Справа Тимошенко у сприйнятті громадян України чим далі тим більше стає політичною і може підсилювати регіональний розкол

Справа Тимошенко у сприйнятті громадян України чим далі тим більше стає політичною і може підсилювати регіональний розкол

16.11.2011, 14:28

Соціологічна група «Рейтинг» продовжує досліджувати настрої громадян навколо справи Тимошенко (перші результати були представлені наприкінці вересня 2011).

  • Через місяць після виголошення вироку більшість українців продовжують визнавати вину Ю.Тимошенко у «газовій справі», але при цьому вважають цю справу більше політичною і наполягають, що місце екс-прем’єра на свободі.
  • Думки щодо того чи повинна екс-прем’єр мати право участі у виборах-2012 і чи є коментарі європолітиків втручанням у справи України – розділилися майже порівну.
  • Динаміка вказує на те, що справа Тимошенко з економічної чи антикорупційної площини переходить чітко в ідеологічну.
  • На думку більшості, останнє рішення у цій справі саме за Президентом, а не за судами чи прокуратурою.

Як і місяць тому, респонденти  вважають Ю.Тимошенко швидше винною (44%) у перевищенні влади або службових повноважень під час підписання газових угод 2009 року з Росією, ніж невинною (36%). Кожен п’ятий не визначився з цього питання.

Разом з тим, лише чверть (24%) респондентів підтримують вирок у справі Тимошенко по газових угодах 2009 року у вигляді позбавлення волі. Більшість (52%) – наполягає на пом’якшенні або скасуванні вироку. Так, 12% опитаних підтримують умовний вирок або амністію після рішення суду про позбавлення  волі, 21% опитаних вважають, що потрібно визнати, що газові угоди 2009 року не вигідні для України, але кримінальну відповідальність з Тимошенко потрібно зняти, ще 18% – зняти усі обвинувачення з екс-прем’єра.  22% опитаних не визначились з даного питання.

Як і місяць тому, лише близько чверті (27%) вважають, що кримінальна справа проти Ю.Тимошенко це скоріше дотримання законності, натомість більшість (54%) вважає, що це політичні переслідування. Ще 19% не визначились з даного питання.

Понад половина (51%) опитаних вважають політичними переслідуваннями і нову кримінальну справу проти Ю.Тимошенко, порушену за перекладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України. І лише 28% вважають, що ця нова справа є скоріше дотриманням законності.

Таким чином, справа Тимошенко у сприйнятті громадян України чим далі тим більше стає політичною і може підсилювати регіональний розкол. На це вказує, зокрема, регіональна динаміка. Лише на Донбасі та Півдні кількість людей, які вважають Тимошенко винною, зросла. У решті регіонів, у т.ч. і на Сході, – зменшилась і відповідно зросла кількість опитаних, які не визнають вини екс-прем’єра. Лише на Донбасі кількість тих, які підтримують позбавлення волі Тимошенко перевищує кількість тих, як наполягають на пом’якшенні або скасуванні вироку. В решті регіонів – навпаки. Думка про політичні переслідування домінує в усіх регіонах, окрім Донбасу.

Думки щодо того чи повинна Ю.Тимошенко отримати право приймати участь у парламентських виборах 2012 року розділилися майже порівну: 42% вважають, що повинна і 40% – ні. 18% – не визначились з цього питання.

На Заході, Півночі та в Центрі більше згодні з тим, що екс-прем’єр повинна брати участі у наступних виборах, на Сході, Півночі та Донбасі – що не повинна.

Право на участь Ю.Тимошенко у наступних виборах підтримує 100% прихильників Батьківщини, близько 60% прихильників Свободи, Громадянської позиції, Фронту змін, понад половина прихильників партії УДАР, третина «проти всіх» та «невизначених» і лише 9% прихильників Партії регіонів.

Більшість опитаних (41%) вважають, що остаточне рішення у справі Ю.Тимошенко (вийде вона на свободу чи ні) залежить лише від Президента В.Януковича.

Значно менше опитаних вважають, що остаточне рішення у справі Ю.Тимошенко залежить від судів (19%) та Генеральної прокуратури (10%). Ще менше – від Верховної Ради (5%) та Служби Безпеки України (3%).

2% - вважають, що це не залежить ні від кого з названих, 16% – не визначились з цього питання.

Лише мешканці Донбасу та прихильники Партії регіонів вважають, що остаточне рішення у справі Ю.Тимошенко залежить більше від судів, решта опитаних вважають, що воно залежить більше від Президента.

Більшість опитаних (46%) вважають, що після зміни влади в країні так само будуть порушуватися кримінальні справи проти представників теперішньої влади. Не згодні з цим лише третина. Ще 21% - не визначились з даного питання.

Цікаво, що в те, що після зміни влади в країні так само будуть порушуватися кримінальні справи проти представників теперішньої влади найменше вірять прихильники Партії регіонів та Батьківщини, а найбільше – Свободи, Громадянської позиції та УДАРу.

40% опитаних вважають, що коментування політиками Європейського союзу вироку у справі Ю.Тимошенко не є втручанням у внутрішні справи України. Трохи менше (36%) вважають це втручанням у справи України. Чверть не змогли відповісти на це питання.

При цьому 40% позитивно ставляться до того, що політики Європейського союзу коментують вирок у справі Ю.Тимошенко і 31% - негативно. Водночас для 15% - це байдуже і ще 15% не визначились з цього приводу.

Позиція людей, які побачили втручання у внутрішні справи України, не є категоричною, оскільки лише дві третини з них негативно ставляться до того, що політики Європейського союзу коментують вирок у справі Ю.Тимошенко. Водночас кожен десятий з них позитивно ставиться до заяв політиків Європейського союзу, а більш, ніж кожному десятому - байдуже до заяв європейських політиків.

Найбільш позитивно ставляться до коментування політиками ЄС справи Тимошенко на Півночі, Заході та в Центрі, відповідно це понад 80% прихильників Батьківщини, майже 60% - Свободи та Громадянської позиції, майже 50% - Фронту змін та УДАРу.

Найбільш негативно ставляться до такого коментування на Донбасі, Півдні та Сході, відповідно це понад 60% прихильників Партії регіонів та понад 40% - КПУ.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%.

Терміни проведення дослідження: 25 жовтня – 6 листопада 2011 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська