Справа Середюка: суд відхилив клопотання про перенесення розгляду до Чернівців

Справа Середюка: суд відхилив клопотання про перенесення розгляду до Чернівців

13.02.2019, 12:56

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду України відмовився переносити до Шевченківського районного суду Чернівців розгляд судової справи щодо заступника міського голови Чернівців Володимира Середюка та інших обвинувачених, яких підозрюють в отриманні неправомірної вигоди.

 Як повідомляє molbuk.ua, про це йдеться у відповідній ухвалі суду від 8 лютого 2019 року.

 Зазначається, що захисники обвинувачених надіслали клопотання до Верховного Суду України про направлення відповідного кримінального провадження з Печерського районного суду міста Києва до Шевченківського районного суду міста Чернівців.

 У документі йдеться, що захисники обвинувачених вважають, що кримінальне провадження надійшло до Печерського районного суду з порушенням правил територіальної підсудності. Вони стверджують, що місцем вчинення злочину, інкримінованого обвинуваченим особам, є місце перерахування грошей через касу в приміщенні банку, який розташований на вулиці Героїв Майдану 244 у Чернівцях, на банківський рахунок ДАК "Хліб України".

 Також у клопотанні йдеться, що троє обвинувачених і двоє ключових свідків проживають у Чернівцях. Водночас захисники й обвинувачений у своїх клопотаннях посилаються на надмірну завантаженість суддів Печерського районного суду міста Києва, що, на їх думку, може затягнути розгляд вказаного провадження.

 Тому вони клопотали щодо направлення кримінального провадження до Шевченківського районного суду міста Чернівців.

 Верховний суд вважає, що викладені доводи захисників обвинувачених є безпідставними, і постановив залишити їхнє клопотання без задоволення.

 ***

 Нагадаємо, 4 травня 2018 року правоохоронці затримали заступника міського голови Чернівців Володимира Середюка, його звинуватили в отриманні неправомірної вигоди.

 Співробітники київської прокуратури та Служби безпеки України проводили слідчі дії в кабінеті посадовця, після чого його вивели з приміщення мерії та відвезли мікроавтобусом з тернопільськими номерними знаками у невідомому напрямку.

 "Правоохоронці встановили, що виконувач обов’язків голови правління ДАК "Хліб України", змовившись з директором дочірнього підприємства ДАК "Хліб України" "Чернівецький комбінат хлібопродуктів", а також заступником міського голови м. Чернівці та юристом ДАК "Хліб України", вимагали від директора приватної компанії щомісячно сплачувати неправомірну вигоду у розмірі 100 тис. грн за невжиття заходів щодо розірвання договору оренди державного майна, а саме промислових приміщень", - йдеться в повідомленні прокуратури м. Києва.

 За результатами комплексу слідчих дій, проведених на території Києва та Чернівців, задокументовано отримання цими особами 200 тис. грн неправомірної вигоди, які були передані їм двома траншами, повідомила прес-служба прокуратури.

 5 травня столичний суд відпустив Середюка під заставу розміром 120 тис грн.

 Пізніше чиновник заявив, що його затримували за хабар, якого він не брав. Також він висловив здивування від реакції ЗМІ на його затримання: "Таке враження, що все було підготовлено".

 Згодом перший заступник глави СБУ повідомив, що Володимир Середюк був посередником в отриманні хабара.

 Нардеп Максим Бурбак відкинув звинувачення про свою причетність до затримання чиновника.

 У листопаді 2018 року Середюк повідомив, що мав неофіційну розмову з прокурором, а також запевнив, що у цій справі відсутні будь-які матеріали з доказами його причетності до злочину.

 Пізніше "справу Середюка" передали на розгляд Печерського районного суду м. Києва, а перше судове засідання запланували на 25 лютого 2019 року.

1