Спроба ліквідувати Київський патріархат провалилася, - Філарет

Спроба ліквідувати Київський патріархат провалилася, - Філарет

22.05.2012, 19:04

Патріарх УПЦ КП Філарет вважає, що в Україні незалежна автокефальна Церква з’явиться тоді, коли українська держава зміцніє та стане сильною. Тому православне духовенство повинно докладати зусилля, аби це сталося якомога скоріше.  патріарха Філарета, який перебував на Буковині, також запитали про стосунки очолюваної ним УПЦ Київського патріархату з центральною владою, в тому числі його особисті стосунки з Президентом України.

 "Під впливом Московського патріарха РПЦ, який благословляв нову владу, спочатку справді був намір, як казав патріарх Кирило,  "преодолеть раскол в Украине". Що це значить в розумінні Московського патріарха? Це значить об'єднати Київський патріархат з московським і підпорядкувати все Москві. Такий намір був. Яким методом цього мали досягти? За допомогою влади. І влада на початку почала робити все для того, щоб перетягувати парафії і храми Київського патріархату в Московський.

Але церква повстала, повстали громадяни, громадські організації, політичні партії, втрутився світ, Америка, Європа. Тому спроба ліквідувати Київський патріархат провалилася. І зараз ми маємо нормальні стосунки з президентом, нормальні. Нормальні стосунки з місцевою владою. В тому числі на Буковині. І не тільки на Буковині. Є у нас області, де у нас складні стосунки між владою і Київським патріархатом. Але ми сподіваємося, що і це подолаємо.

Тому яка б влада в Україні не була, хто б не був президентом, а Київський патріархат знищити вже неможливо. Навіть якщо виникне війна, то й війна його не знищить. Настільки він зміцнів і став душею українського народу. Якщо ви хочете побачити справжнього українця, то запитайте як він ставиться до Київського патріархату. Якщо позитивно, то це українець, а якщо негативно, то це - не українець. Тому ми впевнені, що Київський патріархат є і буде. І що в Україні буде одна православна церква.

 Ми намагаємося створити одну православну церкву в Україні. Як це зробити? Я бачу шлях через взаєморозуміння, через любов, через утвердження української держави. Утвердження української держави – це умова для створення однієї православної церкви. Тому що ніяка православна держава не може довго існувати, якщо не має єдиної духовної основи, тобто церкви. Тому всі держави, які виникли після розпаду Османської імперії, це - Греція, Болгарія, Сербія, Румунія, утворили свої держави разом з утворенням незалежних автокефальних церков.

Тому і Україна буде мати свою автокефальну, помісну церкву тільки тоді, коли буде сильна українська держава. Тому нам треба утверджувати свою незалежну державу: буде держава – буде церква. А держава буде незалежною також тільки тоді, коли буде незалежна церква.

Ось чому Москва бореться за те, щоб підпорядкувати українську церкву собі. Щоб Україна не була незалежною державою. Добре при цьому розуміючи, що якщо не буде незалежної церкви, то не буде тоді й незалежної держави. Бо тоді вона легко підпорядкує її собі.

А оскільки вони не можуть володіти сьогодні всією церквою українською, то вони її розділили. Надавши статус самостійної і незалежної в управлінні. Але з обранням нового патріарха й цього хочуть її позбавити. Забрати в української церкви самостійність і незалежність в управлінні навіть у складі Московського патріархату. Така зараз ситуація. Тоді, коли в Україні буде одна православна церква, тоді і на Буковині буде одна православна церква".

Джерело: РІСУ

1