Студентка медуніверситету здобула перемогу у Міжнародному конкурсі знавців української мови імені П.Яцика

Студентка медуніверситету здобула перемогу у Міжнародному конкурсі знавців української мови імені П.Яцика

24.01.2012, 00:58

21 січня 2012 року в Чернівцях відбулося нагородження переможців ІІІ етапу ХІІ Міжнародного конкурсу знавців української мови імені П.Яцика, що стартував 9 листопада, у День української писемності та мови. З-поміж студентів нефілологічних факультетів ВНЗ області перше місце виборола студентка 11 групи І курсу медичного факультету №1 Буковинського державного медичного університету Оксана Іванчук (науковий керівник – доцент кафедри суспільних наук та українознавства Галина Василівна Навчук).

Зі словами привітань до переможців та присутніх звернулися А.Ф. Швець – заступник начальника Головного управління освіти й науки Чернівецької облдержадміністрації та Н.В. Гуйванюк – професор, завідувач кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича, які й проводили церемонію нагородження.

У привітаннях наголошувалося, що Міжнародний конкурс знавців української мови імені П. Яцика – широкомасштабний захід, який вийшов далеко за межі України й щорічно відбувається в найвіддаленіших куточках планети, скажімо, в Австралії, Китаї, США. В ньому беруть участь близько 5-и мільйонів учнів та студентів із більш ніж 20-и країн світу. Його мета – утверджувати державний статус української мови,підносити її престиж серед учнів і студентів, сприяти підвищенню рівня їх мовленнєвої культури. У зв’язку з цим зазначалося, що послуговування українською мовою є не лише обов’язком, а насамперед потребою справжнього патріота. Хоча однією з вимог сьогодення до сучасного спеціаліста, ознакою його освіченості є володіння іноземними мовами, та опанувати скарбнички інших мов може лише той, хто знає рідну мову, її красу й багатство.

Знаково, що нагородження переможців відбулося напередодні Дня Соборності та Свободи України, адже мова, як відомо, є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле – в націю. Крім того, державна мова – надійна основа розвитку країни, засіб репрезентації та возвеличення свого народу у світі.

Отож культивуймо українську мову, плекаймо й оберігаймо її!

Прес-служба БДМУ