Сторожинецький тріумф Тимошенко і Новоселицьке фіаско Гриценка

Сторожинецький тріумф Тимошенко і Новоселицьке фіаско Гриценка

29.05.2014, 19:08

ВВС Україна проаналізувала особливості регіональної підтримки першої п’ятірки учасників президентських виборів та визначила, підтримка яких саме областей призвела до успіху або поразки того чи іншого кандидата.

Петро Порошенко

  • Результат – 54,7%
  • Максимум: Львівська область – 69,9%
  • Мінімум: Луганська область – 33,2%

Лідер виборчих перегонів посів перше місце у всіх областях України. При цьому він переміг у 187 округах з 188, у яких проводилося голосування, – не підкорився йому лише Чугуївський округ на Харківщині, де його на 6% обійшов Михайло Добкін. У 106 округах за Петра Порошенка проголосували понад половина виборців, котрі прийшли на дільниці.

Найкращі результати пан Порошенко показав на Львівщині і Вінниччині – тут за нього проголосували понад дві третини виборців. Львівська область стала єдиною, яка кинула до його загальної скарбнички понад мільйон голосів виборців. Тут же розташований Пустомитівський округ – єдиний, де за Порошенка проголосували понад три чверті виборців.

Трохи до цього показника не дотягнули два міські округи Вінниці, яку часто називають вотчиною Порошенка – саме звідси він обирався до нинішнього парламенту.

"Петро Порошенко переміг у 187 округах з 188, у яких проводилося голосування"

Безсумнівною, хоча й менш переконливою була перемога Порошенка на півдні та сході України. Він не подолав 50% межі у жодному округу Донецької, Луганської, Харківської, Одеської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Характерно, що один з найнижчих результатів Порошенко показав на своїй "малій батьківщині" - у Арцизькому виборчому окрузі Одещини, до якого входить місце народження політика - Болград.

Результати Порошенка на південному сході можна розглядати і під іншим кутом. В абсолютних цифрах Дніпропетровська область дала йому 655 тисяч голосів виборців, і в абсолютних цифрах це третій показник після вже згаданої Львівщини і столиці, де за Порошенка проголосували майже 870 тисяч виборців.

Юлія Тимошенко

  • Результат – 12,8%
  • Максимум: Чернігівська область – 19,5%
  • Мінімум: Донецька область – 7,3%

Юлія Тимошенко фінішувала другою у 18 регіонах України, у п’яти областях півдня і сходу вона посіла третє місце, а на Луганщині, Харківщині і в закордонному виборчому окрузі взагалі показала четвертий результат.

Тимошенко

Менше 10% голосів виборців Тимошенко набрала майже у всіх областях південного сходу та в Києві

У Царичанці на Дніпропетровщині, Мелітополі на Запоріжжі та двох маріупольських округах пані Тимошенко фінішувала п’ятою, причому у всіх цих округах за винятком Царичанського, Тимошенко обійшли не лише "східні" кандидати Сергій Тігіпко та Михайло Добкін, але й Вадим Рабінович.

У жодному регіоні України Юлія Тимошенко не змогла перетнути символічний 20-відсотковий бар’єр. Менш як піввідсотка до цього показника не дотягнула Чернігівщина, півтора відсотки бракувало Чернівецькій області. У Сторожинці, що на Буковині, за Юлію Тимошенко проголосував найбільший відсоток учасників виборів – майже кожен четвертий місцевий виборець.

У восьми регіонах України Юлія Тимошенко набрала менше ніж 10% голосів. Серед цих регіонів – всі південно-східні області, крім Херсонщини, де лідерка "Батьківщини" набрала 11,5%, та, як не дивно, місто Київ, де Тимошенко та її політична сила перемагали на минулих президентських виборах-2010 та у парламентській кампанії.

Характерна риса електорату Тимошенко більшості центрально- та західноукраїнських регіонів: у округах обласних центрах за екс-главу уряду голосував помітно менший відсоток виборців, ніж у "провінційних" округах.

Слабкою втіхою для лідерки "Батьківщини" є те, що у всіх округах, в яких відкрилися виборчі дільниці, вона подолала п’ятивідсотковий бар’єр, який зараз застосовується у парламентських виборах.

Олег Ляшко

  • Результат – 8,3%
  • Максимум: Чернігівська область – 16,6%
  • Мінімум: Донецька область – 2,9%
Ляшко

У Сосниці на Чернігівщині Олег Ляшко обійшов Юлію Тимошенко

Якщо записати по шість областей України, у яких показали найкращі результати Олег Ляшко та Юлія Тимошенко, у чиїй політсилі він провів більшу частину своєї політичної кар’єри, то можна побачити дивну закономірність – ці списки відрізнятимуться лише в одній позиції – у "списку Ляшка" фігуруватиме Черкащина, однак буде відсутньою Буковина. Решта ж областей – Чернігівська, Волинська, Рівненська, Хмельницька і Кіровоградська – збігатимуться.

Отож, електоральним ядром пана Ляшка, як і лідерки "Батьківщини", є центрально- та західноукраїнські області. Справжньою вотчиною керівника Радикальної партії є Чернігівщина, а саме східна її частина – Ніжинський, Прилуцький та Сосницький виборчі округи. У останньому з них Ляшко набрав понад 21% голосів виборців і обійшов Юлію Тимошенко, у Прилуках та Ніжині до символічної позначки у 20% йому не вистачило буквально дещиці. Зрештою, саме з цієї місцевості Олег Ляшко обрався до чинного парламенту з результатом у понад 55% голосів виборців.

До свого активу Ляшко може записати і "срібло" у закордонному виборчому окрузі. Майже три тисячі з 6,7 тисяч голосів закордонних українців забезпечили Олегові Ляшку шість дільниць, розташованих в Італії та Іспанії.

"Слабкі місця" лідера Радикальної партії, як показують цифри, - це південь і схід України, а також Вінниччина, котра на цих виборах мала свого фаворита. Найнижчий результат Олег Ляшко показав у Арцизі на Одещині – тут за нього проголосувало трохи більше одного відсотка виборців.

Анатолій Гриценко

  • Результат – 5,5%
  • Максимум: Черкаська область – 9%
  • Мінімум: Одеська область – 2,9%

П’ятірка регіонів, де за Анатолія Гриценка проголосував найбільший відсоток виборців – Черкащина, Тернопільщина, Київ, Дніпропетровська та Чернігівська області – не дає можливості чітко сказати, у якій саме частині держави проживає "ядро" електорату екс-міністра оборони.

"Анатолій Гриценко переміг на дільницях у Демократичній Республіці Конго та в Ліберії, де розміщені українські військові контингенти"

Зрештою, список областей, де пан Гриценко показав найнижчий результат – Одеська, Чернівецька, Закарпатська, Вінницька та Миколаївська, – також не дає відповіді на питання про те, до мешканців якого регіону не вдалося достукатися лідеру "Громадянської платформи".

Понад десять відсотків виборців за нього проголосували у трьох округах – у Тернополі та на рідній для Гриценка Черкащині, у Городищі та Тальному.

У шести округах України Гриценко показав третій результат, пропустивши вперед лише визнаних фаворитів Петра Порошенка та Юлію Тимошенко. Характерно, що йдеться тут про обласні центри: вже згаданий Тернопіль, два округи в Вінниці та три у Львові.

Найслабші результати екс-міністр оборони показав у Арцизі на Одещині та Новоселиці на Буковині – тут він отримав менш ніж 2% голосів виборців.

Цікаво, що Гриценко виграв на двох дільницях закордонного виборчого округу – у Демократичній Республіці Конго та в Ліберії. У обох цих країнах базуються українські військові контингенти у складі місій ООН.

Сергій Тігіпко

  • Результат – 5,2%
  • Максимум: Донецька область – 19,8%
  • Мінімум: Івано-Франківська область – 0,6%

Структура електорату Сергія Тігіпка – гранично проста. У південно-східних регіонах він набрав більше, на решті території країни – менше. Розрив між найнижчим з південно-східних та найвищим з центрально-західних показників – рівно у два рази.

Тігіпко

Голоси з південно-східних регіонів складають понад дві третини від загальної кількості, відданих за Сергія Тігіпка

А тепер детальніше. Найнижчий результат з "базових" регіонів – 8,5% голосів виборців – пан Тігіпко показав на Харківщині. Це можна пояснити тим, що саме звідси походить кандидат, офіційно висунутий Партією регіонів. Зрештою, лише у цій області Добкіну вдалося випередити Тігіпка і посісти друге місце після Петра Порошенка.

Найбільший відсоток виборців – 28.3% – проголосував за Тігіпка у Арцизі на Одещині. Загалом позначку у 20% цей кандидат подолав у восьми округах, сконцентрованих у Одеській та Донецькій областях.

Загалом за Тігіпка проголосувало 12,4% виборців південного сходу. Голоси з південно-східних регіонів складають понад дві третини від загальної кількості голосів, відданих за цього кандидата.

Набільше на території "решти" України за Тігіпка проголосували на Полтавщині – 4,3% виборців. Цим результатом Тігіпко повинен завдячувати індустріальним Кременчуцькому та Глобинському округам області.

У інших областях центра та заходу подолати важливий в контексті дострокових парламентських виборів п’ятивідсотковий бар’єр Тігіпкові вдалося лише в чотирьох округах: у Коростені на Житомирщині, Шостці на Сумщині і Ріпках та Сосниці на Чернігівщині.

Очікувано провальними стали для Тігіпка результати у галицьких областях. У жодній з них в цілому йому не вдалося набрати бодай одного відсотка голосів виборців.

Втім, цікавою є "анатомія" голосування галичан за Тігіпка. Подолати одновідсотковий бар’єр йому вдалося у міських округах Львова, в Івано-Франківську, а також у Збаразькому окрузі Тернопільської області, на території якого розташована Почаївська лавра, що належить Московському патріархатові.

Всі дані – станом на ранок 28 травня, коли ЦВК опрацювала 99,06% отриманих протоколів.

Джерело: http://www.bbc.co.uk

1