Судова реформа: очікуємо переатестацію суддів місцевих і апеляційний судів на Буковині

Судова реформа: очікуємо переатестацію суддів місцевих і апеляційний судів на Буковині

13.10.2017, 13:46

В рамках проекту «Реформи зблизька» громадські активісти, експерти та юристи за ініціативи ГО «Лабораторія демократичних трансформацій» спільно із Чернівецьким громадським ТБ «InfoKey» вели дискусію про те, чи отримають українці справедливий суд, після прийняття судової реформи.

Як зазначає запрошений експерт РПР, член Громадської Ради Доброчесності Михайло Жернаков: «У 2015 році, за даними соціологічних досліджень (Фонд демократичні ініціативи ім. І. Кучеріва) рівень довіри до українських судів становив 0,7%. За даними того ж опитування, довіра до російських ЗМІ становила 2,5%. Звісно у 2017 році, згідно останніх соціологічних опитувань (GfK+USAID) довіра до суду зросла і становить 12%. Тенденція позитивна, але надто повільна».
На питання, коли ж змін чекати у чернівецьких судах, експерт відповідає: «У Чернівцях зміни слід очікувати досить скоро – на черзі переатестація суддів місцевих і апеляційний судів. Точнішу інформацію з конкретними датами можна знайти на сайтах ВККС і ГРД vkksu.gov.ua».

Суперечливим виявився і конкурс до Верховного Суду, який відбувся два тижні тому. Список з відібраними 111 кандидатурами вже на столі у Президента.

Серед них, за висновками Громадської Ради Доброчесності опинилося 25 канидиатів, які брали участь у політичних переслідуваннях, забороняли мирні зібрання під час Революції гідності, виносили політично вмотивовані рішення, грубо порушували права людини та/або рішення Європейського суду з прав людини, протидіяли очищенню судової влади або ж не можуть пояснити походження власних статків.

«Основною метою Громадської Ради Доброчесності є забезпечення доброчесного суддівського корпусу через очищення судової системи від недоброчесних суддів. ГРД - офіційний орган, передбачений законом, але його рішення, на жаль, мають лише дорадчий характер. Відповідальність за те, чи стане український суд справедливим, лежить на Президентові як акторові реформи та на органах суддівського врядування - Вищій кваліфікаційній комісії суддів і Вищій раді правосуддя» - підкреслив Михайло Жернаков.

«Попри те, що глобальні зміни залежать від влади, громадянське суспільство також може зробити свій внесок у покращення роботи судової системи. Коаліція громадських організацій РПР виборола запровадження законом «Про забезпечення права на справедливий суд» до Закону «Про судоустрій і статус суддів» положення, відповідно до якого можна здійснювати відеозапис у суді без дозволу головуючого судді - ст. 15 Закону. Таким чином, ми можемо контролювати суддю та бачити, як він виконує свої обов’язки. Якщо хтось бажаєте долучитись до процесу підвищення прозорості роботи суду, знімкуйте судовий процес і публікуйте на сайті grd.gov.ua, в розділ «повідомити про суддю». Це вже сьогодні роблять сотні активістів» – додає співорганізатор заходу Андрій Кучуран.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

1