в тому числі і по парковкам. Я дав доручення вивчити ситуацію, можливо з часом у законний спосіб будемо повертати парковки у комунальну власність. Але знову ж таки – зараз готуються зміни до податкового кодексу і може бути відмінений паркувальний збір. Дуже багато речей на сьогоднішній день просто підвисло у повітрі, тому що грядуть великі зміни у законодавстві – от чекаємо. А щодо розмітки, я дам відповідне доручення і як тільки дозволить погода – її там нанесуть. Робили Проспект і може просто то роботи, які не дуже кидаються в очі, але вони робляться і мені приємно, що місто підтримується в належному стані. В цьому році я дав доручення перекладати бруківку хоча б на самих проблемних місцях, бо, наприклад, по деяким перехрестям на Головній вже неможливо було проїхати. Зробили на Проспекті посередині металевий заборчик – він був ржавий, кривий, його пофарбували, виправили – працюємо. Насправді комунальники працюють, не дивлячись на те, що дуже важкі умови, скрута, але тут треба бути терпеливими, підтримувати один одного, розуміти, що у людей немає коштів оплачувати ті самі комунальні послуги, а з іншого боку не оплачуючи комунальні послуги, можна привести до того, що вони не будуть надаватись. Тому треба пережити цей час.

 ВЕДУЧА: яким був 2014 рік особисто для вас?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: ви знаєте, я тільки з сесії, де ми до обіду розглянути лише одне чи два питання, а до цього все перетворювалось на шоу. Рік був дуже складний: події на Євромайдані, початок війни, вибори – маю на увазі мої особисті, життя кинуло такий виклик, з яким я думав, що ніколи не стикнусь, будучи на посаді міського голови. Точно ніколи не думав, що ставши міським головою, буду задаватись питанням де купити навчальну зброю для шкіл, для того, щоб юнаки могли підвищувати свої навики, адже ми однозначно маємо ворога біля своїх дверей, навіть якщо закінчиться активна фаза конфлікту – Росія не дружня для нас держава і повертається зараз обов’язковий призов. Це нові умови, кризові умови. Я навіть жартую, що Каспрукам якось не везе з часом, коли вони стають міськими головами – батько став міським головою як раз під час розпаду Радянського Союзу, коли втрачались зв’язки, був дефіцит, були проблеми, люди втрачали роботу і в мене зараз час теж дуже не простий. Вибори докорінно поміняли моє життя – починаючи від розпорядку дня, закінчуючи світоглядом. Все змінило – Євромайдан змінив. Працюємо, не дивлячись на те, що відбувається у нас в країні. Не можна опускати руки, тому що завтра буде сонячний день, буде мир і треба гідно починати жити.

 ВЕДУЧА: ваше найбільше особисте досягнення 2014 року та найбільше розчарування?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: досягнення…не знаю чи це особисто моє, і пам'ять батька, і тієї команди, з якою я працював – це безперечно висока довіра чернівчан, що мене обрали, довірили місто, роблю все, щоб виправдати цю довіру. Не все получається, на жаль, не все в моїх силах, але викладаюсь по повній. Розчарування? Росія. Багато друзів, знайомих – світ, який був знайомий і зрозумілий раптом перевернувся і перетворився в ніг на голову. Тобто, ті люди, які вважались братнім народом просто стали нас ненавидіти, ми почали ненавидіти їх, ну не їх, а політичне керівництво. І люди між собою розсварені, хто має родичів, друзів. У мене більш-менш спокійно з друзями в Росії, вони проєвропейські, але не дуже там можуть показувати свою позицію.

 ВЕДУЧА: дійсно, цей рік був важким для України і кожного українця, ми переживали важкі моменти, які змінювали нас. Як він, цей рік, змінив вас і чи змінив взагалі?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: однозначно я став сильнішим, однозначно я тепер більше уваги приділяю незнайомим людям, бо і посада зобов’язує це роботи і по-друге: моя увага і підтримка, можливо, є прикладом для когось і стараюсь у важких для людей ситуаціях бути поруч, чимось допомогти.

 ВЕДУЧА: ми всі сподіваємось, що 2015 рік буде кращим. Яким він буде для Чернівців і якщо будуть труднощі, то в яких сферах життя ви їх бачите?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: загальна економічна ситуація, на жаль, не тішить. Я вже говорив, що ми дуже зав’язані на торгівлі, у нас не достатньо виробництва, особливо експорт орієнтованого виробництва, коли б ми могли щось виробляти і продавати за валюту, тому це накладе свій відбиток. Проблеми є і з коштами в людей, відповідно починає зростати рівень злочинності, а багато працівників міліції задіяні в АТО, тому рівень небезпеки в місті зростає і цьому важко завадити, хоча є напрацювання. Я хочу, щоб цей рік був, в першу чергу, мирним, якщо він буде мирним – ми все подолаємо, все переможемо, все зробимо, все відремонтуємо, все розбудуємо – саме головне, щоб не було постійно цієї небезпеки, напруги. У багатьох родинах чоловіки на Сході – ну про що ще можна мріяти, коли чи син, чи брат, чи чоловік на війні? Тільки про мир.

 ВЕДУЧА: окрім миру, якими будуть ще ваші побажання чернівчанам у 2015 році?

 ОЛЕКСІЙ КАСПРУК: я забув ще сказати про одну річ. Минулий рік, 11 грудня, коли я був на Майдані і Київ вставав, напевно, десь змінив моє відношення до релігії. Якщо воно раніше було більше таким ритуальним, то я тепер зрозумів, що має бути віра більш глибша, аніж вона була в мене. Сьогодні як раз зростає потреба у суспільства в деяких професіях, я спілкувався з багатьма колективами, є проблема у тій самій психіатричній лікарні, люди нервуються, стреси і зрозуміло, що у них збільшується роботи, збільшується роботи в міліції і так само збільшується роботи, якщо можна це так назвати, у релігійних громад міста. Тому хочу побажати нам, місту Божого благословення, у кожного свій Бог, своя віра, але якщо ми будемо вірити, то життя наше стане кращим.

 Інформаційний партнер програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (3)

а що про пАбрАтімов подейкує (видалено адміном) (видалено адміном)лже(видалено адміном) Єреміца галЬя)))) ШТО потейкує Є(видалено адміном)еміца (видалено адміном)))))

avatar

Сеня

26 грудня 2014 17:40

(видалено адміном)((((((((((( Біля свого батька поруч не стояв(((((((((

avatar

1

26 грудня 2014 23:33

а шо на це п-о-д-е-й-к-у-є лже(видалено адміном) Єреміца галЬя)))))))) шо поподейкує Є(видалено адміном)еміца (видалено адміном) особисто знаюча все про нагрівачів,кидал,криміналітет, зеків,урків,комуністоригів)))))

шо поподейкує (видалено адміном) (видалено адміном) (видалено адміном))))

---------------

"незавісімая" жЮрналіст(видалено адміном)ка (видалено адміном) (видалено адміном) (видалено адміном)))))))))))

avatar

))))))))))

27 грудня 2014 16:05