Стараннями Бурбака чернівецький аеропорт отримав статус одного з кращих в Україні

Стараннями Бурбака чернівецький аеропорт отримав статус одного з кращих в Україні

01.11.2018, 00:27

Чернівецькі авіадиспетчери почали використовувати світлосигнальне обладнання вогнів високої інтенсивності, яке Аеропорт "Чернівці" нещодавно увів в експлуатацію.

Світлосигнальна система забезпечує точний захід на посадку за першою категорією ICAO. Це дозволить зменшити кількість затримок та відмін авіарейсів через низьку видимість на аеродромі у складних погодних умовах. Один із двох пультів керування системою встановлено на аеродромній диспетчерській вишці Украероруху, яка розташовується на аеродромі «Чернівці». Саме авіадиспетчери визначають потребу у використанні вогнів з огляду на метеоумови та час доби.

– Украерорух підтримує розвиток регіональних аеропортів у межах своєї компетенції. Ми бачимо значний потенціал до збільшення обсягу внутрішніх польотів і прагнемо вдосконалювати професійний діалог. Приємно відзначити, що аеропорт «Чернівці» під керівництвом Бориса Морського, якого ми добре знаємо за роки спільної роботи в Украерорусі, за три роки досяг помітних успіхів, – сказав директор Украероруху Дмитро БАБЕЙЧУК.

Приємно бачити результати тривалої і наполегливої боротьби за Чернівецький аеропорт. Свого часу за це чимало звинувачень отримав. Цього року аеропорт отримав статус одного з кращих в Україні. А тепер ще один результат численних нарад з міським головою Олексієм Каспруком та директором Украероруху Дмитром Бабейчуком. Аеропорт обладнаний і почав використовувати світлосигнальне обладнання вогнів високої інтенсивності, що забезпечує точний захід на посадку за першою категорією ICAO. Далі буде... - пообіцяв народний депутат України Максим Бурбак

Борис МОРСЬКИЙ, директор Міжнародного аеропорту «Чернівці» імені Леоніда Каденюка:

– За три роки аеропорт показав, що він має свого пасажира, ставши лідером серед українських летовищ за приростом пасажиропотоку. За належних умов ми зможемо обслужити 500 тисяч пасажирів на рік. Цьому сприятиме нова світлосигнальна система аеропорту, необхідна для безпечної посадки літаків у складних погодних умовах. У такому випадку вона – єдиний орієнтир для пілота. Раніше, зі старою системою, яка відпрацювала у нас двадцять років, літаки не мали змоги сідати в умовах погіршеної видимості. Нова ж система простоювала в Чернівцях із 2012 року, а кошти, щоб завершити введення її в експлуатацію, виділили із бюджету міста торік. Ми організували всі необхідні заходи, виконали технічну експертизу, подали в Державіаслужбу України повний пакет доказової документації, і як результат – отримали на систему посвідчення придатності до експлуатації. 

Наші чеські партнери – представники компанії-виробника «Транскон» – іще навесні провели навчання для фахівців, які використовують і обслуговують це обладнання, і видали їм відповідні сертифікати.

Слід зауважити, що в цьому процесі важливу роль відіграла ефективна взаємодія з Украерорухом. Підприємство пішло нам назустріч, здійснивши позапланову льотну перевірку системи з використанням літака-лабораторії авіакомпанії «Украерорух». Акт про результати обльоту увійшов до пакета документів для сертифікації. Крім того, фахівці служби аеронавігаційної інформації України (структурного підрозділу Украероруху – прим.) забезпечили офіційну публікацію повідомлення про запуск системи для зацікавлених користувачів у всьому світі. Це дозволило нам почати експлуатацію обладнання раніше, ніж було заплановано.

Довідка. До світлосигнальної системи аеродрому входять вогні наближення, горизонту, вхідні обмежувальні, зони приземлення, посадкові та вогні руліжних доріжок. Вони різні за кольором – прозорі, зелено-червоні, жовті й сині. За стандартами ІСАО, автоматизація контролю всіх елементів світлосигнальної системи підвищує її надійність. 

1