Суд відсторонив підозрюваного у розкраданні гуманітарки  Артура Мунтяна від посади заступника начальника Чернівецької ОВА і обрав запобіжний захід

Суд відсторонив підозрюваного у розкраданні гуманітарки Артура Мунтяна від посади заступника начальника Чернівецької ОВА і обрав запобіжний захід

06.06.2022, 18:42

Підозрюваному у розкраданні гуманітарної допомоги заступнику начальника Чернівецької ОВА Артуру Мунтяну обрали запобіжний захід – заставу 906 тисяч гривень.

Про це повідомляє Суспільне Чернівці.

Прокуратура вимагала запобіжний захід у вигляді застави розміром не меншим, ніж сума спричинених збитків. За даними слідства, вона становить понад 900 тисяч гривень.

Водночас Артур Мунтян заявив, що не вважає себе винним та не розуміє, чому йому вручили підозру.

«Як заступник начальника ОВА я займаюся питаннями агропромислового розвитку, а не питаннями медичної чи гуманітарної сфери. Тому не маю стосунку до швидких, про розкрадання яких мовиться», — запевнив він.

Під час засідання Артур Мунтян вперше висловився про вручену йому підозру. Він, зокрема, сказав, що «відношення до швидких не мав, не має і мати не буде». Він також не визнає себе винним, а вбачає у справі політику, - пише сайт https://acc.cv.ua/

Також Мунтян повідомив, що вважає підозру політично вмотивованою для дискредитації Чернівецької обласної військадміністрації.

Відповідно до трансляції із зали суду, до 4 липня у межах досудового розслідування підозрюваного зобов’язали: прибувати до слідчого за першою вимогою; не відлучатися з населеного пункту, де він проживає або перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого або прокурора про зміну свого місця проживання або місця роботи; утримуватися від спілкування з іншими учасниками кримінального провадження; здати до зберігання відповідних органів державної влади свій паспорт, паспорти для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд; носити електронний засіб контролю (браслет).

Повідомляється, що ухвала може буде оскаржена протягом 5 днів з моменту її проголошення. 

Сайт https://acc.cv.ua нагадав Деталі справи

Як відомо, Артура Мунтяна підозрюють у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, що вчинена у особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану. За даними слідства, посадовець разом з іншими службовими особами адміністрації та головою благодійного фонду розтратили частину ввірених Чернівецькій ОВА автомобілів швидкої медичної допомоги, переданих міжнародним партнером, як гуманітарну допомогу українському народу. Вказані транспортні засоби використовувались не за цільовим призначенням, а для надання приватних послуг з метою отримання прибутку. 

Що відомо?

Служба безпеки України підозрює заступника начальника Чернівецької ОВА в махінаціях із гумдопомогою. За даними СБУ, посадовець сприяв використанню у комерційних цілях автомобілів швидкої медичної допомоги.

Повідомляють, що саме Артур Мунтян був відповідальним за розподіл швидких і визначив один з обласних медзакладів як отримувача частини цієї гумдопомоги. Операцію, ймовірно, провели через гендиректора медустанови.

У травні правоохоронці затримали гендиректора обласної лікарні Сергія Бродовського, який, імовірно, причетний до розкрадання цих автомобілів швидкої. Він вийшов під заставу 200 тисяч гривень.

Начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук назвав спекулятивними та безпідставними звинувачення щодо розкрадання гуманітарної допомоги його заступником. Він вважає, що ця підозра – спланована відповідь правоохоронних органів на діяльність ОВА та особисто нього.

Осачук зазначив, що 23 автомобілі швидкої, які перетнули державний кордон України, зараз у розпорядженні ЗСУ. Транспорт передали до початку кримінальних переслідувань.

Фото: Чернівецькі реалії 

1