На Сторожинеччині влада погрожує, шантажує і тисне на опозиційних депутатів

На Сторожинеччині влада погрожує, шантажує і тисне на опозиційних депутатів

28.07.2012, 05:17

Сьогодні на сесії Сторожинецької районної ради не було прийняте заздалегідь погоджене, заслухане і прийняте на засіданнях усіх без винятку постійних комісій райради звернення до Президента та Верховної Ради України  з  вимогою не допустити знищення єдиної державної мови – української.

Попри дотримання усіх вимог регламенту, оприлюднення тексту звернення за 20 днів до його розгляду в сесійній залі, обговорення у постійних комісіях та внесення пропонованих змін і доповнень, провладні депутати вчинили дії, подібні до дій парламенту при голосуванні за Закон про засади державної мовної політики. Під час остаточного розгляду питання на сесії вони запропонували інший, альтернативний текст звернення. Таким чином було порушено Закон про доступ до публічної інформації, регламент районної ради.

Аби уникнути цих порушень і не допустити прийняття неузгодженого тексту звернення, фракції «Батьківщина», «Фронт змін», «Наша Україна» та частина депутатів від Народної партії Литвина зробили заяву про порушення регламенту роботи районної ради, про залякування і тиск на депутатів від опозиційних політичних сил, попередили про те, що за умов продовження таких дій влади вони блокуватимуть роботу районної ради і покинули сесійну залу. Таким чином, звернення «до влади від влади» не було прийняте.

Повернувшись після завершення сесії до зали, куди на їхню вимогу повернувся і голова районної ради Петро Брижак, депутати висловили до нього як керівника районного місцевого самоврядування вимогу про захист кожного депутата. Йому назвали прізвища і посади колег, на яких тиснуть – і прізвища й посади тих представників влади, хто дозволяє собі погрози, тиск і шантаж. Опозиціонери підтвердили свій намір блокувати роботу сесії за умови продовження тиску і навіть намір висловити недовіру голові райради, якщо він не відгукнеться на вимоги припинити тиск на опозицію. Також депутати від Об’єднаної опозиції вимагали зустрічі з головою обласної державної адміністрації. Голова райради Петро Брижак пообіцяв при найближчій зустрічі з головою ОДА передати йому цю інформацію.

Депутати Сторожинецької районної ради заявляють про тиск на їхніх колег

 Сьогодні на сесії Сторожинецької районної ради депутати від Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина» заявили про тиск на їхніх колег. Заяву оприлюднив депутат від фракції «Батьківщина» Ярослав Бартош.

 Йдеться насамперед про тиск на депутата від ВО «Батьківщина» Регіну Калуські, яка була обрана по мажоритарному округу села Стара Красношора, де компактно проживає польська етнічна громада. Наразі керівництво РДА примушує пані Калуську до виходу з партії  «ВО «Батьківщина» та з фракції «Батьківщина» у районній раді.

 Завдяки активній громадській діяльності і беззаперечному авторитетові пані Регіни Калуські громада села Стара Красношора підтримує тісні зв’язки з Лодзьким воєводством Польщі. За сприяння депутатів воєводства село отримало інвестицію розміром понад 200 тис. грн. на капітальний ремонт школи, у вересні польські колеги мають намір доставити сюди пожежну машину, а також готові інвестувати ще близько 250  тис. грн. у добудову школи.

 Регіна Калуські, задля збереження чесності перед своїми виборцями, знайшла інший вихід з ситуації, створеної владою. Пані Калуські збирається пожертвувати депутатським мандатом і скласти свої депутатські повноваження взагалі.

 Нахабний і безсоромний тиск влади на діячів та прихильників опозиції чиниться і на підприємців, і на працівників бюджетної сфери, заявляють сторожинецькі депутати від Об’єднаної опозиції і вимагають припинити такі дії. У разі невиконання цих вимог вони блокуватимуть роботу сесії райради і планують висловити недовіру голові районної ради.

  Прес-центр регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина»

1