Справу про карти, на яких  Чернівецьку область зображено у складі 'Великої Румунії', СБУ розслідує як зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України

Справу про карти, на яких Чернівецьку область зображено у складі "Великої Румунії", СБУ розслідує як зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України

16.01.2019, 19:50

Управління СБУ в Чернівецькій області зафіксувало випадки зазіхання на територіальну цілісність України.

Про це на брифінгу у Чернівцях повідомив начальник УСБУ в Чернівецькій області Руслан Сторожук.

Зокрема, заборонили в'їзд 18 іноземцям, це 4 румуни, 2 молдовани, 8 росіян та громадяни інших країн.

За розповсюдження матеріалів уніоністського змісту заборонено в'їзд громадянам Румунії Віорелу Патріке та Владу Кубрякову. 

Ще 50 громадян вислано за межі області. Зокрема, 26 громадян Молдови, 9 громадян РФ, 3 громадянина Румунії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівецькій області держслужбовців звільняють через подвійне громадянство: судове рішення по справі колишнього директора держархіву очікують 18.01.2019 (ВІДЕО)

 Триває розслідування випадку із розповсюдженням ГО «Центру румунської культури ім. Євдоксія Гурмузакі» міста Чернівці  карт-плакатів, де Чернівецьку область зображено у складі Великої Румунії, а також літератури відповідного змісту. Зокрема, за ч. 1 ст.110 Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. 

"По даному випадку, після завершення досудового розслідування, інформацію ще буде оприлюднено" - повідомив Руслан Сторожук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях СБУ проводить обшуки в організації, яка закликала до створення «Великої Румунії»

Нагадаємо, 11 червня 2018 року працівники Служби безпеки України проводили у Чернівцях слідчі дії в громадській організації, представники якої поширювали матеріали, що можуть містити заклики до порушення територіальної цілісності нашої держави.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України, перевіряються дані щодо представників організації, які під час публічного заходу в обласному центрі демонстрували картографічні зображення території Чернівецької області у складі так званої «Великої Румунії».

Співробітники СБ України встановили, що надруковані карти виготовлені для пропаганди «святкування» на території України 100-річчя створення «Великої Румунії».

Центр румунської культури запрацював у Чернівцях на вулиці Кобилянської у 2015 році.  

1