Ставки, центр у Банченах, санаторій 'Брусниця' і газ для Борисова, - депутати облради  завершили свою сесію

Ставки, центр у Банченах, санаторій "Брусниця" і газ для Борисова, - депутати облради завершили свою сесію

21.03.2012, 12:55

Депутати 9 сесію розпочали ще у п'ятницю, а закінчили у вівторок, 20 березня.

 Серед питань порядку денного, як завжди, знайшлось 2-3 пункти, які викликали жваве обговорення. По-перше, в області існує майже півтори тисячі ставків, де розводять рибу та відпочивають. Та біда в тому, що багато водойм зарибнили незаконно, адже ті ставки технічні і у час повеней призначені акумулювати опади.

- Усі люди прекрасно пам’ятають 2008 та 2010 роки, коли були паводки, і от у 2010 році було зірвано 16 гребель, прорвано ставків, коли йшли паводки. Великі збитки завдані присадибним ділянкам, тому це питання досить гостре нині, - підкреслив Олександр Тонієвич, заступник начальника Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів.

Суперечки у цьому питанні виникли тому, що за припущенням губернатора, у залі знаходиться половина власників водойм. Депутати все-таки прийняли Тимчасовий порядок надання в оренду землі зі ставками та спорудами, і це допоможе врегулювати ситуацію, коли доведеться скидати воду, але зберегти рибу.

Погодились обранці і на створення Всеукраїнського центру для дітей з особливими потребами "Віра, Надія, Любов" при Свято-Вознесенському монастирі у селі Банчени.

Значно важче було відстояти депутатові Шкробанцю реорганізацію лікарні у селі Брусниця у бальнеологічний санаторій.

- Якщо це буде підприємство, то наш санаторій "Брусниця" укладатиме угоди і продавати свої путівки Фонду соцстрахування, чорнобильцям, можна буде залучати додаткові кошти для організації лікування, - пояснив Ігор Шкробанець, начальник ГУ охорони здоров’я облдержадміністрації.

Додаткові кошти область уже залучила по іншій лінії - 16 мільйонів гривень від підприємства "Укргазвидобування" надійшло у 2011 році. Зокрема, це й проведення другої гілки газопроводу до Чернівців.

- Якщо пригадаєте, коли не було другої гілки, у нас постійно, коли зима - в багатьох районах міста Чернівці не було тиску газу. У цьому році - жодного нарікання, - зауважив Михайло Папієв, голова облдержадміністрації.

Директор підприємства, яке є дочірною компанією НАК "Нафтогаз України", Юрій Борисов. За чутками, саме з ним пов'язують заплановані конфлікти у міській раді, перевибори та курування областю. Пан Борисов забажав видобувати газ на Петровецькій площі у Вижницькому районі. Та опозиції не сподобалось, що для "Укргазвидобування" відсутні будь-які соціальні навантаження, а відтак, бюджет області від цього нічого не отримає. Вони голосували "проти".

- Чи розплачуємось зараз своїми надрами за те, що було зроблено в області: і другий газогін, і шкільні автобуси, це нам надавалось як манна небесна, а тепер ми розплачуємось, тоді, якщо це умова була, то скажіть, які це умови і що ще ми маємо віддати, аби край процвітав, - запитав Максим Бурбак, депутат обланої ради.

Губернатора це неабияк розсердило, що обіцяне питання не пройшло. За його словами, таким інвесторам треба руки цілувати і свій газ зайвим не буде. Він відкрито заявив: переносимо питання на наступний раз, коли прийде більше "регіоналів", тоді це питання пройде без проблем.

Джерело: citi.cv.ua

Відбулося друге пленарне засідання 9-ї сесії обласної ради
Вівторок, 20 березня 2012, 16:27
Відбулося друге пленарне засідання 9-ї сесії обласної ради. Цього разу депутати вирішували господарські питання, що накопичилися за останні місяці. Пристрастей, які вирували у п"ятницю під час обрання голови облради, сьогодні майже не було. Крайові парламентарі досить швидко ухвалювали рішення, серйозні ж дебати розгорталися лише під час розгляду окремих питань порядку денного.


Друге пленарне засідання відкрив вже новообраний голова обласної ради Михайло Гайнічеру. Примітно, що продовження сесії на початку цього тижня не входило до планів декількох десятків депутатів. Після реєстрації виявилося, що в сесійній залі присутні лише 76 місцевих парламентарів. Після вступного слова головуючого та реплік окремих депутатів, рада приступила до розгляду порядку денного. Доповідачі виступали з місця, не особливо бажаючи обтяжуючи себе промовами з трибуни. Першу серйозну дискусію спричинив розгляд проекту рішень Про надання в оренду земельних ділянок з розташованими на них водними об"єктами та гідроспорудами. Чи не найгостріше реагував на запропонований варіант депутат від партії Регіонів Микола Харабара. За його словами, - в області необхідно навести лад із ставками. Адже, дві стихії 2008 і 2010 років показали, що в краї відсутня елементарна інвентиризація водних об"єктів. Депутат запропонував відправити проект на доопрацювання, а також визначити відповідальних у даній сфері роботи.

Микола Харабара, депутат обласної ради: "Провести в області повністюінвентаризацію існуючих водних споруд, які в нас є на сьогодні. І вже потім визначитися, які повинні нести навантаження , як гідроспоруди, а які для вирощування риби та інших потреб населення".

Опозиціонери висловилися, що так проблеми не вирішуються. Спочатку треба було вийти до депутатів і обдумати правильне рішення. До того ж, як запевнив Максим Бурбак, ставки давно хаотично надавалися в оренду приватним підприємцям. Навіть ті, що є гідротехнічними спорудами та захищають місто від повеней.

Серед іншого, буковинські обранці заслухали програму реалізації держполітики у сфері сім"ї, молоді та спорту. Лунали пропозиції і щодо розміщення у розважальних закладах інформаційних плакатів щодо негативу наркоманії, алкоголізму, а також наслідків ВІЛ/СНІДу.

Однак пропозицію, рада так і не ухвалила. Загалом депутати буковинського парламенту розглянули питання різноманітного характеру. Це і затвердження схеми планування території області, і створення комунальної установи "Всеукраїнський центр для дітей та осіб з особливими потребами "Віра, надія, любов" та ряд інших не менш важливих питань порядку денного. Знайти ж додаткові кошти для проведення 5-го ювілейного фестивалю "Обнова - Фест" обласна рада так і не спромоглася.

Олександр Коркоіл. Телеканал «Чернівці».

Джерело: mtrk.com.ua