Студенти відзвітували, як вони витратили зібрані на чернівецькому Євромайдані кошти (оновлено)

Студенти відзвітували, як вони витратили зібрані на чернівецькому Євромайдані кошти (оновлено)

29.12.2013, 18:01

Студенти звітують за витрачені кошти. А людей на ?#‎євромайдані? ?#‎чернівці? менше. Молоді менше.

У Чернівцях під час народного віча, яке відбулося 29 грудня на Центральній площі, ухвалене рішення щодо створення в області осередку Народного об’єднання «Майдан». За таке рішення одноголосно проголосували близько 400 присутніх на віче буковинців. До складу президії об’єднання увійшли відомі на Буковині громадські діячі, журналісти та представники опозиційних політичних сил.

Крім того, під час віча, яке зібралося на знак протесту проти репресій, які все частіше мають місце в Україні, мова велася переважно про утиски свободи слова. До присутніх звернулися журналісти Віра Китайгородська, Надія Вірна, Вадим Пелех, які засудили напади на своїх колег, зокрема і побиття Тетяни Чорновол.

Активісти з числа молоді підготували невелику акцію, під час якої продемонстрували присутнім учасникам віча фото осіб, причетних та відповідальних за утиски мирних протестувальників, серед них – фото Януковича, Азарова, Захарченко, депутатів-«регіоналів» та місцевих владців: Папієва й Михайлішина. Відтак активісти закликали журналістів випустити в небо кульки чорного кольору як символ того, що все недобре, за активної позиції громади, також буде віднесене вітром. Дітям, які були присутні на вічі, запропонували випустити жовто-блакитні кульки, як символ надії.

БукІнфо (с)

29 грудня на Народному віче у Чернівцях активісти молодіжної громадської організації провели флешмоб. Акція була спрямована на те, щоб показати обличчя євромайдану.

На майдані оприлюднили лист про втручання міліції в роботу чернівецьких журналістів. 

Начальнику УМВС у Чернівецькій області

Демидову О.

Чернівецької первинної

міжредакційної організації

Незалежної медіа-профспілки України

 

Відкритий лист

Первинна організація Незалежної медіа-профспілки стурбована інформацією, отриманою від нашого колеги, члена НМПУ, власкора агентства УНІАН та редактора інтернет-порталу «БукІнфо» Сергія Зарайського. Як повідомив п. Зарайський, після оприлюднення на БукІнфо  інформації щодо спроби двох невідомих у п’яницю, 27 грудня, розтрощити намети на Чернівецькому Євромайдані, йому, як редакторові незалежного інформаційного порталу, зателефонував полковник Ярослав Козак – заступник начальника УМВС України в Чернівецькій області - з претензією щодо подання цієї інформації. Розмова, за словами нашого колеги, відбувалася на підвищених тонах, ймовірно записувалася полковником на диктофон (у телефонну трубку було чутно звуки клацання техніки), а закиди полягали в тому, що «інформація подана від охоронців Майдану не відповідає дійсності».

Розглянувши матеріал С.Зарайського, відповідально заявляємо, що інформація подана зважено, об’єктивно, з дотриманням стандартів журналістської етики. Друга точка зору, а саме від Сектору зв’язків з громадскістю УМВСУ , а також  коментар помічника начальника УМВС пана Зайцева – розміщені у цій же інформації. Подальші дані, поширювані міліцією, також оперативно оприлюднювалися БукІнфо та іншими місцевими і центральними ЗМІ.

Виходячи з викладеного, вимагаємо відповіді від керівництва обласної міліції на такі запитання:

1)      На яких підставах керівництво УМВС дозволяє втручатися у роботу журналістів і на підвищених тонах робити вказівки, як потрібно подавати інформацію ?

2)      На яких підставах керівництво УМВС звинувачує журналіста в недостовірності поданої інформації, якщо співробітники УМВС не змогли вчасно надати повноцінного коментаря з цього приводу?

3)      Чи підтверджується факт запису розмови заступника начальника УМВС з журналістом на диктофон і якщо так, то на яких підставах і з якою метою полковник міліції це робив?

Нагадуємо,  що робота журналіста – вчасне і об’єктивне інформування суспільства, а не задоволення естетичних амбіцій тих чи інших структур.  Наша об’єктивність залежить в тому числі і від вашої оперативності. І оцінку нашій роботі дають читачі своїм визнанням, а також Комісія з журналістської етики та суд, якщо для цього є підстави.

Наведений інцидент вважаємо результатом не лише надмірної емоційності посадовця, але й тиском на незалежні засоби масової інформації Буковини, і вимагаємо публічних вибачень керівництва УМВСУ перед журналістом і подальшого дотримання всіх етичних та законних норм спілкування.

 Від Чернівецької первинної міжредакційної організації НМПУ                      Вадим Пелех

1