Справам Труба: підтвердження канадськими експертами ідентичності голосу ексдиректор ДБР на записі доводить політичний характер переслідування Порошенка, - адвокат

Справам Труба: підтвердження канадськими експертами ідентичності голосу ексдиректор ДБР на записі доводить політичний характер переслідування Порошенка, - адвокат

23.01.2020, 18:41

Журналісти "WATCHDOGS.Розслідування" отримали неспростовні докази справжності плівок, на яких фігурує ексдиректор ДБР Роман Труба, замовивши експертизу за кордоном.

Отже, все по порядку. 

"Плівки Труби" підірвали інформаційний простір кілька місяців тому. Директор Державного бюро розслідувань на тих записах наговорив на кілька кримінальних справ. Він роздавав вказівки, які не мав права роздавати, доповідав про хід розслідувань людям, яким не мав право доповідати. Але і досі залишалося одне велике питання - чи справжні ці записи?

"Вони були опубліковані в анонімному телеграм-каналі, достовірність джерела перевірити неможливо. І тому ми, як добросовісні журналісти довгий час змушені були користуватися формулюванням "голос, схожий на голос директора ДБР". Хоч як би це не було незграбно, але то було юридично правильно", - говорить журналіст-розслідувач Ілля Лукаш.

"Какие ваши доказательства?" - це ж класична відмазка. Але тепер нарешті ці докази у нас є. Нам вдалося отримати юридично значуще підтвердження справжності записів, опублікованих телеграм-каналом "Трубу прорвало", - наголошує теж журналіст-розслідувач В'ячеслав Касім.

Коли Роман Труба звітував перед журналістами 9-го жовтня 2019 року, він не знав, що запис саме цього брифінгу стане джерелом даних для біометричного аналізу голосу директора ДБР. До скандалу із "прослушкою" залишалося більше місяця.

Телеграм-канал "Трубу прорвало" був створений 19 листопада. Невідомі автори опублікували перші десять файлів із записами розмов із кабінету Труби. Згодом, протягом грудня-січня публікації продовжилися. Усього на сьогодні оприлюднено двадцять файлів. Деякі розмови лише за своїм змістом тягнуть на реальний вирок. Наприклад, сакраментальний дзвінок якомусь "Андрію Йосиповичу" - імовірно, Богдану.

17 липня Роман Труба зателефонував імовірно Андрію Богдану"Андрій Йосипович, я тобі обіцяю, що я всьо зроблю! Дивись, щоб ти зрозумів: у мене, 25 слідчих, бл**ь, я не можу з ними всю країну перевернути. Але ця справа для нас пріоритетна!"

Що тут такого? Директор ДБР не має права розповідати про хід розслідувань Бюро нікому, навіть Богдану. А вже обіцяти комусь, що певну справу буде розслідувано як треба, - то чистий злочин. І сам Роман Труба, фаховий юрист, прекрасно це знав. Тому він ніколи так і не визнав напряму, що голос на записах належить саме йому.

Вимога фоноскопічної експертизи - правомірна, суспільство повинно знати, чий голос на плівці. Тому журналісти "Прямого" вирішили таку експертизу провести. І навіть дещо більше! Звичайну фоноскопічну експертизу могли б зробити, наприклад, у Київському інституті судових експертиз. Але хто повірить українським експертам, якщо справа політична? Тож, наша редакція відшукала експерта-криміналіста аж у Канаді.

"У мене було багато різних справ у Центрі криміналістичних досліджень, але я продовжував те, з чого починав - дослідження з голосової ідентифікації. Я працював з усіма типами магнітних записів - аудіо, відео, усі варіанти. Але я завжди був зосереджений саме на ідентифікації голосу", - розповів експерт з голосового аналізу Штеван Паушак.

Доктор Штеван Паушак - один із провідних фахівців із біометричної ідентифікації голосу в Канаді. Понад двадцять років він пропрацював у Центрі криміналістичних досліджень Торонто, це один із найбільших інститутів такого типу у Північній Америці. Сьогодні Штеван Паушак очолює власну криміналістичну компанію, і має понад сорок років досвіду. Він неодноразово брався за аналіз плівок, що мали політичне значення, тому чудово розуміє ступінь відповідальності. Паушак двічі проаналізував файли, опубліковані каналом "Трубу прорвало". Перший етап - звичайна спектрографія. Її могли би зробити і в Україні. Але канадський експерт має доступ і до набагато кращих технологій - він провів біометричну ідентифікацію голосу.

"Голос схожий на почерк, так? Він такий саме індивідувальний. Але штука у тому, що коли ви спробуєте оцифрувати почерк людини, і оцифрувати її голос, для голосу вам потрібно у тисячу разів більше комп’ютерного часу, ніж для почерку", - наголошує експерт.

Якщо коротко, "фоноскопічна експертиза" - дуже людинозалежна. Двоє експертів на підставі одного й того ж набору даних можуть прийти до різних висновків, тому що в кінцевому результаті голос аналізує людина.

"Біометрична ідентифікація" - надійніша. Багато років це була секретна технологія, її мали тільки розвідки - Сполучених Штатів, Канади, Великої Британії. Для біометричної ідентифікації голосу Романа Труби було використано вже відомий вам запис брифінгу директора ДБР від 9 жовтня. Його порівняли із записами нібито "прослушки".

Точна ідентифікація голосу надзвичайно важлива. Голоси на записах говорять, що Державне бюро розслідувань може відкрити і закрити будь-яке кримінальне провадження за вказівкою із Офісу Президента. Мова не про мораль, мова про злочин!

"Це означає, що голова ДБР не є незалежним, не проводить розслідування, а він є маріонеткою, політичною фігурою, яка узгоджує всі дії поза своїми повноваженнями, видає право прийняття рішень людям, які цього не можуть робити фактично, це означає фактично, що нівелюється взагалі мета досудового розслідування", - зазначає адвокатка Тетяна Козаченко.

Результатів роботи канадського експерта Штевана Паушака чекали понад місяць, і воно було того варте.

"Імовірність дуже висока. Надзвичайно висока, я б сказав. Гадаю, у мене було дуже небагато справ, де б співпадіння було би настільки ж надійним, як у цій. Головним чином це тому, що у вас є дуже багато зразків його голосу", - резюмував експерт з голосового аналізу.

Із усього масиву записів для аналізу було обрано п’ять файлів. Пояснюємо, що тут до чого: найважливіший показник біометричної ідентифікації - коефіцієнт імовірності, співвідношення схожих і несхожих рис. Якщо цей коефіцієнт більше ста, ідентифікація успішна. Ви можете бачити, - у файлах Труби ці коефіцієнти не просто більші від сотні, деякі більші на порядок: шістсот, шість з половиною тисяч, сім тисяч.

Висновок експерта: на цих записах голос Романа Труби. І жодних обмовок!

Повідомимо, що повноваження директора Державного бюро розслідувань Романа Труби достроково припиняться в момент вступу в силу закону про реформу ДБР, прийнятого 3 грудня Верховною Радою. Так, парламент проголосував у другому читанні за президентський законопроєкт, що передбачає дочасне припинення повноважень голови Державного бюро розслідувань Романа Труби та його заступників.

Згідно із законом, очільник бюро самостійно буде здійснювати керівництво органом, не розділяючи повноваження із заступниками, як це визначав закон.

Статті про проведення конкурсу на заступників керівника ДБР виключаються, натомість директор ДБР отримує повноваження особисто призначати і звільняти своїх заступників.

Також у документі виключається участь прем’єр-міністра у призначенні директора ДБР. Директор ДБР призначається на посаду президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу.

Крім того, 3 грудня, у день голосування за законопроєкт про перезавантаження ДБР, посипалася свіжа порція компроматів.

Новий "злив" інформації складається з трьох частин.

У першій звучать голоси, схожі на голоси директора ДБР Романа Труби та керівника патронатної служби ДБР Олександра Удовиченка.

Співрозмовники обговорюють можливість закриття кримінальної справи, яка заважає олігарху Ігорю Коломойському. Нібито напередодні Удовиченку з цим питанням дзвонив глава Офіса президента Андрій Богдан.

У другій частині компроматів йдеться про ймовірне втручання керівника НАБУ Артема Ситника в американські вибори у 2016 році.

У дописі на Телеграм-каналі стверджується, що 13 вересня 2019 року Труба заслухав хід справи щодо Ситника, після цього до кабінету зайшов вищезгаданий Олександр Удовиченко.

У цей момент чоловік із голосом, схожим на Трубу, нібито розмовляв по телефону з Андрієм Богданом і сказав йому: "Ти знаєш, я не підведу, все, що я обіцяв – у нас так і йде".

У третьому епізоді йдеться про розслідування щодо Порошенка. Стверджується, що на аудіозаписі Труба розмовляє з керівником управління організації досудових розслідувань Бюро Олегом Корецьким.

Співрозмовник, схожий на Трубу, обурюється, що ймовірний Корецький допитує Порошенка не по тій справі.

В останньому на 3 грудня дописі автори телеграм-каналу анонсують нову порцію компроматів та передають "особливий привіт Арсену Авакову, який просить Трубу не розслідувати порушення його підлеглих, які фабрикують цілий ряд резонансних справ". Та обіцяють: далі буде.

Таким чином, після відсторонення Романа Труби, тимчасово виконуючим обов’язки директора Державного бюро розслідувань призначили депутата від "Слуги народу" Ірину Венедиктову.

Следователи должны учесть заключение канадских экспертов относительно идентичности голоса экс-директора Государственного бюро расследований Романа Трубы на записях, сделанных в его кабинете, и объективно расследовать уголовные производства, касающееся должностных преступлений Трубы, отмечает адвокат пятого президента Украины Петра Порошенко Игорь Головань.

На пресс-конференции в четверг в агентстве "Интерфакс-Украина" Головань рассказал о публикации результатов журналистского расследования с исследованием "пленок Трубы".

"Экспертиза… по идентификации голосов, изучении аудио- и видеозаписей… установила, что на опубликованных в сети записях "Трубу прорвало" говорит сам господин Труба… На обнародованных аудио лица договаривались об организации политических преследований и привлечении заведомо невиновных к уголовной ответственности, организации преследовании пятого президента Украины Петра Порошенко…точно установлено, что звучит голос Трубы", - сказал адвокат.

По его словам, канадские эксперты использовали новейшие биометрические методики исследования, что дает очень высокую степень вероятности заключения, практически категорическое утверждение идентичности голоса.

Адвокат отметил, что заключение экспертов должно быть учтено следователем в уголовных производствах, касающихся незаконных действий Трубы, а генеральному прокурору Руслану Рябошапке следует определить, какой орган займется расследованием, чтобы оно было объективным и незаангажированным.

Головань подчеркнул: "Это экспертное исследование затруднит жизнь тем представителям правоохранительных органов и власти, которые саботируют расследование фактов незаконного преследования пятого президента".

Адвокат напомнил, что защита Порошенко обращалась в суд, чтобы добиться регистрации соответствующих уголовных производств.

"На сегодняшний день зарегистрирован целый ряд уголовных производств. Во исполнение решения суда НАБУ зарегистрировало производство по ч.2 ст.369 Уголовного кодекса (незаконное влияние экс-директора ГБР на следователей), по заявлению народного депутата Гончаренко Генпрокуратура зарегистрировала уголовные производства по ст.343 и ст.387 УК (вмешательство в деятельность сотрудников правоохранительных органов и разглашение данных досудебного расследования). Буквально вчера мы получили ответ от Офиса генпрокурора о регистрации уголовного производства по ст.372 УК (привлечение заведомо невиновного к уголовной ответственности, объединенное с искусственным созданием доказательств обвинения)", - подытожил адвокат.

В свою очередь народный депутат Украины (фракция "Евросолидарность") Виктория Сюмар добавила, что если эксперты подтвердят идентичность голоса заместителя главы Офиса президента Андрея Смирнова на пленках "Трубу прорвало", то он должен быть отстранен от выполнения обязанностей.

"На пленках есть голос, который, я думаю, будет идентифицирован. Сейчас, по крайней мере, он очень похож на голос заместителя руководителя Офиса президента Андрея Смирнова. Если он там есть, думаю, результаты экспертизы должны быть быстро по этому поводу, и если они подтвердят, что это его голос, то, мы убеждены, что он должен быть отстранен", - сказала Сюмар.

Депутат подчеркнула, что должно быть проведено расследование относительно вмешательства должностных лиц Офиса президента в деятельность ГБР.

Нагадаємо, що Генеральна прокуратура України відкрила справу проти ексглави Державного бюро розслідувань Романа Труби.

Також у мережі з'явився аудіозапис розмови ексдиректора ДБР Романа Труби з його "правою рукою" Ігорем Щербиною, який отримує від свого шефа відповіді на тестові завдання конкурсного відбору на посаду слідчих Держбюро розслідувань для трьох своїх людей.

Крім того, були опубліковані аудіозаписи розмови ексголови ДБР Романа Труби з начальником другого відділу Першого управління досудових розслідувань Максимом Резніченком, який звітує про зустрічі з людьми з "орбіти Коломойського" по справі Центренерго.

Нові "плівки Труби": з'явився аудіозапис розмови голови ДБР зі слідчим, який анонсує обшуки у Гонтаревої.

Раніше в інтернеті з'явився аудіозапис, на якому чутно, як глава Державного бюро розслідувань Роман Труба "радиться" з главою офісу президента Андрієм Богданом щодо наступного виклику до ДБР п'ятого президента України Петра Порошенка.

Також раніше в мережі оприлюднили аудіозапис, де очільнику Державного бюро розслідувань (ДБР) Роману Трубі радять не перейматися "справами Майдану".

Джерело: https://prm.ua/ 

1